ENTERTAINMENT

Γεύσεις και μυρωδιές από τον τόπο μας και στην Αθήνα

Το κατάστημα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο φιλοξένησε τοπικούς παραγωγούς αλλά και όλους εκείνους που αγαπούν τη μαγειρική.

Όταν πριν μερικούς μήνες βρισκόμουν στη Λάρισα για την εκεί εκδήλωση στα πλαίσια της ενέργειας “Γεύσεις του τόπου μας”, έλεγα στους ανθρώπους της ΙΚΕΑ, μιας εταιρείας του ομίλου Fourlis, ότι μία τέτοια εκδήλωση θα είχε πολύ δύσκολα απήχηση στον ελαφρά πιο “σνομπ” κόσμο της πρωτεύουσας. Όσα έζησα από κοντά την Παρασκευή 22/05 στο κατάστημα IKEA Αεροδρόμιο με έκαναν να πάρω πίσω όσα τότε σκεπτόμουν.

Θέλεις επειδή ο κόσμος στην πόλη νιώθει αποξενωμένος από την τοπική παραγωγή ανά την Ελλάδα, θες επειδή οι guest star της εκδήλωσης Χριστόφορος Πέσκιας και Δημήτρης Σκαρμούτσος είναι ούτως ή άλλως ένας πόλος έλξης, θες ο κόσμος που συρρέει ούτως ή άλλως κατά χιλιάδες στα IKEA αυτή την εποχή για να προετοιμαστεί για τη θερινή σεζόν σε κήπους, μπαλκόνια και παραλίες; Η Παρασκευή και το Σάββατο που πέρασαν έμοιαζαν με μια μεγάλη γιορτή των τοπικών προϊόντων και της μαγειρικής.

 

Η εκδήλωση “Γεύσεις του τόπου μας”, η οποία πραγματοποιείται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, έκανε λοιπόν αυτή τη φορά στάση και στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο κατάστημα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο. Την Παρασκευή με τον Χριστόφορο Πέσκια “στα τηγάνια” και το Σάββατο με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο. Κι επειδή τον Οκτώβρη είχα την ευκαιρία να περάσω μία ημέρα με τον Δημήτρη, αυτή τη φορά προτίμησα να κάνω παρέα στον Χριστόφορο.

 

Το τι περιλαμβάνει αυτό το “party” γεύσεων μπορεί να το θυμάσαι από τις περυσινές εκδηλώσεις. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά και φανερά εμπλουτισμένα. Με τον κόσμο να έχει την ευκαίρια όχι απλά να δοκιμάσει γεύσεις των τοπικών παραγωγών αλλά και να μπορεί να μαγειρέψει δίπλα στους δύο πολύπειρους σεφ.

Ο κόσμος στη θέση του σεφ

 

Είναι ξεχωριστό το χαμόγελο που βλέπεις στα χείλη ενός ανθρώπου όταν βλέπεις να φωτογραφίζεται δίπλα στον Πέσκια και τον Σκαρμούτσο, είτε επειδή είναι το είδωλό τους είτε απλά για να μαζέψουν μερικά like παραπάνω και ακόμα πιο ξεχωριστό όταν βλέπεις αυτόν τον άνθρωπο να στέκεται σε μία κουζίνα δίπλα σε αυτούς τους δύο σεφ για να μαγειρέψει.

 

Η εκδήλωση “Γεύσεις του τόπου μας” έδωσε αυτή την ευκαιρία σε μερικές δεκάδες ανθρώπων σε Λάρισα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με τους Σκαρμούτσο και Πέσκια να ενδύνονται με χαρά τον μανδύα του δασκάλου και τους κατά τόπους μαθητές να απολαμβάνουν αυτό το μισάωρο ταχύρυθμης εκπαίδευσης.

 

Ποιος απολάμβανε φυσικά το αποτέλεσμα των προσπαθειών δασκάλων και μαθητών; Ο κόσμος ο οποίος μαζευόταν τριγύρω από τους κουζίνες χάρη στις ευωδιές και περίμενε με ανυπομονησία να δοκιμάσει όσα θαυμαστά βρίσκονταν σε κάθε πιάτο.

 

Με το μενού να πηγαίνει από ζυμαρικά σε κάθε λογής μορφή και πατροπαράδοτα εδέσματα μέχρι κεφτέδες και γλυκά, οι σεφ έδωσαν σε μαθητές και κόσμο, μία πολύ καλή γεύση όλων εκείνων των προϊόντων που θα έβρισκαν και στα καλάθια και τους πάγκους των τοπικών παραγωγών, όπως θα δεις παρακάτω.

Μαγειρεύοντας παρέα με τον ειδικό

 

Πέρα από τον κόσμο που μπήκε σε κλήρωση για να μαγειρέψει δίπλα στον σεφ, είχα κι εγώ την ευκαιρία την Παρασκευή να πάρω το μικρό μου μάθημα από τον Χριστόφορο Πέσκια αλλά και να μιλήσω μαζί του, σε μία συνέντευξη που θα διαβάσεις την ερχόμενη εβδομάδα στο Oneman.

 

Ο κόσμος όμως περίμενε να δοκιμάσει. Κι ο σεφ ζήτησε από εμένα αλλά και τις τρεις food bloggers που είχαν αναλάβει τις άλλες 3 κουζίνες, να φτιάξουμε fajitas. Πιθανότατα να τις αναγνωρίζετε αλλά στις διπλανές κουζίνες βρέθηκαν οι Μαριλού Madame Ginger Παντάκη, Εύα FunkyCook Μονοχάρη και Μαριλίτα Gourmelita Χατζηβασιλείου.

 

Κι ακόμα κι αν σου φανεί trivial το να μαγειρέψεις λίγα λεπτά δίπλα σε έναν άνθρωπο σαν τον Χριστόφορο Πέσκια, οι 2-3 μικρές συμβουλές που θα σου δώσει (σε κάτι που θα κάνεις πραφανέστατα λάθος) μπορεί να βελτιώσουν ουσιαστικά τις γνώσεις σου στην κουζίνα και να κάνουν ένα τσικ πιο χαρούμενους εκείνους που δοκιμάζουν τις δημιουργίες σου. Τα fajitas που επανέλαβα το βράδυ της Παρασκευής στο σπίτι, νομίζω ήταν καλύτερα από κάθε άλλη φορά.

A photo posted by @onemangr on

 

Οι τοπικοί παραγωγοί στο επίκεντρο

Δεν ήμασταν όμως εκεί μόνο για να μαγειρέψουμε με τους σεφ και να δοκιμάσουμε τις δημιουργίες τους. Η εκδήλωση “Γεύσεις του τόπου μας”, από την ΙΚΕΑ – μία εταιρεία του ομίλου FOURLIS, έχει στο επίκεντρό της τους τοπικούς παραγωγούς. Έχει στο επίκεντρό της εκείνους τους ανθρώπους που μετατρέπουν τους καρπούς της ελληνικής γης σε προϊόντα για να γεμίσουμε τα ράφια της κουζίνας μας, σε προϊόντα που διαφημίζουν όσα κανένας άλλος τον πλούτο του τόπου μας.

Με μία σύντομη βόλτα στους πάγκους τους, οι πέντε αισθήσεις σου γέμιζαν από όλα όσα έχει να προσφέρει η ελληνική γη αλλά και οι θάλασσές μας. Από ζυμαρικά με μανιτάρια ή σαλιγκάρι, σε οίνους της τοπικής παραγωγής, το άγιο ελληνικό μέλι και σαπούνια από αγνά φυτικά στοιχεία. Κι από μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, σε γλυκίσματα και πολύχρωμες και πολύγευστες σάλτσες.

 

Φεύγοντας από την εκδήλωση και κοιτώντας από μακριά τους πάγκους γεμάτους με τους τελευταίους επισκέπτες της ημέρας, είχα μόνο ένα πράγμα στο μυαλό μου. Αφενός ότι η ελληνική γη έχει πάρα πολλά να προσφέρει σε εμάς (αλλά και την οικονομία μας) και αφετέρου ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχες εκδηλώσεις σαν τις “Γεύσεις του τόπου μας” ώστε να έρθουμε ακόμα πιο κοντά με τους τοπικούς παραγωγούς και τα προϊόντα τους.

Εμείς σε κάθε τέτοια υπέροχη εκδήλωση θα είμαστε κοντά, όχι απλά για να δοκιμάζουμε τα προϊόντα αλλά και για να αναδεικνύουμε κάθε μικρή πτυχή της ελληνικής τοπικής παραγωγής.

* Να σημειωθεί ότι με αφορμή τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, η ΙΚΕΑ πραγματοποίησε παράλληλη δράση και θα διαθέσει 23.000€ – το ισόποσο του 5% των εσόδων των καταστημάτων ΙΚΕΑ Θεσσαλία, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, από το Σάββατο κάθε εκδήλωσης – για την υποστήριξη δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών, των ευρύτερων περιοχών, με τη μορφή επίπλων και απαραίτητων ειδών.