ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Οι νέες συμμαχίες της 3ης σεζόν ‘Gomorrah’

Νέες συμμαχίες εξουσίας μεταξύ των κύριων χαρακτήρων της σειράς θα γεμίσουν το κενό που άφησε ο Πιέτρο Σαβαστάνο.

Πριν φτάσουν στη μικρή οθόνη, τα πρώτα επεισόδια της 3ης σεζόν του «Gomorrah» είπαν να κάνουν ένα πέρασμα δύο ημερών από τη μεγάλη, για να βγάλουν τελικά πέντε φορές τα χρήματα που έκανε το «Thor: Ragnarok» στα ιταλικά ταμεία. Και επειδή δεν έφτασε αυτό το ρεκόρ στη σειρά, είπε να διπλασιάσει τα τηλεοπτικά νούμερα που έκανε η πρεμιέρα του «Game of Thrones», όταν μισό εκατομμύριο Ιταλοί καθηλώθηκαν στον καναπέ για να δουν την Αρια Σταρκ να εξαφανίζει για πάντα τον οίκο των Φρέι από το Γουέστερος. Α, και βάσει τηλεθέασης, μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια ότι η γειτονική χώρα αγαπά το «Gomorrah» όσο αγαπά και το ποδόσφαιρο. Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ είχε μετρήσει ελάχιστους παραπάνω θεατές σε σχέση με την πρεμιέρα των νέων επεισοδίων της σειράς.

Το σόου -και η ομώνυμη, βραβευμένη στις Κάνες ταινία του 2008 πριν από αυτό- έχει βασιστεί στο μπεστ σέλερ του Ρομπέρτο Σαβιάνο και ακολουθεί τα αιματηρά βήματα της μαφίας της Νάπολης. Συγκεκριμένα, του συνδικάτου οργανωμένου εγκλήματος Καμόρα, που έχει πραγματική σάρκα και οστά και έχει αναγκάσει τον συγγραφέα να ζει εδώ και μία δεκαετία υπό την προστασία της αστυνομίας 24 ώρες το 24ωρο. Κι αν η φανταστική οικογένεια των Σαβαστάνο έχει αναπόφευκτα συγκριθεί με όλες τις οικογένειες της μαφίας που έχει φιλοξενήσει η μυθοπλασία από τον «Νονό» και μετά, το «Gomorrah» ξεφορτώνεται την ιδέα μιας ομάδας καλοντυμένων ανδρών με καλή κατά βάθος καρδιά που περιστασιακά θα καταφύγουν στον φόνο με φινέτσα. Οι δικοί του μαφιόζοι δεν κάνουν διακρίσεις αθώων και ενόχων. Ζουν στις σκιές, διψούν για δύναμη και αφήνουν πίσω τους συντρίμμια στην κυριολεξία.

Γι’ αυτό και παρέα με τους παραλληλισμούς με το «The Sopranos» λόγω του μελοδράματος που σχετίζεται με τη διαδοχή και τα πάνω-κάτω των επιχειρήσεων της οικογένειας, βρίσκουμε και ομοιότητες με το «The Wire», μια σειρά για την ωμή πραγματικότητα των εσωτερικών διεργασιών του οργανωμένου εγκλήματος που ζει δίπλα μας. ‘Η έστω δίπλα στις κοινότητες που συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν συνεχώς μαζί του.

Μετά το αγωνιώδες τελευταίο φινάλε του, το «Gomorrah» επιστρέφει με τον νου του στον πόλεμο. Οι νέες συμμαχίες που σχηματίζονται μεταξύ των βασικών χαρακτήρων πρέπει να αντεπεξέλθουν στην απώλεια μιας ηγετικής φιγούρας, και καινούργιοι παίκτες εμφανίζονται για να ανεβάσουν την ένταση μεταξύ παλαιότερων και νέων οικογενειών.

3Η ΣΕΖΟΝ, 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, NOVA

Δες όλο το ένθετο όπως δημοσιεύτηκε στο Έθνος της Κυριακής: