GAME OF THRONES

Game of Thrones, “Valar Morghulis”: Ξυπνήματα

Όσα είδαμε στο τελευταίο επεισόδιο της 2ης σεζόν “Game of Thrones”.

Στο δέκατο και τελευταίο επεισόδιο του “Game of Thrones” κάποιος ξυπνάει, κάποιος κοιμάται, κάποιος δοξάζεται και κάποιος ρεζιλεύεται. Εμείς, κατά βάση, χαζεύουμε στην οθόνη. Ακολουθούν spoilers για το επεισόδιο “Valar Morghulis”.

Μετά την επική μάχη του προηγούμενου επεισοδίου ήταν δύσκολο για οποιαδήποτε σειρά να κάνει κάτι που να το ξεπερνά ως φινάλε, όμως αυτή ήταν μία φορά που η δομή της σειράς την βοήθησε απόλυτα. Ουσιαστικά η πολιορκία στο Blackwater ήταν η φυσική κλιμάκωση της δράσης της 2ης σεζόν, και φυσικά πάντα μετά από κάθε τέτοια κορύφωση πρέπει να ακολουθεί ένα είδος επιλόγου – σε μια χαοτική ιστορία όπως το “Game of Thrones” σε αυτό του το σημείο τουλάχιστον, είναι λογικό πως αυτοί οι επίλογοι θα ήταν πολλοί, περίπλοκοι, αλληλένδετοι.

Αν το απίστευτο προηγούμενο επεισόδιο ήταν λοιπόν το σημείο όπου όλες οι παράλληλες γραμμές της σεζόν μπλέχτηκαν σε έναν κόμπο, αυτό το φινάλε είναι το σημείο όπου ξεμπλέκονται για να δούμε με τι έχει ξεμείνει ο καθένας. Όμως κάθε ένα από αυτά τα μικρά φινάλε είναι συναρπαστικά με τον δικό του τρόπο.

Στα γρήγορα, πριν περάσουμε στο recap, τα 5 πράγματα που με έκαναν να πανηγυρίσω περισσότερο φωνάζοντας στην τηλεόρασή μου όταν συνέβαιναν:

5) Μελισσάνδρη! Να την κοιτάω όσο θες τη φλόγα!

4) Η Σάνσα γελάει όταν νομίζει πως είναι ελεύθερη από τον Τζόφρι!

3) Ο Τύριον είναι ζωντανός!

2) ΖΟΜΠΙ ΑΛΟΓΑ!

1) Τα δρακουλίνια της Ντάνι ξερνάνε φωτιά! Και η Ντάνι το ίδιο, βασικά.

Θα επανέλθουμε σε όλα, απλά έπρεπε να τα βγάλω από μέσα μου. Πάμε να κόψουμε τη γνωστή μας βόλτα στο χάρτη.

(*** Η γνωστή υπενθύμιση: Σε μερικά σημεία στο recap που ακολουθεί υπάρχουν προβλέψεις/εκτιμήσεις για τη συνέχεια της ιστορίας. Με όση βεβαιότητα κι αν εκφράζονται, δεν είναι παρά εικασίες, επιθυμίες ή απλά ανοησίες που μας ήρθαν στο μυαλό καθώς βλέπαμε το επεισόδιο. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν γνώση της παρακάτω πλοκής. Δεν έχουμε διαβάσει τα βιβλία, και όπως πάντα, ζητάμε τα σχόλια να παραμείνουν καθαρά από το οποιοδήποτε spoiler. ***)

King’s Landing

Όπως ήταν λογικό μετά την επική μάχη, οι συνέπειες είναι πιο εμφανείς εδώ. Ας ξεκινήσουμε, όπως στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, και προς χάριν συνέπειας, από τον Τύριον.

Που ευτυχώς είναι ακόμα ζωντανός, γιατί αλλιώς έλεος. Όταν ξυπνάει, βρίσκει πως έχει χάσει τη θέση του ως Hand of the King, όλοι πια ξέρουμε (κι ο ίδιος) πως πίσω από την απόπειρα εναντίον του ήταν η αδερφή του. (Μια μικρή παύση για να αναλογιστούμε την σχέση αυτής της γυναίκας με το καθένα από τα αδέλφια της. ΟΚ; Ωραίο.) Ο Βάρις λοιπόν ενημερώνει τον Τύριον πως εντάξει, όλοι θα ξέρουμε ότι αν δεν ήταν αυτός ο Στάνις θα το είχε γλεντήσει το King’s Landing, αλλά τώρα αντίο, φιλάκια.

Δε νομίζω Τάκη.

Είναι μόνο ταιριαστό βέβαια μια σεζόν μικρών θριάμβων για τον Τύριον να τον βρίσκει στην απόλυτη θέση ήττας, αλλά ξέρουμε πολύ καλά πως θα επιστρέψει.

Στο μεταξύ, στην αίθουσα του θρόνου (αυτή η έκφραση πάλι, δε γίνεται), ο Τζόφρι μοιράζει χάρες και ευχαριστήρια, χαρίζει στον Μπέιλις το Χάρενχαλ, δέχεται να παντρευτεί την Μάργκερι– εχμ, πώς; Τι; Ναι, από το πουθενά αυτό, αλλά γιατί όχι. Η στιγμή που η Σάνσα περπατά κοντρολαρισμένη σοκαρισμένη μόνο για να σκάσει το μεγαλύτερο χαμόγελο που μας έχει χαρίσει χαρακτήρας της σειράς μέχρι σήμερα, είναι ανεκτίμητη.

Κι αυτό που την κάνει ακόμα πιο φανταστική, είναι η άμεση εμφάνιση του Μπέιλις, που της εξηγεί πως δεν πρέπει να είναι αφελής. Πως βρίσκεται ακόμα σε κίνδυνο στο King’s Landing κι ας μην ‘ανήκει’ πλέον στον Τζόφρι. “Όλοι εδώ είναι ψεύτες,” της λέει. “Και είναι όλοι καλύτεροι από σένα”.

Σάνσα; Να προτείνω, αν μου επιτρέπεται; Hound; Λεωγωτώρα.

Harrenhal

Μιας και το αναφέραμε. Τώρα που η #TeamArya έχει αποδράσει από την ειδυλλιακή αυτή τοποθεσία, συμβαίνει το πιο απίθανο πράγμα. Ο Jaqen, που τους βοήθησε να αποδράσουν, εμφανίζεται από το πουθενά, λέει στην Άρυα τον τίτλο του επεισοδίου (που υποθέτει κανείς πως σημαίνει και κάτι), και μετά αλλάζει πρόσωπο και φεύγει.

Μάγκας.

Εκεί, κάπου στα σύνορα

Η Μπριέν από το τίποτα γίνεται άμεσα ένας από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες. Έχει πιάσει εκεί σαν τσουβάλι τον Τζέιμι Λάνιστερ με στόχο να τον ανταλλάξει με ό,τι Σταρκ προλάβει να βρει σώο στο King’s Landing, στο δρόμο συναντά τρία τυπάκια που τη χλευάζουν επειδή είναι κορίτσι (άρα σύμφωνα με τους άγραφους τηλεοπτικούς νόμους, είναι ΟΚ να χαρούμε όταν πεθάνουν), εκείνη πάει ξεγλιστρήσει, εκείνοι αναγνωρίζουν τον Τζέιμι Λάνιστερ γιατί τον είχαν δει στο εξώφυλλο του προηγούμενου People ή κάτι τέτοιο, και ακολουθεί μάχη.

Όταν λέμε ακολουθεί μάχη, εννοούμε βασικά πως η Μπριέν τους σφάζει όλους μέσα σε λιγότερο χρόνο από όσο μου χρειάστηκε για να γράψω αυτή τη φράση.

Αυτά είναι, κύριοι. Ευθύτητα, αμεσότητα, αποτελεσματικότητα. Ακόμα κι αν αυτοί που έσφαξε ήταν άνθρωποι των Σταρκ, δεν έχει σημασία. “Υπηρετώ την Λαίδη Κέιτλιν,” υπενθυμίζει στον εμβρόντητο Τζέιμι. ΟΚ, ας το προβλέψουμε: Οι δυο τους ΞΕΚΑΘΑΡΑ θα κάνουν σεξ πριν όλα τελειώσουν.

Westerlands

Στο μεταξύ ο Ρομπ Σταρκ παντρεύεται την εγγονή του Charlie Chaplin. Να ζήσουν τα παιδιά.

Πέρα από το τείχος

Ο Τζον Σνόου γίνεται πολύ άγριος, δολοφονεί έναν συν-αιχμάλωτο που του είπε κάτι για τη μάνα του, και όταν τον αφήνουμε οι δέσμιοί του είναι έτοιμοι να τον πάνε σηκωτό να γνωρίσει τον εκεί Βασιλιά. Αυτή η λέξη δεν έχει πια την ίδια βαρύτητα στο αυτί, δεν βρίσκετε;

Κι άλλο πέρα από το τείχος

ΖΟΜΠΙ.

ΟΚ εντάξει δεν είναι ακριβώς ζόμπι. Ή είναι; Τελοσπάντων, δεν έχει σημασία, τυπικά White Walkers λέγονται, και στο τελευταίο πλάνο της σεζόν βλέπουμε για πρώτη φορά μια μικρή τους παρέλαση σε όλη τους τη θέα. Ναι. Τα πράγματα έχουν αρχίσει να γίνονται πάρα πολύ ενδιαφέροντα.

Στο Winterfell

Το εβδομαδαίο μας facepalm, ο μοναδικός Θίον Γκρέιτζοϊ.

Αυτή τη βδομάδα παρακολουθούμε το ταιριαστά άδοξο τέλος της προσπάθειας του Θίον να… εε, βασικά να αποδείξει τον αντρισμό του. Το Winterfell τελεί υπό πολιορκία, αλλά αυτός σταθερά εκεί, να προσπαθεί να αντισταθεί στα προφανή. Έτσι όμως έχουμε σαν αποτέλεσμα μια από τις πιο απολαυστικά κωμικές σκηνές της σεζόν καθώς στη διάρκεια ενός εμψυχωτικού πολεμικού λόγου προς τα στρατά του, οι ίδιοι του οι άντρες του τραβάνε μία στο δόξα πατρί και τον αφήνουν αναίσθητο.

Μια κατάσταση στην οποία ο Θίον είναι περίπου εξίσου χρήσιμος με όταν έχει όλες τις αισθήσεις του.

Dragonstone

Πού ήσουν λατρεία μου τόσα επεισόδια. Η κοκκινομάλλα μάγισσα επιστρέφει για να αντιμετωπίσει έναν Στάνις εν εξάλλω, στο τσακ να τη στραγγαλίσει επειδή δε της βγήκε το φλυτζάνι του καφέ που έλεγε ότι θα γίνει Βασιλιάς.

Αλλά τελευταία στιγμή χαλαρώνει τη φάση του, καθώς εκεί του το υπογραμμίζει. Του υπόσχεται ξανά νίκη, απλά όχι τώρα, και του λέει πως θα προδώσει πολύ λαό για να το πετύχει, και μετά οι δυο τους, σαν ένα υπέροχο ψυχασθενές ζευγαράκι κάθονται και χαζεύουν μαγεμένοι τη φλόγα να τρεμοπαίζει, βλέποντας σε αυτήν πιθανότατα κάποιον μελλοντικό θρίαμβο που θα αντικρύσουμε κι εμείς σε μελλοντική σεζόν.

Εγώ το ομολογώ, μαζί τους είμαι πάντως. Να τα λέμε αυτά.

Qarth, λίγο πιο έξω, λίγο πιο πριν, και γενικώς (;)

Και κλείνουμε με αυτό το εσωτερικό spin-off που επιτέλους είδε μια απολαυστικά γαμάτη εξέλιξη.

Η Ντάνι βρίσκει επιτέλους τα δρακουλίνια της, ακολουθεί τα νιαουρίσματά τους μέσα στο House of the Undying, εκεί για κάποιο λόγο μάλλον τριπάρει άσχημα (διότι για μια στιγμή τα λέει με τον Καλ Ντρόγκο ο οποίος μοιάζει υγιέστατος για πτώμα) και μετά ξαφνικά φοράει αλυσίδες δίπλα στους δράκους της.

Εμφανίζεται ο γλόμπος μάγος που τα είχε βουτήξει, και μαθαίνουμε πως την χρειάζεται επειδή οι δράκοι είναι πιο δυνατοί στην παρουσία της. Εκείνο μάλλον είναι το σημείο της σκηνής που θα έπρεπε να υπάρξει μια αμήχανη σιωπή λίγων δευτερολέπτων πριν ο μάγος συνειδητοποιήσει το βλακώδες λογικό σφάλμα στο σχέδιό του. Σε κάθε περίπτωση, η Ντάνι το καταλαβαίνει πρώτη, και διατάζει τους δράκους να βγάλουν αυτό που κρατάνε τόσο καιρό μέσα τους.

Έτσι ο μάγος γίνεται στάχτη, οι αλυσίδες επίσης, και σύντομα η Ντάνι με τους ανθρώπους της συλλαμβάνει τον Ζάρο Ζόαν Ζόρο, τον οποίον και κλείδώνει στο θησαυροφυλάκιό του! Άουτς κούκλα μου.

Ακολουθεί μια εφόρμηση στα πλούτη του παλατιού, με τα οποία η Ντανέρις σχεδιάζει να αγοράσει εκείνο το ρημάδι το πλοίο. Το οποίο υποθέτει κανείς πως θα την φέρει από την “εδώ” της θάλασσας, οδηγώντας στην κορύφωση που εδώ και καιρό υποψιάζομαι πως θα έχει η σειρά, δηλαδή 5-6 σεζόν αλληλοσπαραγμών ανάμεσα στους διάφορους Βασιλείς, και όταν όλοι αυτοί θα έχουν σφαχτεί μεταξύ τους θα καταφθάσει η Ντάνι με τους μεγάλους πια δράκους, θα τους πει να τα κάψουν όλα, και θα πάρει τον θρόνο η ίδια με τον Τύριον από τη γωνία να κοιτάζει κάνοντας το πιο μεγαλοπρεπές του facepalm.

Μια σκέψη για να μας κρατήσει ζεστούς μέχρι την επόμενη σεζόν.