GAME OF THRONES

Μια ιστορία από το 1979 μπορεί και να μαρτυρά το τέλος του ‘Game of Thrones’

Ένα διήγημα ίσως κρύβει το κλειδί της τελικής μάχης.

Κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση των φαν του ‘Game of Thrones’. Το ιντερνετικό διάζωμα της γνωστής σειράς εμφανίζει όλο και συχνότερα σωματικές και ψυχικές διαταραχές, οι οποίες αποδίδονται από 29 κατασκευαστές πλυντηρίων στη μεγάλη αναμονή που μεσολαβεί μέχρι την πρεμιέρα του τελευταίου κύκλου. Θύμα των παθήσεων έχει πέσει σύσσωμο το πλήρωμα του PopCode, αλλά και ο Sam Haysom του Mashable.

Ο αρθρογράφος της γνωστής ιστοσελίδας αποφάσισε να διαβάσει ό,τι έχει γράψει ποτέ η ιδιοφυία πίσω από τη σειρά και τα βιβλία ‘A Song of Ice and Fire’, George R.R. Martin, και έπεσε πάνω στη συλλογή Dreamsongs των πρώτων διηγημάτων του συγγραφέα. Μία συγκεκριμένα του τράβηξε περισσότερο την προσοχή – το ‘Ice Dragon’.

Η ιστορία ακολουθεί την Adara, ένα μικρό κορίτσι που αγαπά τον χειμώνα γιατί είναι η εποχή που επισκέπτεται την περιοχή της ο ice dragon. Η Adara είναι ‘παιδί του χειμώνα’, γεννημένη κατά τη διάρκεια του πιο δυνατού ψύχους που θυμούνται οι κάτοικοι της πόλης της. Η γειτόνισσά της, Old Laura, της μιλούσε συχνά για το ψύχος που της στέρησε τη μητέρα της και για πολλά που οι νεότεροί της δεν γνωρίζουν.

Η ιστορία έχει εξαρχής στοιχεία που συναντάμε στο ‘Game of Thrones’ – τους ice dragons, τα παιδιά του χειμώνα, την Old Laura (= Old Nan). Μόνο που γράφτηκε το 1979. Δεκαεπτά χρόνια πριν το ‘A Song of Ice and Fire’.

Στην εισαγωγή του Dreamsongs, ο Martin εξηγεί ότι ο δικός του ice dragon ήταν μοναδικός στο είδος του. Μετά την έκδοση της ιστορίας έχουν υπάρξει στη φαντασία λευκοί δράκοι που κατοικούν σε ψυχρά κλίματα, αλλά η δική του σύλληψη δεν αναπνέει μονάχα πάγο αλλά είναι φτιαγμένος κι από αυτόν. Ο Martin θεωρεί το πλάσμα τη μόνη καινοτομία που έδωσε στα λογοτεχνικά τέρατα της φαντασίας.

Σε σχέση με τον ice dragon που είδαμε στο περασμένο φινάλε του ‘GoT’ βέβαια, υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές. Καταρχάς ο Viserion δεν είναι αυθεντικός ice dragon. Είναι δράκος που μετατράπηκε σε ice dragon. Ο ορίτζιναλ, επίσης, ice dragon του Martin περιγράφεται πολύ μεγαλύτερος σε μέγεθος από έναν μέσο δράκο.

Σύμφωνα με τον Haysom, ο ice dragon του ‘79 αναδεικνύεται τελικά ως ο ήρωας της ιστορίας του. Γίνεται φίλος με την Adara και στην κορύφωση της πλοκής σώζει την οικογένειά της. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για ένα φοβερό τέρας που «αναπνέει τον θάνατο» και μπορεί να παγώσει όλα τα ζωντανά πλάσματα.

Αν δεν θες να μάθεις τι άλλο μπορεί να κάνει, ώρα να αποχωρήσεις. Παρακάτω ακολουθούν πιθανά spoilers για το ‘Game of Thrones’:

Ο ice dragon της ιστορίας έσωσε την οικογένεια της Adara όπως αναφέραμε, αλλά αυτό που δεν αποκαλύψαμε είναι ότι οι συγγενείς της δέχτηκαν επίθεση από τρεις στρατιώτες εχθρικού στρατού, καβάλα σε τρεις ‘καλοκαιρινούς’ δράκους. Η Adara, αντί να δραπετεύσει πάνω στον ice dragon που έσπευσε να τη βοηθήσει, τον οδηγεί στη μάχη. Ο ice dragon σκοτώνει τελικά και τους τρεις δράκους, όχι όμως χωρίς κόστος. Τον τελευταίο δράκο τον σκοτώνει με την τελευταία του παγωμένη πνοή, δευτερόλεπτα πριν πέσει κι ο ίδιος νεκρός.

Η σφοδρότητα του ice dragon είναι αξιοσημείωτη. Μπορεί ο Viserion να μην έχει το μέγεθός του, αλλά είδαμε τι μπορεί να κάνει – ή μάλλον ένα ψήγμα από αυτό που μπορεί να κάνει. Η φωτιά θεωρητικά μπορεί να τον αντιμετωπίσει – και μιλάμε για double trouble με Drogon και Rhaegal – αλλά στο σύμπαν του Martin ο πάγος μπορεί να παγώσει και να θρυμματίσει τη φωτιά. Η μάχη των δράκων που σίγουρα έρχεται στη σειρά, θα τελειώσει τα πάντα. Και κατά πάσα πιθανότητα θα σκοτώσει όλα τα ‘παιδιά’ της Daenerys.

Στη μικρή ιστορία του Martin, ένας μονάχα επιζών υπήρξε ανάμεσα στους αναβάτες των δράκων. Η Adara. Αυτό ίσως αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης της Daenerys και μειώνει αυτές του Night King. Ο τρίτος αναβάτης που θα καβαλήσει τον Rhaegal είναι το ερωτηματικό της υπόθεσης – όπως είναι και η ταυτότητά του.

Οι τρεις δημοφιλέστερες θεωρίες θέλουν τον Jon Snow ως πιο πιθανό αναβάτη, κυρίως λόγω της Targaryen καταγωγής του. Η δεύτερη εκδοχή είναι αυτή του Tyrion – το Χέρι της Daenerys έχει έρθει σε άμεση επαφή με τους δράκους χωρίς κανέναν κίνδυνο και, επιπλέον, υπάρχει και η εικασία ότι μπορεί να κατάγεται και εκείνος από τους Targaryen. Η τρίτη – και αγαπημένη μας θεωρία – είναι αυτή που θέλει τον Bran Stark να κάνει warging στον δράκο και να τον καθοδηγεί στην τελική μάχη. Δεν αποκλείεται και κάποιος συνδυασμός όλων αυτών.

Η Mother of Dragons πάντως, μοιάζει ανίκητη.

Screencaps Credit: Sam Hayson/Mashable

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Game of Thrones: 9 εξελίξεις που θα συμβούν 100% στον 8ο κύκλο