MEGA TV
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Γιατί ο Κωνσταντίνος Μαρκοράς αποκαλούσε τη Φλώρα «Τανσού»

Όλοι εμείς μπορεί να νομίζαμε ότι ακούμε «Τασού», στην πραγματικότητα όμως ο καθηγητής αποκαλούσε την οικονόμο του «Τανσού». Γιατί όμως;

Οι Δύο Ξένοι είναι μια από τις σειρές που κατάφερε από την προβολή του πρώτου της κιόλας επεισοδίου να κερδίσει φανατικούς θαυμαστές. Ήταν φυσικό λοιπόν, να γράψει τη δική της ιστορία στην ελληνική τηλεόραση. Ο Κωνσταντίνος Μαρκοράς και η Μαρίνα Κουντουράτου έζησαν έναν θυελλώδη έρωτα με πολλές στιγμές γεμάτες ένταση, αλλά και μεγάλες δόσεις τρυφερότητας που αποκάλυπταν τις πιο ευαίσθητες και ευάλωτες πλευρές τους.

Ο διανοούμενος καθηγητής και η ξανθιά παρουσιάστρια πρωινάδικου μετέφεραν λίγη αίγλη κινηματογραφικού έρωτα στις μικρές οθόνες της Ελλάδας της δεκαετίας του 1990. Ο σεναριογράφος της σειράς Αλέξανδρος Ρήγας σε συνέντευξή του το 2017 πως, «Η ιδέα για το story είχε γεννηθεί πολύ νωρίς, όταν είδα το Ωραία μου κυρία. Ο μύθος του Πυγμαλίωνα, δηλαδή ο μύθος της λαϊκής απλής κοπέλας που συναντάει ένα διανοούμενο και δυο κόσμοι ενώνονται με τον πιο παράδοξο τρόπο αμέσως, με γοήτευσε. Ο έρωτας που δε γνωρίζει κοινωνικές τάξεις και συμβάσεις.

Το είχα δει με την Αλίκη, το είχα διαβάσει, το είχα μελετήσει. Σκεφτόμουν λοιπόν να κάνω ένα έργο πάνω σ’ αυτό… Ήθελα να κάνω κάτι μεταξύ του Ωραία μου κυρία και Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα και να της το προτείνω… Τελικά, η Αλίκη μου είπε να το κάνω, ότι είναι ενδιαφέρουσα ιδέα και μου πρότεινε την Ελένη Κούρκουλα ως ιδανική. Όταν πέθανε, το καλοκαίρι του 1996, είπα ότι η επόμενη επαγγελματική μου κίνηση θα είναι αυτό που μου είπε η Αλίκη».

Και κάπως έτσι, γεννήθηκαν οι Δύο Ξένοι, μόνο που τον πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η Εβελίνα Παπούλια και όχι η Ελένη Κούρκουλα, ενώ στο πλευρό της είχε τον Νίκο Σεργιανόπουλο. Εκτός από τους δύο πρωταγωνιστές όμως, στη σειρά την παράσταση έκλεβαν και οι υπόλοιποι ρόλοι που κατάφεραν να γίνουν εξίσου εμβληματικοί και να γράψουν ιστορία με τις ατάκες τους.

Ένας από αυτούς ήταν και ο ρόλος της Φλώρας, της οικονόμου του Κωνσταντίνου, την οποία υποδυόταν η Χρυσούλα Διαβάτη. Η Φλώρα Μπαρμπαρίτσα συνήθιζε να αποκαλεί τον Κωνσταντίνο «ρεζίλη» και εκείνος τη φώναζε «Τανσού» κι ας νομίζαμε όλοι ότι τη λέει «Τασού». Ακούγαμε λάθος.

Ποια ήταν όμως η περίφημη «Τανσού» και γιατί την είχε συνδέσει ο καθηγητής με τη Φλώρα;

Όπως εξηγεί και ο λογαριασμός @helloiamodygr στο TikTok, «στη σειρά Δύο Ξένοι γίνονταν πολλές αναφορές στην τότε επικαιρότητα. Την περίοδο λοιπόν, που παιζόταν το σήριαλ συνέβη και η κρίση των Ιμίων. Εξού και η ταύτιση του οξύθυμου χαρακτήρας της Φλώρας με την τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ».

@helloiamodygr Απάντηση στον χρήστη @anta_konstantinou #dioxenoi #foryou #foryourpage ♬ πρωτότυπος ήχος – ody

Για την ιστορία, η Τανσού Τσιλέρ ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Τουρκίας από το 1993 έως και το 1996. Γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη, η Τσιλέρ σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ. Σε ηλικία μόλις 36 ετών έγινε η νεότερη καθηγήτρια πανεπιστημίου της γείτονος χώρας, ενώ το 1990 αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική και το 1993 διαδέχθηκε τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην πρωθυπουργία της χώρας.