GAME OF THRONES

Game of Thrones, “First of His Name”: Ο Τζόνι πήρε το όπλο του

Όσα είδαμε στo πέμπτο επεισόδιο της 4ης σεζόν “Game of Thrones”.

Στο 5o επεισόδιο της 4ης σεζόν, ο Τόμεν στέφεται βασιλιάς, η Σέρσεϊ και η Μάργκερι ανταλλάζουν κάποιες κουβέντες, η Σάνσα συνεχίζει να τραβάει το κανάλι, ο Τζον Σνόου το ρίχνει στο μακελειό και η Ντενέρις παραλίγο να κάνει κάτι. Ακολουθούν spoilers για το επεισόδιο “First of His Name”.

Κάθε Τρίτη βράδυ μέσα από τα κανάλια Novacinema προβάλλονται τα καινούρια επεισόδια της σειράς, λιγότερες από 48 ώρες μετά την πρεμιέρα στην Αμερική και το ΗΒΟ. Και κάθε Τρίτη αργά το βράδυ, θα είμαστε εδώ για να τα σχολιάζουμε, περιμένοντας τα δικά σας σχόλια.

ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΠΟΪΛΕΡΣ. Όποιος κάνει σπόιλερ να ξέρει πως τον κρίνουν ακόμα κι οι Λάνιστερς.

Δεύτερο συνεχόμενο επεισόδιο που σκηνοθετεί η αγαπημένη μου Μισέλ Μακλάρεν, η οποία καταφέρνει να δίνει ρυθμό και αίσθηση βαρύτητας ακόμα και σε αυτά τα μεσαία επεισόδια όπου η σειρά παραδοσιακά κωλυσιεργεί. Εξαίρεση φυσικά τα όσα συμβαίνουν εκεί έξω από το τείχος, όπου η Μακλάρεν έχει έτσι κι αλλιώς δώσει ρέστα σε αυτές τις δύο διαδοχικές ώρες.

Για την ακρίβεια, και για αλλαγή, ας ξεκινήσουμε από εκεί αυτή τη φορά.

We are never getting back together

Από ό,τι καταλαβαίνω η σειρά στο σημείο αυτό με το Craster’s Keep πραγματοποίησε μια διακριτική αποχώρηση από τα βιβλία, βάζοντας τον Μπραν και τους Scoobies του αιχμαλώτους την ώρα που επιτίθεται ο Τζον με τους Defenders του. Το point υποθέτω είναι να υπογραμμιστεί ακόμα περισσότερο η τραγική μοίρα των Σταρκ που δε θα βρεθούν ποτέ ποτέ ποτέ ξανά μαζί σε οποιονδήποτε συνδυασμό. (Δεν το ξέρω, εικάζω.) Η δικαιολογία βέβαια εδώ σε κάνει λίγο να θες να πετάξεις κάτι στην οθόνη, ο Μπραν κάλλιστα θα μπορούσε να κάνει ένα χάι φάιβ στον Τζον. Τελοσπάντων, Σταρκς, κινούμενες καταθλίψεις, τα γνωστά.

Σνόου και Ξίφος

Στην επιδρομή στο Craster’s Keep ο Τζον καταλήγει να ξεκάνει τον Καρλ με τρελά εντυπωσιακό τρόπο, γι’αυτό σε βλέπουμε ρε “Game of Thrones”, ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΣΥ. Η απολαυστική μάχη έρχεται να κλείσει ένα μίνι arc 2 επεισοδίων το οποίο σχεδιάστηκε και άψογα εκτελέστηκε ώστε να μας κάνει να νιώσουμε τρομερά άβολα, καθώς και να προσδιορίσει και πάλι το επίπεδο επικινδυνότητα και τυχαίου μακελειού στον κόσμο της σειράς. Εξάλλου, η επιδρομή του Τζον έρχεται να διακόψει τον Καρλ πάνω στην ώρα που θα επιχειρούσε ένα ακόμα βιασμό. Μάλλον είναι Τρίτη.

Ύστερα από όσα έχουμε δει στα τελευταία επεισόδια, η στιγμή που ο Τζον καρφώνει στο σπαθί του μέσα από το στόμα του Καρλ φέρνει τα πανηγύρια σε επίπεδα Ελλάδας 2004. Αντίο σου και να μας γράφεις.

Λίγο αργότερα, ο Τζον εμμέσως σκοτώνει και τον Ραστ που είχε δραπατεύσει. ΟΚ, όχι ο Τζον, αλλά ο λύκος του, ο Γκοστ. Αναλογίσου την παράλληλο με τον Μπραν:

Locke & kill

Ο Μπραν και το παρεάκι του δραπετεύουν πριν τους βρει ο Τζον, όταν ο Μπραν αποκτά έλεγχο του σώματος του Χόντορ (Χόντορ Χόντορ Χόντορ), σπάει τις αλυσίδες, και μετά σκοτώνει και τον Λοκ. Τα δύο Σταρκ-άκια της ιστορίας μας ουσιαστικά σκοτώνουν έμμεσα από έναν τους μικρό δυνάστη ελέγχοντας κάποιο έμψυχο όπλο από τον περίγυρό τους. Τον λύκο ο ένας, τον Χόντορ ο άλλος.

Αυτά να τα κάνουν ξέρουν, να πουν ένα γεια δε μπορούν όμως. #eksallos

…ζήτω ο Βασιλιάς

Ας κατέβουμε μια επισκεψούλα στο King’s Landing όμως, και θα είμαστε σύντομοι αυτή τη φορά γιατί υποθέτω μέχρι να γίνει η δίκη του Τύριον είμαστε σε μια ενδιάμεση χλιαρή κατάσταση όπου το πιο συναρπαστικό πράγμα που μπορεί να συμβεί είναι κανά cockblocking από καμιά βασιλική γάτα.

Εδώ ο Τόμεν στέφεται βασιλιάς την ώρα που η Μάργκερι του χαμογελάει από μακριά κι εκείνος χαμογελάει πίσω και μάλλον σκέφτεται “Χοχοοοοο δικέ μου γίναμε” και τότε η Σέρσεϊ μπαίνει ανάμεσά τους όπως η γάτα στο προηγούμενο επεισόδιο με αυστηρό “Δε μαζευόμαστε λιγάκι;” ύφος. Ύστερα βέβαια έχει μια πολύ εγκάρδια συζήτηση με τη Μάργκερι στη διάρκεια της οποίας της προτείνει σαν μόλις να το σκέφτηκε! ότι “μήπως να παντρευόσουν εσύ τον Τόμεν” κι η Μάργκερι είναι σε φάση “ωωω μα μα μα τι λες τώρα, δε μου είχε περάσει καν από το μυαλό rc lol” και τελικά τα συμφωνούν όλα μια χαρούλα γιατί το χρήμα έχει στερέψει, φτάνοντας να κάνουν και χαλαρά αστειάκια του τύπου “δε θα ξέρω πως να σε λέω βρε Σέρση μου! θεία; αδερφή; χιχι” στο οποίο η Σέρσεϊ αντιδρά περίπου σαν τον Τόμι Λι Τζόουνς όταν του έκαναν το ίδιο αστείο.

 

Σέρσεϊ: NOT AMUSED.

Podrienne

Να τους δώσουμε αυτό το celebrity couple name ή υπάρχει άλλο; Τη Μπριέν δεδομένα τη λατρεύουμε, και είναι τόσο πιο διασκεδαστικό να τη βλέπουμε σε διασκεδαστικά αμήχανη δυναμική με κάποιον μη-βιαστή!

Η Μπριέν έχει ξεκινήσει λοιπόν το ταξίδι της για να τιμήσει την υπόσχεση του Τζέιμι Λάνιστερ, πηγαίνοντας να βρει τον Τζον Σνόου μπας και είναι μαζί του η Σάνσα.

ΟΚ, πρώτα από όλα, L O L. Κάποιος δεν έχει λάβει το memo.

Δεύτερον, αυτό είναι ένα φρικτό σχέδιο! Σοβαρά, πώς ζούσαν οι άνθρωποι πριν τα τηλέφωνα; Δηλαδή κάτσε τώρα και σκέψου το. Ξεκινά η άλλη να ταξιδέψει ένα βασίλειο πιο πάνω, ελπίζοντας κάποιος να είναι εκεί όπου τον αφήσαμε την τελευταία φορά που ταχυδρομικό περιστέρι μας έφερε νέα του, και ελπίζοντας-στο-τετράγωνο να είναι εκεί παρέα του και ένα άτομο που όλοι αναζητούν.

Εντάξει. Καλή τύχη!

Hound & Arya!

Στο αγαπημένο μας spin-off πρωινού Σαββάτου, έχουμε πέσει βασικά στο training montage επεισόδιο. Next.

Attack! Attack!

Be still my heart, σε αυτό το επεισόδιο η Ντενέρις έμαθε για το θάνατο του Τζόφρι και για μια φευγαλέα, υπέροχη στιγμή, της πέρασε από το μυαλό η ιδέα να επιτεθεί στο Γουέστερος με τον τεράστιο στρατό της και τους τρεις έφηβους δράκους της. Ειλικρινά, για μια στιγμή ήμουν έτοιμος να σφίξω γροθιές.

Αλλά μετά ο Ser Friendzone της θύμησε πως η σειρά έχει ακόμα 3-4 σεζόν οπότε πρέπει να συνεχίσουν να κόβουν βόλτες στην έρημο για την ώρα, απελευθερώνοντας πόλεις που μετά ξαναπερνούν σε καθεστώς σκλαβιάς. Έγινε, καλή συνέχεια παιδιά.

Τραβάω το κανάλι

Το άφησα για το τέλος γιατί αποτελεί για μένα το πιο δυνατό και άμεσα συγκλονιστικό σημείο του -καλού, γενικά- επεισοδίου. Η Σάνσα, πρακτικά αιχμάλωτη του Μπέιλις, φτάνει μαζί του στο Αρρυνόσπιτο όπου θα είναι ‘ασφαλής’. Εκεί συναντάμε ξανά την Λύσα Άρρυν και τον γιο της τον Ρόμπιν. Η Λύσα πιάνει τον Μπέιλις, τον φιλάει, τον ενημερώνει πως θα παντρευτούν.

ETA: Κι από τον διάλογό τους μαθαίνουμε πως ήταν εκείνη που σκότωσε τον Τζον Άρυν, για πάρτη μόνο του Μπέιλις. Ο Λιτλφίνγκερ αποδεικνύεται όλο και μεγαλύτερος player στο Γουέστερος και -αναλογικά με τις τεράστιας σημασίας κινήσεις στις οποίες έχει εμπλακεί- κανείς δεν έχει πάρει καν χαμπάρι πόσο επικίνδυνος είναι.

Το δυσάρεστο είναι την ίδια νύχτα, όταν η Λύσα πρώτον επιτίθεται στη Σάνσα κατηγορώντας την πως έκανε τον Μπέιλις να την ερωτευτεί, δίνοντας μια επιπλέον τραγική διάσταση σε αυτή την κατάσταση ομηρίας. Η ιδέα πως η Σάνσα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε κατηγορίες παράλογου μίσους. “Είμαι παρθένα”, της λέει και της ξαναλέει μέχρι εκείνη να δεχτεί, προσεκτικά, την υπεράσπιση.

Ο διάλογος είναι ήδη έντονος και σου μαυρίζει την ψυχή, όταν έρχεται και η ‘επιβράβευση’ για την ‘καθαρότητα’ της Σάνσα: “Θα παντρευτείς τον Ρόμπιν”, την ενημερώνει η Λύσα.

Η ολοένα και μεγαλύτερη στωικότητα με την οποία η Σάνσα δέχεται τα πλήγματα σκιαγραφούν αποτελεσματικότητα το σκοτάδι αυτού του σύμπαντος, από ό,τι θα το έκαναν δέκα σκηνές βίας και μακελειού. Αναρωτιέμαι πότε, αν, και σε τι μορφή μπορεί πια να έρθει η λύτρωση για αυτή την κοπέλα- γιατί, η θλιβερή αλήθεια είναι, πως η λύτρωση δεν φτάνει ποτέ για όλους.

Κάποιοι απλά υπομένουν.

***

Κι αυτό σηματοδοτεί την άφιξή μας στη μέση της διαδρομής. Την επόμενη βδομάδα το επεισόδιο λέγεται “The Laws of Gods and Men”, οπότε κάπως υποπτευόμαστε τι θα αφορά.

Ως τότε, κουβεντούλα.

(Ο γνωστός κανόνας: Αυτά τα κείμενα γράφονται ύστερα από την παρακολούθηση του κάθε επεισοδίου και δε λαμβάνουν υπόψη καθόλου ό,τι συμβαίνει στα βιβλία. Συνεπώς, οτιδήποτε υπάρχει παρακάτω στα βιβλία θεωρείται SPOILER και δεν θα δημοσιεύεται.)

*Το “Game of Thrones” προβάλλεται κάθε Τρίτη βράδυ μέσα από τα κανάλια Novacinema λιγότερες από 48 ώρες μετά την πρεμιέρα των επεισοδίων στην Αμερική.