REVIEWS

To Football Manager 2019 παίζει χωρίς αντίπαλο

Για μία ακόμη χρονιά θα τραβήξει την προσοχή μας.

Έχοντας ξοδέψει αρκετές ώρες στη σειρά Football Manager (από εποχές Championship Manager 00/01 με την υπερομάδα της Roma A.S.), είναι ευχάριστο να βλέπεις την εξέλιξη του παιχνιδιού, ειδικά όταν έχει δώσει έμφαση στη λεπτομέρεια. Η σειρά Football Manager παίζει μόνη της μπάλα εδώ και αρκετό καιρό κι έχοντας ακολουθήσει δύο χρονιές (Football Manager 2017 & Football Manager 2018) με “στάσιμη” απόδοση, ήταν καιρός να εξιλεωθεί από τους “κακεντρεχείς” του είδους που θεωρούσαν ότι το παιχνίδι έχει φτάσει ταβάνι.

Το Football Manager 2019 έρχεται ανανεωμένο σε αρκετούς τεχνικούς τομείς, δίνοντας μια πιο ολοκληρωμένη αίσθηση simulation εμπειρίας. Οι πινελιές που έχουν μπει, ειδικά στο κομμάτι της προπόνησης, δίνουν στον παίκτη τον πλήρη έλεγχο τόσο σε επίπεδα προετοιμασίας όσο και σε καθημερινή βάση, ενώ οι αναφορές απόδοσης των παικτών έρχονται πιο τακτικά με αναλυτικές βαθμολογίες για κάθε παίκτη. Έτσι εκεί που το μενού της προπόνησης άνοιγε περιστασιακά από τους παίκτες, πλέον είναι (για μένα) το καλύτερο μενού του παιχνιδιού δίνοντας περισσότερες επιλογές από ποτέ.

Το ίδιο ισχύει κι από πλευράς τακτικής αγώνα, οπού πλέον έχει περάσει σε άλλα επίπεδα δίνοντας έτσι μία πολύπλευρη προσέγγιση στην ομάδα. Πλέον μέσα από το όμορφο κι ανανεωμένο μενού μπορούμε να ορίσουμε τι νοοτροπία θα έχει η ομάδα από άποψη κατοχής, μετάβασης και κίνησης χωρίς την μπάλα. Απίστευτα βολικό και ξεκάθαρο ακόμα και για τους νέους παίκτες. Σε ο,τι αφορά τις οδηγίες πριν και μετά τον αγώνα το παιχνίδι έχει μείνει ακριβώς ίδιο με το FM 2018, με την μεγάλη αλλαγή να έρχεται στις οδηγίες κατά τη διάρκεια του αγώνα, όπου οι παίκτες αντιδρούν ανάλογα με το τι θα τους πείτε. Αυτό πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν καθώς τυχόν απογοητευτικά, για τους παίκτες, σχόλια μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της απόδοσης της ομάδας.

Στις λεπτομέρειες, η συνταγή των νεαρών παικτών στο Football Manager 2019 είναι επιτυχημένη. Τι εννοώ με αυτό; Πως τα τελευταία χρόνια το Football Manager δίνει μεγάλη έμφαση στα ταλέντα, οπότε παίκτες όπως ο Χατζηγιοβάνης του Παναθηναϊκού χτυπάει τα 4,5 “αστέρια” αρκετά εύκολα (πρώτη χρονιά) κάτι που από τη μία καταλογίζετε στα υπέρ μιας και δίνει την δυνατότητα σε μια ομάδα με οικονομικά προβλήματα και αποκλεισμό από τις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις να έχει ένα ποιοτικό ρόστερ. Το αρνητικό της υπόθεσης είναι πως η ταχεία αυτή εξέλιξη οδηγεί αναπόφευκτα στην απομάκρυνση του παίκτη λόγω κάποιας μεταγραφής, όπου η πρόταση ήταν πολύ καλή για να απορριφθεί από την διοίκηση. Αναπόφευκτα λοιπόν η απομάκρυνση ενός αγαπημένου παίκτη οδηγεί σε γκρίνιες από τους οπαδούς και μείωση της εμπιστοσύνης. Όπως και να ‘χει όμως τα λεφτά φέρνουν παίκτες και οι οπαδοί έπειτα από καλές εμφανίσεις και επιτυχίες ξεχνούν τα πάντα…

Κολοβέτσιος για 3,7 εκατομμύρια…not bad.

Όπως ξέρουμε όλοι μας, το σύστημα απεικόνισης αγώνα στο Football Manager έχει εξελιχθεί με την πάροδο των χρόνων. Το σημαντικότερο άλμα ήταν από την κλασσική 2D στην 3D απεικόνιση. Βέβαια κάποιοι ήταν δυσαρεστημένοι στο FM 2018 με την αφαίρεση της 2D απεικόνισης, αλλά η Sports Interactive φρόντισε να επανορθώσει και να τη συμπεριλάβει στη φετινή έκδοση.

Το Football Manager 2019 και γενικότερα όλη η σειρά παίζει χωρίς αντίπαλο και είναι θετικό το γεγονός ότι όσα παιχνίδια και να παίξω, ο,τι καινούργιο και να κυκλοφορήσει, πάντα θα πατάω ένα ακόμα continue στο FM. Είναι σπάνιο να σε τραβάει ένα game και πόσο μάλιστα τέτοιου είδους, όταν υπάρχουν τίτλοι που παίζουν “φανταχτερή μπαλίτσα”. Κι όμως το Football Manager αποδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια πως μπορεί να σταθεί επάξια στα πόδια του. Αυτό φαίνεται και από τα ημερήσια στατιστικά του Steam όπου βρίσκουν το FM 2019 σε υψηλές θέσεις, ενώ το FM 2018 βρίσκεται στα top 100 most-played games ακόμη και σήμερα.

Το Football Manager 2019 έχει έρθει ελαφρώς βελτιωμένο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και τέλειο. Όπως κάθε χρόνο το παιχνίδι βασανίζεται από τα δυσανάλογα στατιστικά σε σχέση με το σκορ αγώνα, κάτι που δημιουργεί αστείες εντυπώσεις. Θα υπάρξουν στιγμές όπου η ομάδα θα κάνει 30 ευκαιρίες με 20 σουτ στον στόχο και 0 γκολ, ενώ ο αντίπαλος μπορεί να έχει ένα και μοναδικό σουτ στον αγώνα και να “γράψει” στα δίχτυα της ομάδας. Δε λέω συμβαίνει καμιά φορά και στην πραγματικότητα, αλλά άλλο μία… άλλο πέντε στη σειρά. Οπότε εκεί ο “αλγόριθμος” έχει σκαλώσει στο ότι η ομάδα πρέπει να χάνει οπότε… δίνει πόνο. Με μία δοκιμή του load παρατήρησα ότι ο συγκεκριμένος αγώνας είχε την ίδια ακριβώς έκβαση, αλλά διαφορετικό αποτέλεσμα με την ομάδα να πετάει φωτιές.

Αν εξαιρέσουμε το παραπάνω γεγονός, την κακή μερικές φορές Ελληνική μετάφραση και την επανάληψη των ίδιων ερωτήσεων στις συνεντεύξεις τύπου, το Football Manager 2019 αποτελεί έναν τίτλο ο οποίος θα σας “τραβήξει” για αρκετές ώρες σε ένα ευχάριστο ταξίδι προς την δόξα του αγαπημένου σας συλλόγου αλλά και την δική σας.

Το παιχνίδι παραχωρήθηκε από την Zegetron για τις ανάγκες του review.

Υ.Γ. : Επειδή έγινε αναφορά στην ιστορική Roma του Championship Manager 00/01, αφήνω το παρακάτω βίντεο…

THE VERDICT: 8

Το Football Manager είναι η συνήθεια που έγινε λατρεία για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους gamers. Δεν υπάρχει κάποιος που να λατρεύει την στρογγυλή θεά και να μην έχει παίξει έστω και μία φορά FM. Αυτό καθιστά το FM 2019 μια must επιλογή για τους απανταχού fans της σειράς και μία προσθήκη στο Wishlist για όσους το σκέφτονται να το αγοράσουν μελλοντικά.

Πηγή: IGN Greece

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Το καινούργιο Call of Duty: Black Ops 4 Update φέρνει αλλαγές στον χάρτη του Blackout
Wargroove Review
H Epic μηνύει το Fortnite Live festival του Norwich