GAME OF THRONES

Game of Thrones, ‘High Sparrow’: Face/Off

Όσα είδαμε στο 3ο επεισόδιο της 5ης σεζόν “Game of Thrones”.

Στο 3o επεισόδιο της 5ης σεζόν, η Άρυα εκπαιδεύεται, ο Τζον παίρνει μια δύσκολη απόφαση, η Μάργκερι παίρνει μια εύκολη απόφαση (για τον Τόμεν), η Σάνσα αποκτά ένα νέο ρόλο, και ο Τύριον συναντά έναν παλιό γνώριμο τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Ακολουθούν spoilers για το επεισόδιο “High Sparrow”.

Κάθε Δευτέρα βράδυ μέσα από τα κανάλια Novacinema προβάλλονται τα καινούρια επεισόδια της σειράς σε prime time, καθώς και στις 4 τα χαράματα ταυτόχρονα με την πρεμιέρα στην Αμερική και το ΗΒΟ. Και κάθε Δευτέρα αργά το βράδυ, θα είμαστε εδώ για να συζητάμε, περιμένοντας τα δικά σας σχόλια.

ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΠΟΪΛΕΡΣ. Όποιος κάνει σπόιλερ να ξέρει πως τον κρίνουν ακόμα κι οι Λάνιστερς.

***

Ένα ενδιαφέρον μοτίβο αρχίζει να σχηματίζεται μετά από τα πρώτα επεισόδια της σεζόν, σάφεστερο από ποτέ κατά την παρακολούθηση αυτού, του 3ου και καλύτερου ως τώρα. Έχεις χαρακτήρες που συνεχίζουν να αγωνιούν προσπαθώντας να συγκρατήσουν ψήγματα του εαυτού τους καθώς αποχωρούν προς νέους ρόλους, και το νέο έρχεται σε σύγκρουση με το παλιό.

Έχουμε την Άρυα να κρύβει το σπαθί της αντί να το πετάει στα νερά, ένα τελευταίο memento αυτού που ήταν πριν φτάσει εδώ. Την Μπριέν να μιλάει για τον Ρένλι και για το τι σήμαινε για αυτήν η προστασία του, τι συνεχίζει να σημαίνει ακόμα και σε έναν κόσμο ραγδαία αλλαγμένο. Την Σάνσα να προσποιείται πως δεν μισεί τη νέα της οικογένεια με κάθε σπιθαμή της ύπαρξής της. Τον Τύριον που θέλει να περπατήσει στον έξω κόσμο. Τον Τζον που συνεχίζει, πεισματικά, να βάζει τον όρκο προς τη Φρουρά μπροστά από το προσωπικό του όφελος.

Παλιές εκδοχές των ηρώων έχουν αφήσει κάτι μέσα τους που αρνείται να φύγει, ακόμα και καθώς τα πάντα (ακόμα και οι ίδιοι) αλλάζουν. Ίσως στο τέλος επικρατήσει όποιος καταφέρει να μη χάσει τον εαυτό του. Ή ίσως και να πληγωθεί περισσότερο όποιος αποτύχει να μεταλλαχθεί αρκετά γρήγορα. Ποτέ δεν ξέρεις τι αφήνει πίσω της η αλλαγή.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις ιστορίες ενός επιτέλους πολύ καλού επεισοδίου.

Η Άρυα εκπαιδεύεται

Ο Τζάκεν έχει αφήσει την Άρυα μες στο ΠΑΟΚόσπιτο να σκουπίζει και να σφουγγαρίζει και να φτιάχνει τους φραπέδες, κάτι που οποιοαδήποτε άνθρωπος έχει δει έστω μία τύπου “Karate Kid” ταινία στη ζωή του ξέρει πως είναι μέρος της εκπαίδευσης του νεαρού Πανταγουάν. Η Άρυα δεν έχει δει, μάλλον επειδή από όσο έχω καταλάβει δεν έχουν ρεύμα στο Γουέστερος, κι έτσι δεν πολυνιώθει. Πάει στον Τζάκεν και είναι σε φάση “πότε θα με εκπαιδεύσεις να γίνω Faceless Man;” κι ο Τζάκεν είναι όλο “τι νομίζεις ότι κάνω ήδη; εντελώς Μιγιάγκι! Πες και κανά ευχαριστώ που δε σε βάζω να βάφεις και φράχτες.”

Όταν η Άρυα λίγο αργότερα υποστηρίζει πως είναι η Καμία, ο Τζάκεν αρχίζει τις εξυπνάδες: “Και τότε γιατί έχεις όλα αυτά τα πράγματα της Άρυα Σταρκ;” *κλείσιμο ματιού*. Η Άρυα το πιάνει το hint και τα ξεφορτώνεται όλα, εκτός από τη Βελόνα που αντ’αυτού επιλέγει να κρύψει πίσω από κάτι πέτρες στην προβλήτα. Είναι το τελευταίο κομμάτι του εαυτού της που απομένει. Επιστρέφει στο Σπίτι, αλλά αναρωτιέμαι αν η δίψα της για εκδίκηση και αίμα έφυγε κι αυτή στα νερά της θάλασσας ή φυλάχτηκε κι αυτή καλά, δίπλα στο σπαθί της.

Θα σε κάνω βασίλισσα

Ναι, αυτό δε θα πάει και τόσο καλά τελικά. Ο Τόμεν και η Μάργκερι παντρεύονται σε μια απροσδόκητα μη αιματηρή τελετή, και το ίδιο βράδυ περνούν στο πιο ευχάριστο κομμάτι της διαδικασίας. Από την επόμενη μέρα όμως αρχίζει το αληθινό γλέντι.

Η Μάργκερι, με αυτό το ‘μμ δε θα ήταν τέεεεελεια αν έκανες αυτό που είιιπαααα;’ ύφος, περνάει υπογείως στον Τόμεν την ιδέα ότι ρε παιδί μου γαμώ τα άτομα η μαμά σου αλλά μήπως να τη στέλναμε στο ΚΑΠΗ; Το γνωστό ‘ξεφορτώσουν την πεθερά’ δηλαδή. Ο αφελούτσικος ο Τόμεν όντως πάει και λέει στη Σέρσεϊ “χέι, μαμά, το θυμάσαι το Κάστερλι Ροκ; Θα σε έψηνε να πας εκεί να αράξεις; Τα έχω όλα υπό έλεγχο εδώ!”. Και δεν καταλάβαινε καν τι έκανε 🙁

Φυσικά η Σέρσεϊ δεν περίμενε καν αυτό για να καταλάβει πως η Μάργκερι δεν αστειεύεται, και τώρα είναι ελαφρώς έξαλλη. Δεν θέλω να είναι έξαλλη η Σέρσεϊ. Υπάρχουν περίπου 83 χαρακτήρες του “Game of Thrones” που θα προτιμούσα να δω έξαλλους αλλά όχι αυτήν. Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη από όλους όταν είναι έξαλλη, και ήδη η σεζόν δεν έχει ξεκινήσει με τον πιο χαλαρό τρόπο για αυτήν. Έχασε τον πατέρα της από το χέρι του αδερφού της όταν ο άλλος αδερφός της τον απελευθέρωσε, μετά μάλωσε με τον αδερφό της με τον οποίο τα έχει, μετά ο αδερφός της και το ένα χέρι του έφυγαν σε μια αποστολή διάσωσης/αυτοκτονίας, και τώρα μέσα σε όλα, έχει και τον Τόμεν να της λέει να φύγει από τα πόδια του.

Αν ήμουν εγώ κοντά της θα κατευθυνόμουν προς κάποιο ασφαλές σημείο, δε θα ήθελα να είμαι εκεί για την έκρηξη.

 

Προς το παρόν η έκρηξη πάντως περιλαμβάνει μια απολύτως κοντρολαρισμένη κίνηση στρατηγικής που δε ξέρουμε πώς θα παίξει παρακάτω. Η Σέρσεϊ λοιπόν, όταν ο Περίεργος Ξάδερφος Λάνσελ μαζί με μερικά Σπουργιτάκια ακόμα εφορμούν σε ένα πορνείο και πετάνε γυμνό στο δρόμο έναν ιερέα που ήταν εκεί όχι ακριβώς για τη θεία κοινωνία, επισκέπεται τον πνευματικό ηγέτη των Sparrows, τον εμπνευσμένα ονομασμένο High Sparrow.

Και είναι ο Σαμ Λάουρι από το “Brazil”! Και ο Ρούπερτ Μέρντοχ (ή όπως τον λέγανε) από το καλύτερο Τζέιμς Μποντ του Πιρς Μπρόσναν, “Tomorrow Never Dies”. Αγαπώ τον Τζόναθαν Πράις. Το ότι εμφανίζεται εδώ ο Πράις ελπίζω να σημαίνει πως ο High Sparrow (Υψηλός Σπουργίτης; Σπουργιτοϋψηλότατος; Σπουργιτότατος; Σπουργιτότατος!) θα παίξει κάποιο μεγάλο ρόλο στις μηχανορραφίες της Σέρσεϊ κι όχι ότι απλά ο Τζόναθαν Πράις δεν είχε τόσο απολύτως τίποτα να κάνει που συμφώνησε να παίξει σε 13 λεπτά “Game of Thrones”.

Η ουσία είναι πως η Σέρσεϊ αντί να εκτελέσει ή να βάλει φυλακή τον Σπουργιτότατο, μοιάζει να γίνεται φιλαράκι μαζί του. Παράλληλα στέλνει τηλεγράφημα στον Μπέιλις. ΚΑΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΜΑΛΛΟΝ.

Στρίβειν δια του αρραβώνος

Ή τουλάχιστον η Γουέστερος εκδοχή του. Τι; Δεν έχουμε αρκετό στρατό για να διατηρήσουμε το Βορρά υπό τον έλεγχό μας; Ε τότε ΑΣ ΠΑΝΤΡΕΥΤΟΥΜΕ!

Η ανατριχιαστική μοίρα της Σάνσα αποκαλύπτεται λοιπόν σε αυτό το επεισόδιο, και είναι βασικά ότι πρέπει να παντρευτεί τον Ρους Μπόλτον, δηλαδή να γίνει μέλος της οικογένειας που έσφαξε την οικογένειά της για να πάρει τον Βορρά. Yikes. Σε μια σειρά από εκπληκτικές σκηνές, ο Μπέιλις τη στηρίζει και την πιέζει να αποδεχτεί αυτή τη μοίρα της αλλά, υπονοείται, προσωρινά. Της λέει να δείξει δύναμη (λες και κάνει τίποτα άλλο όλα αυτά τα χρόνια) και να εκδικηθεί.

Τώρα μιλάμε.

Κάπου θα είχε ίσως νόημα να αμφισβητήσει κανείς τη σοφία του σχεδίου από την πλευρά των Μπόλτον. Βάζεις μες στο σπίτι σου έναν άνθρωπο που ξέρεις πως σε μισεί; Όμως ακριβώς επειδή η σειρά έχει υποδειγματικά στήσει τη Σάνσα όλα αυτά τα χρόνια, βγάζει νόημα: Οι Μπόλτον την υποτιμούν απόλυτα, ακριβώς σαν κάθε άλλο άνθρωπο που έχει ποτέ της συναντήσει ή ακόμα και κάθε θεατή της σειράς. Κανείς δεν είναι σε θέση να την υποπτευθεί- εκτός, ίσως, από τον Μπέιλις.

Αυτό το storyline με κάνει να νιώθω πολύ αμήχανα και είναι αρκετά καταθλιπτικό όσο το σκέφτεσαι, μα και μόνο στην ιδέα της ικανοποίησης που μπορεί να επέλθει παρακάτω, με εξιτάρει πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή.

(Όπως και την Μπριέν, που μαζί με τον Πόντρικ ακολουθούν κατά πόδας και καταλαβαίνουν τι ακριβώς πάει να συμβεί. Μπορεί η Μπριέν να γίνει μέρος της Εκδίκησης Της Σκοτεινής Σάνσα; Η φάση γίνεται όλο και πιο συναρπαστική.)

Εκτελεστικός παράγοντας

Ο badass Τζον Σνόου δε λέει να φύγει. Μετά την εκλογή του ως Lord Commander, ο Τζον αρνείται και την προφορά του Στάνις να τον κάνει Τζον Σταρκ και να του δώσει τον Βορρά επειδή έχει ένα ρόλο εδωπέρα. Τίμιος. Πολύ τίμιος. Και μέσα σε όλα, γυρνάει από πάνω και τον ρωτάει, ευγενικά πάντα, πότε σκοπεύει να του αδειάσει τη γωνιά. “Κοίτα, Στάννις, δεν είναι ότι δεν είναι ωραία φάση να σας έχουμε εδώ, εσένα και τη μάγισσα που με κοιτάει περίεργα και μου κάνει άβολες ερωτήσεις για το αν είμαι παρθένος, αλλά μήπως να φεύγατε σιγά-σιγά γιατί κοντεύετε να μας τελειώσετε τα κορν φλέικς;”

Πολύ δυνατός.

Περίμενε, γίνεται και καλύτερο. Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, ο Τζον αρχίζει να μοιράζει τίτλους στους εχθρούς του, στέλνοντάς τους αριστερά και δεξιά. Κάνει ας πούμε τον Σερ Άλισερ First Ranger ή Υπουργό Πολιτισμού ή κάτι τέτοιο, και στον Γιάνος Σλιντ δίνει ένα κατεστραμμένο φρούριο απλά για να μην τον έχει στα πόδια του, κι επειδή προφανώς του το φύλαγε από τότε που είχε προδώσει τον Νεντ Σταρκ πριν 18 σεζόν. Ο Σλιντ γίνεται έξαλλος και αρχίζει να στολίζει τον Τζον Σνόου, ξεχνόντας προφανώς πως τώρα έχουμε να κάνουμε με τον Badass Τζον Σνόου, κι όχι τον προηγούμενο που Δεν Ξέρει Τίποτα.

Ο Τζον τον παίρνει κατευθείαν έξω στο προαύλιο και, μπροστά σε όλους, τον αποκεφαλίζει τιμωρώντας τον επειδή αρνήθηκε να εκτελέσει ευθείς διαταγές. (Κι επειδή μέσα του το ήθελε έστω λιγουλάκι. Έλα, μεταξύ μας είμαστε.) Από το μπαλκόνι ο Στάννις κοιτάζει και Εγκρίνει Σιωπηλά, αφήνοντάς μας να αναρωτηθούμε αν αυτό υπονοεί κάποια μελλοντική συμμαχία (σαν αυτή που πρότεινε ο Ντάβος στον Τζον για να πάρουν πίσω τον Βορρά) ή απλώς είναι ο τρόπος της σειράς να μας δείξει πως ο Τζον αποκτά πιο σκληρή πέτσα, αποκτά δηλαδή και στοιχεία του Στάννις στον τρόπο που τρέχει τα πράγματα.

Πολύ δυνατός παιδιά.

Στην Υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητος

Για το κλείσιμο ας μεταφερθούμε στο Βολάντις, το οποίο μόλις συνειδητοποίησα πως είναι το τέλειο όνομα νυχτερινού μπουζουκοκέντρου. Κλείνεις Σώτη Βολάνη και Βαλάντη και βουαλά, Βολάντης. Σαν όνομα power couple είναι. Καμία Μπραντζελίνα. ΒΟΛΑΝΤΗΣ. Όπως πάντα, όποιος ενδιαφερόμενος το διαβάζει αυτό, είμαι στη διάθεσή σας.

Ο Βάρυς λοιπόν κι ο Τύριον φτάνουν στο Σώτη Βαλάντη ύστερα από την απολαυστικά αφόρητη γκρίνια του Τύριον στο προηγούμενο επεισόδιο. Περπατά στην πόλη σα να ήταν τίποτα ελεύθερος άνθρωπος και πετυχαίνει ένα μικρό μάζεμα στην πλατεία, όπου μια ακόλουθος του Lord of Light μιλάει για τη Ντενέρις και πώς τους έχει ελευθερώσει όλους.

(Αυτή είναι η μοναδική αναφορά στη Ντενέρις για αυτό το επεισόδιο, επειδή πιθανότατα έχει περάσει όλη αυτή την ώρα σκεπτόμενη ΧΜ ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΑΦΗΝΑ ΕΛΕΥΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΡΑΚΟΥΣ ΜΟΥ, ΜΗΠΩΣ;; μετά τη συνάντηση με τον Ντρόγκον, που ενώ είναι ο μόνος που έκανε σκανταλιά, είναι κι ο μόνος που παραμένει ελεύθερος. Κάτι τέτοια κουλά μας έκαναν οι καθηγητές στο σχολείο και γινόμουν έξαλλος. Έκανε ο Γιάννης φασαρία, την πληρώναμε όλοι. ΑΣΕ ΜΑΣ. Που δε θα βγω εγώ διάλειμμα επειδή ο άλλος δε μπορεί να μείνει ήσυχος για 20 λεπτά. Α ρε Ντρόγκον κωλοπαίδι, σε όλα τα είδη οι ίδιες αδικίες.)

Τελοσπάντων, ο Τύριον κι ο Βάρυς μετά την βόλτα τους επισκέπτονται έναν οίκο άνοχής αλλά εκεί ο Τύριον, που έχει ωριμάσει ως άνθρωπος (και έχει πληγωθεί), δε μπορεί να κάνει τίποτα. Αντ’αυτού πάει μια τουαλέτα εκεί στα ανοιχτά, και τότε είναι που, τσουπ!, πετάγεται ένας Τζόρα Μόρμοντ από το πουθενά να τον βουτήξει.

Ο Τζόρα, που υποθέτω από την ώρα που τον σούταρε η Ντενέρις αράζει στον οίκο πίνοντας και λέγοντας τον πόνο του, βλέπει στο πρόσωπο του Τύριον την ευκαιρία να κερδίσει ξανά την εμπστοσύνη της βασίλισσάς του, η οποία στο μεταξύ δεν τα περνάει και πολύ καλά. Ο Τύριον βέβαια εκεί πήγαινε ούτως ή άλλως οπότε το μόνο που κατάφερε ο Τζόρα ήταν να μας στερήσει τη χημεία του Τύριον με τον Βάρυς. Απελπισμένοι ερασιτέχνες.

Τελοσπάντων, με μεγάλη χαρά παρατηρώ πως τα πράγματα εδώ μοιάζουν να κινούνται κάπως πιο γρήγορα. Είχαμε ωραίες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα και η σεζόν δείχνει να παίρνει τα πάνω της. Ως την επόμενη βδομάδα, περιμένουμε σχόλια και #απόψεις (αλλά ΟΧΙ spoilers) εδώ από κάτω.

*To Game of Thrones προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 04:00 μετά τα μεσάνυχτα, ταυτόχρονα με την Αμερική, στα κανάλια Novacinema, με την prime time προβολή του επεισοδίου κάθε Δευτέρα στις 22.00. Με τον αποκωδικοποιητή εγγραφής NovaBox+ δε χρειάζεται καν να ξενυχτίσεις. Γράψε το επεισόδιο και απόλαυσε το με τον πρωινό σου καφέ.