GAME OF THRONES

Το ‘Last of the Starks’ ίσως έλυσε τον γρίφο της ηγεσίας του Westeros

Ένα σύντομο στιγμιότυπο του επεισοδίου μπορεί να μας αποκάλυψε τον τρίτο επιλαχόντα για τον Θρόνο.

Το απογοητευτικό 4ο επεισόδιο του ‘Game of Thrones’, ‘The Last of the Starks’, σε μεγάλο βαθμό βασίστηκε αφηγηματικά σε μια κεντρική φιλοσοφία που απασχόλησε τους διαλόγους του Tyrion και του Varys. Το κοινό καλείται να ενστερνιστεί – ή έστω να επεξεργαστεί – το εξής: Ο πιο ικανός ηγέτης είναι αυτός που δεν θέλει να είναι ηγέτης. Ο ταπεινός. Ο μη φιλόδοξος. (Και ο έχων πέος, επίσης, απ’ ότι μας ενημέρωσαν κιόλας).

Με τη βολική επαγωγική μέθοδο του Varys λοιπόν, ο Jon Snow φαίνεται να αναδεικνύεται ως ο καλύτερος υποψήφιος για τον Θρόνο. Κι αν ο Tyrion προσπαθεί να αντισταθεί στην ιδέα της Αράχνης, στην πραγματικότητα φλερτάρει μαζί της. Αφήνοντας στην άκρη για λίγο τα προβλήματα στην ίδια τη συλλογιστική τους, θα ρίξω στο τραπέζι κάτι διαφορετικό. Έναν υποψήφιο που φαίνεται να συμπληρώνει τα κουτάκια τους ακόμη καλύτερα κι απ’ τον Jon. Και ίσως το ‘Last of the Starks’ μας τον έδειξε με το πιο διακριτικό νεύμα.

Η παρακάτω θεωρία έχει spoilers από το ‘Last of the Starks’.

Στο ίδιο επεισόδιο όπου ο Jon βαφτίστηκε πιο κατάλληλος για τον Θρόνο ακριβώς επειδή δεν τον θέλει, κάποιος άλλος εξομολογήθηκε ότι «δεν θέλει» γενικά. Καθόλου και τίποτα.

Ο Bran το Κοράκι δεν έχει τις φιλοδοξίες, τις αδυναμίες, τους πειρασμούς, τις επιθυμίες ενός ανθρώπου. Άρα δεν θα ήταν ευάλωτος στα πάθη και, συνεπώς, τα λάθη ενός ανθρώπου που όσο ταλαντούχος και να είναι στον ρόλο ενός ηγεμόνα, δεν μπορεί παρά να υποκύπτει ενίοτε στις συνθήκες. Τις εξωτερικές, τις εσωτερικές και τον συνδυασμό τους.

Όπως συζητήσαμε με την Τώνια Κωνσταντινάκου στο Facebook Live της Nova που θα δεις παρακάτω, δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι στο ίδιο επεισόδιο που παρουσιάστηκε η ιδέα του μη φιλόδοξου ηγέτη ως ιδανικού, ακούσαμε κι αυτό το σχόλιο από τον Bran.

(Ολόκληρη η κουβέντα είναι χορταστική, αλλά αν ενδιαφέρεσαι συγκεκριμένα για τη συζήτηση σχετικά τον Bran πατάς play στο 48.10).

Αν εσύ όπως κι εγώ δεν μπορείς να οραματιστείς τον Bran στον Θρόνο, σκέψου και το άλλο σενάριο. Την παντελή απουσία Θρόνου. Η μετάβαση σε μια μορφή δημοκρατικού καθεστώτος θα ήταν ‘το σπάσιμο του τροχού’ που ακούμε πολλές σεζόν τώρα. Ίσως σε αυτό το πλαίσιο, ο Bran με κάποιον τρόπο θα χωρούσε πολύ πιο άνετα.

Αυτό που δεν μου αρέσει τόσο σε αυτό το σενάριο βέβαια, είναι ότι το Κοράκι είναι ένα πλάσμα αμερόληπτο μεν, αλλά παντοδύναμο. Οι γνώσεις του από το παρόν και το μέλλον συσσωρεύουν τόση ισχύ, που μου προκαλούν αμηχανία. Θα ήταν σοφό να δοθεί τέτοια θέση σε μία τέτοια οντότητα; Εδώ, βέβαια, υποθέτω είναι που έρχεται και κουμπώνει η ανεπηρέαστη ψυχολογία του Bran (αν δεν θέλει τίποτα για τον εαυτό του, θα είναι ουσιαστικά άτρωτος στις ίντριγκες), αλλά πόσο έλεγχο πάνω στα πράγματα μπορεί να έχει ένας πολιτισμός όταν μία από τις ηγετικές του φιγούρες ξέρει και μπορεί να προκαλέσει συγκεκριμένα αποτελέσματα;

Από τον Jon ωστόσο, θα ήταν καλύτερη επιλογή. Γιατί μπορεί και εκείνος να μην έχει τη φιλοδοξία του Θρόνου, μπορεί να είναι ενωτικός και να εμπνέει, αλλά απεχθάνεται τις θέσεις ευθύνης και τελικά δεν τα πηγαίνει καλά σ’ αυτές. Ως Commander δολοφονήθηκε, ως King in the North απογοήτευσε γιατί υποτάχθηκε. Οι διστακτικοί ηγέτες είναι κλασικό – και αγαπημένο μου! – trope στην αφήγηση, όμως συνήθως έχουν κάποιες αρχηγικές τάσεις που τους επιτρέπουν να ελίσσονται. Ο Jon δεν είναι καθόλου διπλωματικός, αρκετά αφελής, εύκολος να τον εκμεταλλευτείς και πάντα πολύ έτοιμος να παραδώσει τη δύναμή του.

Πιστεύεις ότι ο Bran θα είναι μια επιλογή για τη μελλοντική κυβέρνηση του Westeros;

Και αν ναι, ποιον θα διάλεγες μεταξύ Bran και Jon;

* Το ‘Game of Thrones’ προβάλλεται κάθε Κυριακή στη Nova ταυτόχρονα με την Αμερική, και κάθε Δευτέρα Prime Time στις 22.00 στο Novacinema1HD. Σε αυτό το πλαίσιο, η πλατφόρμα οργανώνει Facebook Live εκπομπές, κάθε Τρίτη μέχρι και τις 28 Μαΐου στις 18:00, στη Facebook page της Nova.

** Για τα πάντα γύρω από το ‘Game of Thrones’, επισκέψου την ειδικά διαμορφωμένη μας σελίδα.

*** Το απόλυτο κουίζ του Game of Thrones είναι εδώ και το έχει ετοιμάσει το Oneman, πάτα εδώ και δείξε μας τι ξέρεις.

ΚΙ ΑΛΛΟ GAME OF THRONES:

Γιατί το ιπποτικό χρίσμα της Brienne ήταν κληρονομιά της
Η κατάληξη των Dothraki δείχνει ότι το ‘Game of Thrones’ δεν έχει καταλάβει τίποτα
Όχι, ο Bran δεν άραξε στη μάχη του Winterfell. Την καθόρισε
Κερδίστε 5 μπλουζάκια ‘Game of Thrones’ από τη Footshirts