ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Γιατί γουστάρεις να βλέπεις Black Out;

Μην νιώθεις περίεργα που σου αρέσει πολύ αυτή η εκπομπή. Είναι στη φύση σου.

Το να θες να παρακολουθείς μερικούς ανθρώπους να περνάνε κάποιες σιχαμένες φαινομενικά διαδικασίες, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ανώμαλο. Κι όμως είναι το πιο ευχάριστο και ενδιαφέρον γεγονός της φετινής τηλεοπτικής σεζόν. Πολύ απλά γιατί σε βάζει μέσα στο παιχνίδι.

Αυτό το στοιχείο του “αηδιαστικού”, του “παράξενου”, πες το όπως θες, είναι που σε ελκύει. Και ήταν αυτό φανερό από παλιότερα, όταν έβλεπες το αμερικάνικο Fear Factor και αναρωτιόσουν πότε θα το φέρει κάποιος στην Ελλάδα. Ήταν εκείνο το στοιχείο που σε έκανε να εκτιμάς έστω και λίγο το Fort Boyard. Ήταν αυτό που σε έκανε να βάζεις στοιχήματα με τους κολλητούς σου όταν ήσουν μικρός. “Με πόσα λεφτά θα έτρωγες μια κατσαρίδα;”. “Τι μου δίνεις για να γλείψω ένα πεζοδρόμιο;”. Και άλλα τέτοια γραφικά.

Στο Black Out δεν γλείφουν πεζοδρόμια, ούτε τρώνε κατσαρίδες. Αλλά γλείφουν κοιλιές και καράφλες, μπαίνουν σε μπανιέρες με χέλια και καβούρια, πιάνουν σκουλήκια με τα χέρια τους και όλα αυτά σε απόλυτο σκοτάδι. Γιατί είναι πολύ διαφορετικό να ξέρεις τι είναι αυτό που θα πιάσεις και μια εντελώς άλλη ιστορία να μην έχεις ιδέα.

 

Ένα κοκτέιλ φόβου

Η απόλαυση της θέασης βασίζεται στον φόβο του συμμετέχοντα αλλά και τον δικό σου. Όσο πιο γελοία η φάτσα του παίκτη, όσο πιο δυνατή η στριγκλιά του, τόσο μεγαλύτερη η ηδονή που παίρνεις εσύ από την άνεση του καναπέ σου. Και όσο πιο αηδιαστικό το αντικείμενο με το οποίο πρέπει να παίξει, τόσο μεγαλύτερη η ανατριχίλα που διαπερνά τα πόδια σου. Μόνο που εσύ είσαι εκεί στο σπίτι σου και ο άλλος κάνει παρέα στα ποντίκια.

Κι όμως αυτός ο συνδυασμός του φόβου για το σκοτάδι, με τον φόβο για το άγνωστο και τον απόλυτα κατανοητό φόβο για κάθε είδους ζωύφιο που μπορεί να αρχίσει να περπατά πάνω στο σώμα σου, είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ τηλεθέασης. Ακόμα και για εσένα που είσαι στο σπίτι.

Γιατί δεν χρειάζεται να είναι το ποντίκι πάνω σου για να νιώσεις τον φόβο. Δεν είναι ανάγκη να ακουμπάει η δική σου γλώσσα το αντικείμενο ή τον άνθρωπο για να νιώσεις την αηδία. Ο φόβος διαπερνά το γυαλί και τρυπώνει στον εγκέφαλό σου. Σε αναγκάζει να σκεφτείς τι θα έκανες εσύ αν βρισκόσουν στην αντίστοιχη κατάσταση. Πώς θα αντιδρούσες εσύ αν βρισκόσουν σε συνθήκες απόλυτου σκότους αντιμέτωπος με μερικές από τις μεγαλύτερες φοβίες σου.

 

Σε μια εποχή που ο φόβος καθορίζει, πολιτικές, οικονομίες και κυρίως την προσωπική μας διάθεση, το να παίζεις μαζί του και να τον μετατρέπεις σε ενα πολύ δελεαστικό τηλεοπτικό προϊόν είναι μεγάλη υπόθεση. Και ο ANT1 τα κατάφερε. Ντύνοντας μάλιστα το τηλεοπτικό πακέτο με την Νάντια Μπουλέ, μία από τις πλέον ταλαντούχες παρουσιάστριες που έχουν απομείνει στην ελληνική τηλεόραση. Και υποψήφια για τον δικό μας διαγωνισμό Onewoman 2011. Ψήφισέ την αν θες να κερδίσει.