GAME OF THRONES

‘GoT’: Τι θα γίνει στη μεγάλη αναμέτρηση για τον θρόνο;

H νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε το φινάλε της 6ης σεζόν για το Westeros, δε δίνει το προβάδισμα εκεί που ίσως περίμενες.

Η Daenerys Targaryen, αλλιώς και Khaleesi της καρδιάς μας, έδωσε τη ζωή στους δράκους της στο τέλος της πρώτης σεζόν του ‘Game of Thrones’ και μαζί τους γεννήθηκε και το βασικό επιχείρημα υπέρ της πιθανής ηγεσίας της στο Westeros. “Μα ρε παιδιά, αυτή έχει δράκους”. Πραγματικά όμως. Έχει δράκους. Ποιος μπορεί να πάει κόντρα σε δράκους;

Δες ποιος και πώς εάν έχεις δει το φινάλε της 6ης σεζόν, ‘Winds of Winter’

Έχει δράκους, λοιπόν. Και εσχάτως απέκτησε νέο khalasar, τα καλύτερα πλοία των Greyjoy και μία συμμαχία με τους Tyrell και το Dorne. Όπως λέγαμε και με τον Δημητρόπουλο δηλαδή, είναι πολύ εύκολο πια να φανταστεί κανείς τη σειρά να τελειώνει όχι σε 13 επεισόδια, αλλά σε 2. Άντε 3, επειδή έχουμε και τους White Walkers ξωπίσω.

Επειδή όμως παραείναι εύκολα τα πράγματα φαινομενικά και επειδή, όπως προσπαθούσε η Margaery να δώσει στον High Sparrow να καταλάβει, την Cersei δεν πρέπει ποτέ να την υποτιμάς παρά τις πολλές αποτυχίες που μετράμε στις δολοπλοκίες της, ας δούμε σε ποιον ανήκει δικαιωματικά ο θρόνος, ποια παραθυράκια μένουν ανοιχτά για τη διαδοχή και πώς μπορούν να κινδυνεύσουν οι δράκοι της Daenerys, αλλά και η ίδια.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΙΜΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ;

Τη βοήθεια του κοινού θέλαμε να ζητήσουμε μετά τη fuck-this τακτική του Tommen, που μάλλον έκανε την καλύτερη δουλειά το παιδί μ’ αυτούς που είχε μπλέξει, αλλά αν τα βάλουμε λίγο κάτω βγαίνει μία υποτυπώδης άκρη.

Η κίνηση ενθρόνισης της Cersei μπορεί να είχε κάτι από #thisisacoup, αλλά ήταν η λογική έκβαση, μιας που ο Tommen δεν πρόλαβε να αφήσει απογόνους. Μην ξεχνάμε όμως ότι ο Tommen βασίλευε όχι γιατί ήταν Lannister – όπως πολύ θα ήθελε η μητέρα του – αλλά επειδή ήταν Baratheon. Κατ’ όνομα μόνο, αλλά λίγη σημασία έχει όταν δεν έχει αποδειχτεί κάτι διαφορετικό μέχρι στιγμής. Η βασιλεία της Cersei θα κρεμόταν εύκολα από μία κλωστή δηλαδή, αρκεί να προέκυπτε διάδοχος με συγγένεια στους Baratheon που θα μπορούσε να διεκδικήσει τον θρόνο. Ξέρετε ποιος είναι ο κοντινότερος συγγενής του Robert Baratheon, εκτός από τον νόθο γιο του Gendry που ούτως ή άλλως δεν έχει δικαίωμα στον θρόνο;

Η Danaerys Targaryen. Η προγιαγιά του Robert ήταν η Rhaelle Targaryen, αδερφή του Jaehaerys II, πατέρα του Mad King. Η συγγένεια αυτή ήταν ένας από τους βασικούς λόγους άλλωστε που μπόρεσε να κερδίσει τον θρόνο τότε ο Robert – εκτός από το σταδιακό ξεπάστρεμα των υπολοίπων από τους Lannister.

Η Cersei, φυσικά, μπορεί να ισχυριστεί ότι η εξορία της Daenerys και του αδερφού της Viserys, τους έβγαλε από τη σειρά διαδοχής. Και δίκιο να ‘χει όμως, είπαμε. Έχει δράκους η άλλη, εδώ δεν παίζουμε.

R + L = J

Ορισμένοι διατηρούν ακόμη τις αμφιβολίες τους για την πραγματική ταυτότητα του Jon Snow ακόμα και μετά το φινάλε, κυρίως γιατί η σειρά δε θέλησε να μας αποκαλύψει ολόκληρο τον διάλογο μεταξύ της Lyanna και του Ned, αλλά με το πλάνο να ανοίγει στο πρόσωπο του Jon και τη Lyanna να φοβάται για τη ζωή του μωρού της λόγω του Robert, οι δικές μας αμφιβολίες έχουν σχεδόν εξ ολοκλήρου εξανεμιστεί.

Ως άμεσος απόγονος ενός εκ των τελευταίων Targaryen, ο Jon θα μπορούσε να διεκδικήσει τον θρόνο μιας που δεν έχει πια υποχρεώσεις στο Night’s Watch. Αφήστε που η πρόσφατη ανακήρυξή του ως Βασιλιάς στον Βορρά δεν είναι αμελητέο bullet point στο βιογραφικό του. Ούτε και η ηγετική του θέση στον αγώνα εναντίον των White Walkers.

Όπως ήδη έχουμε όμως αναφέρει, το δικαίωμά του εξαρτάται από το στάτους του ως παιδί του Rhaegar. Εάν παντρεύτηκαν οι γονείς του, τότε είναι νόμιμος απόγονος. Εάν πάλι όχι, τότε έχει όσο δικαίωμα έχει και ο Gendry και μάλλον ακόμα μικρότερο, μιας που ο δεύτερος είναι γιος του τελευταίου οίκου που κυβερνά το Westeros.

Για το πώς αλλιώς μπορεί να βρεθεί ο Jon στον θρόνο μπορούμε να μιλήσουμε ξανά σύντομα, ειδικά μετά τις αρκετές αναφορές του φινάλε στον γάμο που ίσως αναγκαστεί να κάνει η Daenerys για να κερδίσει συμμαχίες, αλλά για να σηκώσει μόνος του το τιμημένο θα πρέπει πρώτα να αποδειχτεί ότι ο Rhaegar είχε πάρει τη Lyanna με septon και κουμπάρο.

(Μιας που αναφερθήκαμε όμως σε Jon+Daenerys, εάν η μάγισσα είχε δίκιο και η Dany δεν μπορεί να κάνει πια παιδιά, θα έχουμε τα ίδια χάλια με τη διαδοχή μετά τον θάνατό τους; Πείτε μας όχι.)

ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ DAENERYS;

Ναι έχει δράκους, το είπαμε και θα το ξαναπούμε, αλλά πλέον δεν είναι το μόνο που έχει. Ας αφήσουμε την Emilia Clarke να μας κάνει τον απολογισμό.

Βασικά, έχω πλοία, έχω στράτευμα, έχω δράκους που ανασαίνουν φωτιά και φαίνεται και ότι δεν μπορώ να πεθάνω. Δεν έχω καν έναν ωραίο άντρα να θέλει να βγάζει τη μπλούζα του κοντά μου τώρα, οπότε δεν υπάρχουν περισπασμοί

Πολύ καλά τα λέει και πολύ εύκολα, όπως είπαμε πιο πάνω. Όσο και να αμφισβητήσει η Cersei το νόμιμο δικαίωμά της στον θρόνο, πώς ακριβώς μπορεί να τη σταματήσει με τρεις φολιδωτούς αντιπάλους να της χτυπούν την πόρτα;

Με τον Euron Greyjoy, να πώς. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, ο Euron στα βιβλία έχει στην κατοχή του ένα κέρας που μπορεί να ελέγξει δράκους, ένα dragon horn που υποστηρίζει ότι βρήκε στα ερείπια της αρχαίας Valyria. Στη σειρά δεν έχει γίνει ακόμα αναφορά σε αυτό και κανείς δε μας εγγυάται ότι θα γίνει, αλλά είδαμε τον Euron να καυχιέται για τα ταξίδια του, οπότε το κέρας δε θα ερχόταν από το πουθενά εάν αποφάσιζαν να το βάλουν στο παιχνίδι οι παραγωγοί.

Κάπως έτσι θα εξηγηθεί και η εμφάνιση του χαρακτήρα στη σειρά – εάν ήθελαν να αναλάβει τα ηνία η Yara στα γρήγορα στους Greyjoy, θα μπορούσαν να σκαρφιστούν κάτι διαφορετικό από τον άτιμο αδερφό που έσκασε μύτη μόνο για τη σκηνή στη γέφυρα και για να κάνει νταηλίκια στις παραλίες των Iron Islands – αλλά και ο στόλος που τον αφήσαμε να ετοιμάζει σιγά-σιγά.

Μιας που οι βλέψεις του για Daenerys μεριά δε φαίνεται ότι θα πιάσουν τόπο – εκτός κι αν με κάποιον τρόπο καταφέρει να βγάλει από τη μέση τα δρακοφρουρούμενα πλέον ανίψια του – δεν τον εμποδίζει τίποτα να συνάψει συμμαχία με την Cersei. Μόνη χήρα βασίλισσα (δεν ψάχνει) αυτή, μόνος μεγαλοπιασμένος βασιλιάς των βράχων αυτός, ιδανικό ζεύγος για να φέρουν την καταστροφή. Βάζει μπροστά τα καινούρια του καράβια, βρίσκει τον στόλο της Daenerys πριν κάνει την απόβασή της στο Westeros, της παίρνει τους δράκους με το κέρας κι εδώ θέλουμε να σε δούμε, Khaleesi μας.

Δεν έχουμε ξεχάσει τον Jaime σε όλο αυτό, αλλά μετά το τελευταίο βλέμμα που έριξε στη Cersei έχοντας αντικρίσει το πανδαιμόνιο μπαίνοντας στο King’s Landing, το φλάσμπακ που μάλλον είχε από εποχές Mad King δεν ανεβάζει τις μετοχές του συγκεκριμένου ζευγαριού.

Ίσως και να κάνουμε τα εύκολα δύσκολα τελικά, αλλά με μία σειρά όπως το ‘Game of Thrones’ πρέπει να φυλάγεσαι.

Με την Daenerys να έχει κινήσει πλέον για Westeros και τα 13 εναπομείναντα επεισόδια να πρέπει να καλύψουν και τη μάχη για τον θρόνο και τη μάχη με τους White Walkers, πώς πιστεύετε ότι θα κυλήσει το πράγμα;