© Orlando Gutierrez / Unsplash
ΒΙΒΛΙΟ

Γιατί το διάβασμα θεωρείται σέξι

Η απάντηση θα ήταν πολύ απλή αν δεν υπήρχαν διαχρονικές προκαταλήψεις.

«Αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία είναι η αίσθηση της απόλυτης συγκέντρωσης, και τίποτα δεν είναι πιο σέξι από την απόλυτη συγκέντρωση» σχολιάζει πολύ χαρακτηριστικά η συγγραφέας Jeanette Winterson για μία φωτογραφία που άφησε εποχή: η Marilyn Monroe διαβάζει ξαπλωμένη στο γρασίδι – όχι, απλά οποιοδήποτε βιβλίο αλλά τον Οδυσσέα του James Joyce.

Δεν ήταν όμως μόνο μία φωτογραφία, κάτι που συνέβη τυχαία, μια φορά ήταν και πάει. Το αρχετυπικό sex symbol του Χόλιγουντ έπαιρνε πολύ συχνά πόζες κρατώντας τυπωμένες σελίδες στα χέρια της. Αν κάποιος θεωρήσει ότι πρόκειται για διαφημιστικό τρικ θα κάνει λάθος· υπήρξε όντως φανατική αναγνώστρια.

Στις συγκεκριμένες όμως φωτογραφίες συναντιόνται ένα σωρό κλισέ που μπερδεύονται με αναπάντητα ερωτήματα. Είναι όντως γοητευτική, σέξι, ερωτική η εικόνα ενός ανθρώπου να διαβάζει ή απλά έτσι θέλουμε να πιστεύουμε (όσοι από εμάς έχουμε για χόμπι το διάβασμα);

Στη συγκεκριμένη ερώτηση προσπάθησε να απαντήσει πρόσφατο άρθρο του The Conversation. Δε στηρίχθηκε απλά σε θεωρίες αλλά σε ερευνητικά δεδομένα. Σύμφωνα με το site γνωριμιών eHarmony όσοι χρήστες είχαν στα ενδιαφέροντά τους το διάβασμα δέχονταν περισσότερο μηνύματα. Σημαντική σημείωση: οι άντρες κατά 19% περισσότερα μηνύματα ενώ οι γυναίκες μόλις 3%.

Η ερώτηση, λοιπόν, έχει δύο σκέλη: όντως υπάρχει κάτι σέξι στην εικόνα ενός αναγνώστη και τι ακριβώς συμβαίνει ανάμεσα στα δύο φύλα;

Η απάντηση δεν είναι απλή, σίγουρα όμως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο «σέξι» και το διάβασμα – κι ας μην το βλέπουν οι περισσότεροι από την πρώτη ματιά.

Μία διαχρονική προκατάληψη

Marilyn Monroe διάβασμα H Marilyn Monroe με τον άντρα της, τον διάσημο θεατρικό συγγραφέα Arthur Miller / © Associated Press
H Marilyn Monroe με τον άντρα της, τον διάσημο θεατρικό συγγραφέα Arthur Miller

Ναι, ίσως αν δεν ήταν η Marilyn Monroe εκείνη που πόζαρε με τα βιβλία το μεγαλύτερο μέρος του αντρικού πληθυσμού να μην είχε ενδιαφερθεί για τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Λογικό μέχρι ενός σημείου, αφού η ομορφιά είναι πάντα θελκτική τόσο στους άντρες όσο και τις γυναίκες.

Δυστυχώς, για τη συγκεκριμένη λήψη πάντοτε ακούγονταν αλλά και ακούγονται εξυπνάδες: «απλά το κρατάει, δεν το διαβάζει», «σιγά που διάβαζε βιβλία, ο άντρας της ο Arthur Miller την έβαζε να διαβάζει».

Με λίγα λόγια, σε μεγάλο μέρους του αντρικού κοινού το διάβασμα είναι σέξι όταν η αναγνώστρια είναι σέξι. Τα περιβόητα βίντεο της διάσημης πορνοστάρ Stoya, όπου ερχόταν σε οργασμό διαβάζοντας ένα βιβλίο, καθώς και οι φωτογραφίες της Emrata να διαβάζει στην κρεβατοκάμαρά της έχουν πάρει εκατομμύρια κλικ μέσα από τα χρόνια.

Φυσικά, για πολλούς υπάρχει πάντα ένα «αλλά». Δεν πείθονται με τίποτα ότι οι συγκεκριμένες σταρ της show-biz είναι φανατικές αναγνώστριες, παρότι το έχουν αποδείξει ξανά και ξανά – η πρώτη, μάλιστα, έχει αρθρογραφήσει από τους New York Times μέχρι την Guardian

Υπάρχει μία διαχρονική προκατάληψη που λέει ότι οι σέξι γυναίκες όχι απλά δεν διαβάζουν αλλά δεν χρειάζεται και να διαβάσουν, αφού έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν. Γελοιότητες, δηλαδή, που ακόμα ακούγονται με τεράστια ευκολία.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι για τις γυναίκες η εικόνα ενός άντρα να διαβάζει (ναι, κατά προτίμηση ενός εμφανίσιμου άντρα) είναι πραγματικά θελκτική, αφού όπως προκύπτει και από την έρευνα που αναφέρει το The Conversation και σημειώνει η συγγραφέας Jeanette Winterson εκφράζει την «απόλυτη συγκέντρωση».

Γιατί είναι σέξι κάτι τέτοιο; Διότι η άλλη πλευρά, αυτή που κοιτάς, δείχνει τελείως απορροφημένη σε αυτό που κάνει, σαν να έχει ταξιδέψει σε έναν άλλο κόσμο, είναι δίπλα σου και την ίδια στιγμή πολύ μακριά – κάπως σαν μία απατηλή εικόνα που δεν μπορείς να πιάσει.

Επίσης, το διάβασμα συνδέεται -έστω συμβολικά- με την υψηλότερη ευφυΐα, την πνευματική καλλιέργεια, το ενδιαφέρον για τις τέχνες, την ιστορία και την πολιτική. Και ένας άνθρωπος με πολλά ενδιαφέροντα είναι σίγουρα ένας πιο γοητευτικός άνθρωπος.

Πώς λοιπόν εξηγείται η διαφορά στα στατιστικά που παρουσίασε το The Conversation; Ίσως, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι άντρες πολύ συχνά βλέπουν με περισσότερο επιφανειακό τρόπο τις ερωτικές σχέσεις από ότι οι γυναίκες. Επίσης, είναι σίγουρο ότι υπάρχει διάχυτη ακόμα η παλιομοδίτικη προκατάληψη ότι και έξυπνη και καλλιεργημένη και όμορφη γυναίκα δε γίνεται.

Ίσως, βέβαια, τελικά όλα αυτά να είναι περιττά, αφού όταν το πιο διάσημο sex symbol της εποχής, η Emrata, ασχολείται τόσο πολύ με τα βιβλία τότε κάτι μάλλον ξέρει καλύτερα. Έτσι δεν είναι;