Daniele Venturelli/Getty Images
PROFILE

Ghali, o Fresh Prince του Μιλάνου

O 28χρονος Ιταλοτυνήσιος ράπερ, που μόλις λάνσαρε ένα unisex χιτζάμπ μαζί με την Benetton, έχει κάνει δικαίως όλο τον πλανήτη να ασχολείται μαζί του.

Πάνε δυο χρόνια από τότε που ο Ghali, λίγες μόλις μέρες μετά την έναρξη της πανδημίας, κυκλοφόρησε το Good Times. Ένα feel good χιτ σε μια βαθιά πληγωμένη χώρα που το είχε τόσο, μα τόσο ανάγκη.

Εννοείται πως το τραγούδι έγινε πλατίνα. Όπως οτιδήποτε, άλλωστε, αγγίζει ο γιος των Τυνήσιων μεταναστών από το προάστιο Μπάτζιο του Μιλάνου, ήδη από τότε που έκανε πρώτη φορά την εμφάνισή του στην ιταλική ραπ σκηνή, πίσω στο 2011.

Εκείνος με ορόσημo στην καριέρα του mega-hits (για την ιταλική σκηνή) όπως τα Ninna Νanna, Pizza Kebab, Happy Days, Habibi και Cara Italia.

Εκείνος, επίσης, που επιμένει να κουβαλάει ένα μάτσο παιδικά τραύματα όπως bullying στο σχολείο από τους «βέρους» Ιταλιάνους που του έλεγαν να πάρει τη σχεδία του και να πάει πίσω στην Αφρική ή τον κορόιδευαν για το γεγονός ότι ο πατέρας του βρίσκεται στη φυλακή εδώ και χρόνια.

«Όταν μου λένε να τα μαζέψω και να γυρίσω σπίτι μου, τους απαντάω απλώς ότι είμαι ήδη εκεί».

Το τραγούδι που του άλλαξε τη ζωή

Ένα τραγούδι -και το συνοδευτικό άλμπουμ- που του επέτρεψε να σταματήσει επιτέλους να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τη μάνα του, αγοράζοντας ένα σπίτι με δυο κρεβατοκάμαρες και προσλαμβάνοντας τη μάνα του ως προσωπική βοηθό (αφού της ζήτησε να παραιτηθεί από τη δουλειά της).

«Για κάποιον με το δικό μου παρελθόν ήταν δύσκολο να έχω ελπίδα. Αλλά αποφάσισα να πολεμήσω. Επιλέγοντας να δώσω τη μάχη μου με τις ρίμες μου παρά με τη βία».

Αφήνοντας για πάντα πίσω πικρές αναμνήσεις απελπιστικής φτώχειας με διαστήματα που οι δυο τους βρέθηκαν να κοιμούνται στους δρόμους, δίπλα στις υπέροχες βιτρίνες των ίδιων οίκων μόδας που τώρα κάνουν ουρά για να δανειστούν λίγη από τη λάμψη του.

«Ο δάσκαλός μου στο σχολείο με ενθάρρυνε να αρχίσω και να συνεχίσω να γράφω. Ξεκίνησα γράφοντας ιστορίες για εργασίες και μαθήματα και πλέον γράφω χιτς για την Ιταλία».

Ο διαφορετικός δρόμος του Ghali

Εκείνο, όμως, το στοιχείο που κάνει τον Ghali να ξεχωρίζει δεν είναι το ταλέντο του. Ούτε ότι τα κατάφερε. Αλλά το πώς τα κατάφερε. Χωρίς να γράφει δηλαδή για βία, γυναίκες, ναρκωτικά και λεφτά.

«Αν η μουσική είναι αρκετά καλή, μπορείς μερικές φορές να δημιουργήσεις μια κοινότητα. Όχι ένα πλήθος, αλλά μια κοινότητα ανθρώπων που σε περιμένουν για τρεις μέρες έξω από το στάδιο που θα εμφανιστείς».

Το δικό του ναρκωτικό είναι η αγάπη. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. Και, σε πιο λάιτ φάση, η εμμονή με τη μόδα. Η οποία δεν ξεκίνησε από ψώνιο, αλλά από αναγκαιότητα.

«Υπήρχαν πολλές προκαταλήψεις για τους μετανάστες. Οπότε κατέληξα να αλλάζω πολλές φορές ρούχα την ημέρα γιατί ήθελα πάντα να δείχνω καλοντυμένος, καθαρός και προσεγμένος».

Μια επιτυχία που συνοδεύτηκε από έντονη κοινωνική δράση καθώς ο Ghali, αθελά του, έχει γίνει σημαιοφόρος κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.

Εκείνος ήταν που βγήκε στο Instagram και είπε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν να κάνουν blackface, στο πλαίσιο reality όπως το Tale e Quale. Όταν και εφόσον μιμούνται μαύρους καλλιτέχνες.

«Το καταλαβαίνω ότι δεν έχουν την πρόθεση να προσβάλουν κάποιον. Αλλά μερικές φορές δεν χρειάζεται να είσαι κακός ή ρατσιστής για να προσβάλεις. Αρκεί το να είσαι αδαής».

Εκείνος είναι που συνεχίζει να επιμένει πως η Ιταλία οφείλει να γίνει μια χώρα που αποδέχεται συνολικά τη διαφορετικότητα και όχι απλώς εκείνον. Γιατί ο Ghali είναι σούπερ αγαπητός. Παντού στην Ιταλία και ειδικότερα στο Μιλάνο. Κάτι σαν τον Will Smith την εποχή του Fresh Prince, εξού και η σύνδεση των δυο στον τίτλο.

«Είμαι ο πρώτος έγχρωμος Ιταλός ράπερ. Κάτι πιο δύσκολο από ότι ακούγεται αφού στην Ιταλία οι καλλιτέχνες μέχρι πρόσφατα ήταν 100% Ιταλοί. Ήταν δύσκολο να αποδεχθούν το χρώμα, τη θρησκεία και τα πιστεύω μου».

Προσφέροντας στην κοινότητά του

Mε τη βασική διαφορά ότι ο Ghali παραμένει ενεργός στην κοινότητά του. Έχοντας συμφωνήσει με τον δήμο του Μιλάνου να χτίσει ένα αθλητικό-πολιτιστικό κέντρο στη γειτονιά του, με γήπεδα μπάσκετ, skate park και θεατράκι για παραστάσεις.

Εννοείται πως δεν το περίμενε ποτέ ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παράγοντα θετικής αλλαγής. Εκείνος το μόνο που ήθελε ποτέ είναι να γράψει ραπ που να ακούνε οι φίλοι του στο πάρκο.

Στη συνέχεια όλοι οι συμμαθητές του, ανεξαρτήτως χρώματος. Και, τέλος, οι ιταλικές οικογένειες που αναγνωρίζουν ότι το παλικάρι αγαπάει βαθιά μια χώρα που τον πλήγωσε, αλλά ποτέ δεν τον έκανε να νιώσει μόνος.

Ένας αληθινός καλλιτέχνης που έχει επιπλέον εξελιχθεί σε fashion icon καθώς, πολύ εύστοχα, η Benetton τον τσίμπησε για να δημιουργήσει για εκείνη την capsule συλλογή United Colors of Ghali που παρουσιάστηκε στο Milan Fashion Week 2021.

Εκεί που το πιο περιζήτητο item είναι το unisex χιτζάμπ που δημιούργησε, παραλλαγή στο παραδοσιακό πέπλο που φορούν οι μουσουλμάνες. Ναι, ποιος να το περίμενε. Αλλά έτσι είναι η διαφορετικότητα. Σου προκύπτει από εκεί που δεν το περιμένεις.