© ALAMY/VISUALHELLAS.GR
ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί τα περισσότερα διαζύγια καταγράφονται τον Αύγουστο

Καμία άλλη παράμετρος δεν εμφάνισε κορύφωση στο γράφημα των δύο κοινωνιολόγων από την Ουάσινγκτον, οπότε το μόνο που μένει να ευθύνεται είναι οι διακοπές. Αλλά στάσου: οι διακοπές δεν ενώνουν τα ζευγάρια;

Μήπως τα διαζύγια είναι εποχικό φαινόμενο; Μπροστά σε αυτό το απροσδόκητο εύρημα βρέθηκε η καθηγήτρια κοινωνιολογίας Julie Brines μαζί με τον υποψήφιο διδάκτορα Brian Serafini, όταν πριν από μερικά χρόνια συγκέντρωσαν σε ένα database όλες τις αιτήσεις διαζυγίων που έχουν κατατεθεί σε βάθος δεκαπενταετίας.

Για έναν περίεργο λόγο, το γράφημα των τιμών εμφάνισε δύο κορυφές: τον Μάρτιο και τον Αύγουστο.

Η μελέτη έγινε για λογαριασμό του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και περιελάμβανε στοιχεία μόνο από τα αρχεία αυτής της πολιτείας των ΗΠΑ, μεταξύ των ετών 2001 και 2015.

Αλλά και η διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησαν έδειξαν τα ίδια αποτελέσματα σε διεθνή κλίμακα: οι αναζητήσεις στην Google για «διαζύγια» και «επιμέλεια παιδιού» κλιμακώνονται αυτούς τους δύο μήνες του έτους – στο πικ της άνοιξης και στο πικ του καλοκαιριού. Το ίδιο διαπίστωσαν αργότερα και στα στοιχεία διαζυγίων σε Οχάιο, Μινεσότα, Φλόριντα και Αριζόνα.

Για να εξηγήσουν το εποχικό μοτίβο που εμφανίστηκε ξεκάθαρα στο γράφημα σχετικά με τα διαζύγια, άρχισαν να προσθέτουν κι άλλες παραμέτρους, όπως τους δείκτες ανεργίας και τις τιμές ενοικίων. Δυστυχώς, δεν βρήκαν κάποια αξιοσημείωτη αναλογία, οπότε κλήθηκαν να ερμηνεύσουν ποιοτικά το εύρημα αυτό με μια προσωπική εκτίμηση.

Αυτή ήταν που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας στο Σιάτλ.

Σαν τελετουργικό μετά τις διακοπές

Το μοναδικό στοιχείο που συνδέει αυτές τις δύο εποχές του χρόνου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ότι έπονται των καθιερωμένων διακοπών: κατά βάση, ο Ιούλιος είναι ο βασικός μήνας διακοπών για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Και «οι διακοπές τόσο τον χειμώνα και του καλοκαιριού είναι ιερός χρόνος για τις οικογένειες», όπως ανέφερε στο συνέδριο η Julie Brines, «ενώ η αίτηση διαζυγίου παραμένει να θεωρείται μη πρέπουσα, έως και ταμπού για τον περισσότερο κόσμο».

Οπότε, οι διακοπές τείνουν να εκλαμβάνονται συμβολικά σαν ευκαιρία για νέα αρχή από τα ζευγάρια: ένα πλαίσιο ηρεμίας και αναζωογόνησης, μέσα στους ρυθμούς του οποίου, το ζευγάρι θα βρει ξανά τον έρωτά του.

«Οι άνθρωποι τείνουν να αντιμετωπίζουν τις διακοπές με υπερβολικές προσδοκίες, παρά τις όσες απογοητεύσεις βίωσαν ενδεχομένως τα προηγούμενα χρόνια», σχολίασε ο Brian Serafini.

Βέβαια, η πραγματικότητα δεν ακολουθάει συχνά την ανθρώπινη αισιοδοξία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, ο πολλαπλάσιος χρόνος συνύπαρξης ανάμεσα στα δύο άτομα πολλαπλασιάζει και όλα τα χαρακτηριστικά της σχέσης τους: έτσι, σε περίπτωση που υπάρχουν εξ αρχής προβλήματα, δεν λύνονται με ένα μαγικό ραβδάκι (ή με μια βουτιά στη θάλασσα) αλλά γίνονται ακόμη πιο αισθητά και αφόρητα, τόσο για τη μία όσο και για την άλλη πλευρά.

Επιστρέφοντας λοιπόν από τις διακοπές, πέρα από τα προβλήματα που παραμένουν ακέραια, τα ζευγάρια έχουν να αντιμετωπίσουν την πικρή διαπίστωση ότι η ελπίδα τους έπεσε στο κενό: οι προσδοκίες για μια νέα αρχή δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο Αύγουστος που ακολουθεί φαντάζει τελικά ιδανικός για διαζύγιο, πριν ξεκινήσουν οι σχολικές και λοιπές υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου.