2018 / Chris Pizzello/Invision/AP
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Στο Genera+ion ο Justice Smith φόρεσε την υπερηρωική κάπα του

Ο ανερχόμενος πρωταγωνιστή του Jurassic World και του Get Down μας μιλά αποκλειστικά για τη νέα εφηβική σειρά του HBO Max και το πώς αντλεί έμπνευση από το America’s Next Top Model.

Το εφηβικό δράμα δεν είναι ένα πράγμα, περιλαμβάνει διαφορετικά επίπεδα, διαφορετικές αλήθειες, διαφορετικές προσεγγίσεις. Και το Genera+ion (που έρχεται στην Ελλάδα αποκλειστικά στο Vodafone TV), γραμμένο από την 19χρονη Zelda Barns μαζί με τον πατέρα της Daniel, αν μη τι άλλο σέβεται την παράδοση του εφηβικού σόου αγκαλιάζοντας όμως απόλυτα την αισθητική και τους προβληματισμούς ενός πολύχρωμου, πολυσυλλεκτικού κόσμου του σήμερα.

Σε αυτό τον εφηβικό κόσμο, δε θα μπορούσε να να υπάρχει ένα πιο ταιριαστό poster boy από τον Justice Smith. Τον 25χρονο ανερχόμενο ηθοποιό που έχουμε ήδη απολαύσει στο θαυμάσιο Get Down ή σε δημοφιλή μπλοκμπάστερ σαν το σίκουελ Jurassic World: Fallen Kingdom και Detective Pikachu.

Το Genera+ion προβάλλεται αποκλειστικά από το Vodafone TV, το σπίτι της ΗΒΟ στην Ελλάδα.

Ο Smith, με το τεράστιο, εγκάρδιό του χαμόγελο και ένα βλέμμα που σε προσκαλεί να κάνετε την πιο φαν παρέα του κόσμου, είναι ένα άτομο εμφανέστατα χαρισματικό που στο Genera+ion βρίσκει κάτι παραπάνω, κάτι πιο ουσιώδες από έναν καλό ρόλο σε κάποιο γιγάντιο πρότζεκτ. Βρίσκει τον τέλειο ρόλο σε ένα αληθινά συλλογικό (και προσωπικό ταυτόχρονα) πρότζεκτ, καθώς οι διαφορετικές ζωές, τα βιώματα, οι προβληματισμοί, η αναζήτηση της σεξουαλικότητας των εφήβων ηρώων και ηρωίδων ξετυλίγονται εν μέσω χρωμάτων, χιούμορ και πάθους στην οθόνη.

Η σειρά δεν έχει αληθινό πρωταγωνιστή, είναι μια αληθινή ματιά σε μια ολόκληρη παρέα, σε μια μικρή κοινωνία κατά κάποιο τρόπο. Όμως ο Chester του Justice Smith αναμφίβολα ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή που περπατάει στο σετ.

Καθώς το Genera+ion αρχίζει να προβάλλεται στην Ελλάδα μέσα από το Vodafone TV, βρήκαμε τον Justice Smith μέσω Zoom για να μιλήσουμε για το πώς προσέγγισε τον Chester με συμβουλές της Isabelle Huppert και με βλέποντας Drag Race, και για τις αγαπημένες δικές του εφηβικές σειρές.

justice smith Page Warrick / ©2021 Home Box Office, Inc. All rights reserved / Page Warrick / ©2021 Home Box Office, Inc. All rights reserved
Page Warrick / ©2021 Home Box Office, Inc. All rights reserved

***

Τι εφηβικές σειρές έβλεπες καθώς μεγάλωνες; Ήταν κάποια από αυτές έμπνευση για τη δουλειά σου σε αυτό το σόου;

Θυμάμαι ένας σκηνοθέτης μας είπε πως το Genera+ion είναι σαν το My So-Called Life αλλά όλοι οι χαρακτήρες είναι ο Rickie [σσ. το 15χρονο γκέι αγόρι που του αρέσει να φοράει πολύχρωμα ρούχα], που με έκανε να γελάσω. Μεγαλώνοντας έχω δει το αγγλικό Skins που είμαι μεγάλος φαν, αλλά η ομορφιά των εφηβικών σειρών είναι ότι όλα είναι μοναδικά. Βλέπουμε συνέχεια διαφορετικές πτυχές της ενήλικης ζωής σε σειρές αλλά για κάποιο λόγο η εφηβική ζωή εμφανίζεται ως ενός είδους μονόλιθος. Αλλά είναι τόσο διαφορετικές. Το Euphoria είναι διαφορετικό από το Skins, που είναι διαφορετικό από τo We Are Who We Are, μου αρέσει που είμαστε σε αυτή τη νέα εποχή που το «εφηβικό» δεν είναι είδος.

Πώς θα περιέγραφες τον Chester και τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο στην ιστορία του;

Είναι τολμηρός, είναι μια δύναμη της φύσης, έχει τόση αγριότητα πάνω του και απεχθάνεται οτιδήποτε βασικό, αγκαλιάζει όλες τις ιδιοσυγκρασίες του. Είναι εδώ για να φαίνεται, και να είναι γνωστό ότι είναι εδώ! Είναι λυτρωτικό να παίζεις έναν τέτοιο χαρακτήρα. Αγαπώ να παίζω ντύνομαι και να φοράω αυτά τα σύνολα στο σέτ, και να πλησιάζω αυτή την δύναμη που δεν έχω πλησιάσει πριν. Είναι σα να φοράω μια υπερηρωική κάπα, σχεδόν. Αυτό μου αρέσει στο να παίζω τον Chester.

justice smith Page Warrick / ©2021 Home Box Office, Inc. All rights reserved / Page Warrick / ©2021 Home Box Office, Inc. All rights reserved
Page Warrick / ©2021 Home Box Office, Inc. All rights reserved

Στην καριέρα σου έχεις παίξει σε μεγάλες δημοφιλείς μπλοκμπάστερ ταινίες όπου πολλές φορές οι χαρακτήρες ήταν χιουμοριστικοί. Ο Chester εδώ είναι πιο σοβαρός και ρεαλιστικός αν και σε μια σειρά με πολύ χιούμορ. Ήταν αυτό κάτι που έψαχνες σε αυτό το σημείο της καριέρας σου;

Πάντα ψάχνω πώς να διαφοροποιώ τους ρόλους που παίζω. Είμαι νέος ηθοποιός και καθώς οριοθετώ την καριέρα μου, θέλω το κοινό να ξέρει ότι δεν είμαι ένα πράγματα, είμαι ένα πλήθος πραγματων. Η κωμωδία είναι σπίτι για μένα, μεγάλωσα φοβούμενος την κωμωδία και βρισκόμενος πιο κοντά στο δράμα, αλλά συνέχιζαν να μου δίνουν κωμικούς ρόλους, κι έτσι βρήκα μια αγάπη για το είδος.

Αλλά το αγαπημένο μου είδος είναι αυτό που αγνοεί τους κανόνες. Το Genera+ion είναι δραμεντί, ο χαρακτήρας έχει λεπτογραμμένα στοιχεία και η σειρά έχει μια εμβρίθεια, αλλά και χιούμορ και ζωντάνια. Το να παίζω κάτι που είναι ισορροπία αυτών των δύο είναι ο στόχος μου κάθε φορά. Δεν είναι μια διαρκής τραγωδία και δεν είναι κωμωδία με τσιτάτα. Είναι αυτή η λεπτή γραμμή που επιδιώκω.

Από το φανταστικό Get Down μέχρι τα μεγάλα μπλοκμπάστερ που έχεις παίξει, αναρωτιέμαι αν στην ως τώρα καριέρα σου έχεις λάβει κάποια συμβουλή ή έχεις πάρει κάποιο μάθημα που σου έχει μείνει ως σήμερα;

Δεν ξέρω αν θα έλεγα πως υπάρχει κάτι που κάποιος μου είπε, αλλά συχνά παρατηρώ πώς άνθρωποι που θαυμάζω λειτουργούν στο σετ και προσπαθώ να το αναπαράγω. Ειδικά ανθρώπους που ηγούνται ενός πρότζεκτ. Στο Jurassic παρατηρούσα πώς η Bryce [Dallas Howard] επικοινωνούσε με τον σκηνοθέτη και πώς ήλεγχε το σετ, όχι με τρόπο επιθετικό, αλλά συνεργατικό. Δίνοντας αξία στις ιδέες της και βάζοντας τη στάμπα της στο πρότζεκτ. Κάτι που πήρα από αυτό είναι το πώς κάποιος συνθέτει τον εαυτό του στο σετ.

Αλλά επίσης δούλεψα με την Isabelle Huppert σε ένα Off Broadway έργο και μου έμαθε κάτι μέσα από παραδείγματα, σχετικά με την δουλειά που κάνει με τους χαρακτήρες. Το πώς προσεγγίζει τον χαρακτήρα σα να μην είναι κάτι διαφορετικό από εσένα, βλέπει τους χαρακτήρες της σαν διαφορετικές καταστάσεις της ύπαρξής της. Κι αυτό είναι κάτι που εφαρμόζω πλέον, όχι να προσπαθώ δηλαδή να κυνηγάω κάτι έξω από εμένα, αλλά να προσπαθώ να κοιτάζω μέσα. «ΟΚ, ποιος θα ήμουν αν ζούσα σε αυτή τη συνθήκη;» Ή αν ντυνόμουν έτσι. Ή χψζ.

Είμαι τυχερός που μπορώ να δουλεύω με όλους αυτούς τους φοβερούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς και απλά μπορώ να τους παρατηρώ. Εκεί παίρνω την περισσότερη έμπνευσή μου.

justice smith Page Warrick / ©2021 Home Box Office, Inc. All rights reserved / Page Warrick / ©2021 Home Box Office, Inc. All rights reserved
Page Warrick / ©2021 Home Box Office, Inc. All rights reserved

Ποια είναι η γνώμη σου πάνω στην ιδέα του ότι πρέπει μέλη ενός κοινωνικού γκρουπ να παίζουν μόνο χαρακτήρες από αυτό το ίδιο γκρουπ;

Δεν υπάρχει κάτι εγγενώς λάθος στο ένας στρέιτ να παίζει ας πούμε ένα queer, αλλά είναι συγκαταβατικό ή προσβλητικό να λες ότι όταν ένας στρέιτ παίζει queer, ότι είναι μια θαρραλέα ερμηνεία. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα θαρραλέο στο να ακουμπάς τα χείλη ενός άλλου ανθρώπου. Υπάρχουν queer άνθρωποι που παίζουν στρέιτ και δεν λαμβάνουν καμία αναγνώριση. Αυτό κάνουν οι ηθοποιοί! Αλλά για κάποιο λόγο όταν γίνεται το αντίθετο είναι επαναστατικό; Αυτό είναι προσβολή για μένα.

Αλλά νιώθω αυτή τη στιγμή στο ιστορικό και πολιτιστικό πλαίσιό μας, συμφωνώ πως αν υπάρχουν άνθρωποι μιας ταυτότητας, πρέπει να παίρνουν την ευκαιρία να παίζουν χαρακτήρα αυτής της ταυτότητας. Βασικά, είναι ξεχωριστή η κάθε περίπτωση. Αλλά ακόμα κι αν μιλάμε για έναν κόσμο όπου κάθε ηθοποιός μπορεί να παίζει όλες τις ταυτότητες, πρέπει να δίνουμε σε ηθοποιούς κάποιας περιθωριοποιημένης ταυτότητας μια παραπάνω ευκαιρία, αλλά και παραπάνω αναγνώριση. Ή έστω ΙΣΗ αναγνώριση. Όπως αυτή που δίνουμε σε ηθοποιούς ταυτοτήτων που δεν είναι περιθωριοποιημένοι.

Ποια είναι η αγαπημένη σου στιγμή από την 1η σεζόν;

Από τα 4 πρώτα επεισόδια είναι η σκηνή που μπαίνει περπατώντας ο Chester ενώ παίζει το τραγούδι του Todrick Hall. Πολύ δυνατό! Για έρευνα κάθισα και είδα κάθε σεζόν America’s Next Top Model και κάθε σεζόν RuPaul’s Drag Race και εφάρμοσα όσα έμαθα από αυτά τα runway, όλα μπήκαν σε αυτή τη στιγμή. Σκέφτηκα, πρέπει να κάνω όλους αυτούς τους ανθρώπους περήφανους.

*Το Genera+ion προβάλλεται αποκλειστικά από το Vodafone TV, το σπίτι της ΗΒΟ στην Ελλάδα.