ΚΟΜΙΚΣ

Graphic novels για τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου

Τα καυτά μεσημέρια του καλοκαιριού θέλουν τα κόμικς τους: από sci-fi αφηγήσεις μέχρι επαναστατημένα καρέ και από εμβληματικές αλληγορίες μέχρι εικονογραφημένα τραγούδια.

Όταν η μεσημεριανή ζέστη κάνει αδύνατη οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, το άραγμα στον καναπέ μοιάζει με μονόδρομος. Το χέρι πάει αυτόματα στο κοντρόλ της τηλεόρασης, το play πατιέται για να ξεκινήσει το bingewatching. Κάπου εδώ, πάτα pause και κάνε ένα rewind πολλά χρόνια πριν: όταν τα σχολεία έκλειναν και εσύ είχες μπροστά σου τρεις ολόκληρους μήνες για διακοπές. Πέρα από τις παραλίες, τις βόλτες στην τσιμεντένια πόλη, και τα τρία επί τρία στα μπασκετάκια της γειτονιάς, τα κόμικς ήταν ο καλύτερος τρόπος -μαζί με τα πρωτόγονα video games της εποχής- για να περάσεις εκείνες τις ώρες της μέρας όταν ο ήλιος δεν επέτρεπε τίποτα άλλο.

Στην εποχή της νοσταλγίας, οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται ποτέ. Έτσι, τα Αστερίξ, τα Λούκι Λουκ, τα ΜΠΛΕΚ και τα super heroes κόμικς της εφηβείας μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν με περισσότερα ενήλικα graphic novels.

Έχει τελικά κάποιο νόημα αυτός ο διαχωρισμός; Επί της ουσίας όχι, οι ταμπέλες όμως βοηθούν στον προσανατολισμό. Τι καλό όμως κυκλοφόρησε τους τελευταίους μήνες στον χώρο των εικονογραφημένων σελίδων;

Sci-fi αφηγήσεις

ΣΦΑΓΕΊΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 5

Είναι το Σφαγείο νούμερο 5 του Αμερικανού Κurt Vonnegut ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα του 20ου αιώνα; Μάλλον ναι, αλλά ακόμα και αν κάποιος διαφωνεί, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως πρόκειται για ένα αντιπολεμικό magnum opus που αν ήταν ταινία θα ακροβατούσε κάπου ανάμεσα στο La Vita e Bella του Roberto Benigni και το American Beauty του Sam Mendes.

Απλά, στην Ελλάδα άργησε να αγαπηθεί από το ευρύ κοινού, μιας και περιέχει πολλά στοιχεία επιστημονικής φαντασίας – κάτι που τις προηγούμενες δεκαετίες αποτελούσε θανάσιμο αμάρτημα. Άλλωστε, τα αναγνωστικά trends συνήθως φτάνουν με τον «καρβουνιάρη» στη χώρα μας.

Αν λοιπόν μέχρι στιγμής είχες χάσει αυτό το τόσο σημαντικό τρένο, μπορείς να το διαβάσεις σε μία πολύ ενδιαφέρουσα μεταφορά, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis και τα χέρια του βραβευμένου με Eisner σεναριογράφου Ryan North καθώς και του υποψήφιου για Eisner εικονογράφου Albert Monteys.

Μιλώντας, όμως, για sci-fi ας δούμε κάτι πραγματικό κλασικό: αν δεν έχεις διαβάσει το Dune (εκδ. Anubis), μπορείς τώρα να ξεφυλλίσεις του ομώνυμο graphic novel που κυκλοφόρησε μερικούς μήνες πριν. Μάλιστα, στην ίδια μορφή ετοιμάζεται και ο Οίκος των Ατρειδών, το prequel δηλαδή του μεγαλύτερους έπους επιστημονικής φαντασίας όπως το φαντάστηκε ο γιος του Frank Herbert, Βrian.

Παραμένοντας στα αστέρια, κάνε λίγη υπομονή μέχρι τις 10 Ιουνίου όταν θα κυκλοφορήσουν και τα Γυμνά Οστά (εκδ. Polaris). Τι είναι τώρα αυτό; Ας δώσουμε κάποιες λέξεις κλειδιά από το preview που ίσως βοηθήσουν τους μυημένους στο είδος: διαστημικές μάχες, πανοπλίες σε μορφή εξωσκελετού, Warhammer 40K. Τη νέα δουλειά υπογράφουν ο Δημοσθένης Παπαμάρκος και ο εικονογράφος Kanellos Cob, που οι περισσότεροι γνωρίσαμε από την κόμικς μεταφορά του μυθιστορήματος Ο ζητιάνος (εκδ. Polaris) του Ανδρέα Καρκαβίτσα.

Σκληρή πραγματικότητα

1609841.jpg
PUBLIC.GR

1984 Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ

Στα αριστοτεχνικά χέρια του Fido Nesti, το σημαντικότερο έργο του Τζωρτζ Όργουελ βρίσκει την πρώτη του διασκευή σε κόμικς.
16,96 15,26
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Στη λεπτή κόκκινη γραμμή που χωρίζει την αλληγορία από την πραγματικότητα, και τη μελλοντολογική αφήγηση από την ωμή πραγματικότητα μίας απολυταρχίας συναντάμε τις ιστορίες του George Orwell. Ο προφητικός συγγραφέας είχε φέτος την τιμητική του λόγω των δυστοπικών φαινομέμων που ζήσαμε και έτσι η μία έκδοση διαδέχθηκε την άλλη. Μετά τα μυθιστορήματα, τα δοκίμια και τα δημοσιογραφικά άρθρα, σειρά πήραν και τα graphic novels.

H αρχή έγινε με το εξαιρετικό βιογραφικό graphic novel των Pierre Christin και Sebastien Verdier που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας. Στη συνέχεια -και για όσους δεν έχουν διαβάσει αυτά τα δύο εμβληματικά κείμενα- τη σκυτάλη πήραν οι εκδόσεις Κάκτος: το 1984 σε μεταφορά του Βραζιλιάνου Fido Nesti και το Η φάρμα των ζώων σε μεταφορά του επίσης Βραζιλιάνου Odyr αποτελούν μία πολύ καλή ευκαιρία για δύο διαφορετικές αναγνωστικές ομάδες. Πρώτον, για να έρθουν σε επαφή με το έργο του Βρετανού οι νεότεροι και, δεύτερον, να (ξανα)θυμηθούν οι παλιότεροι αναγνώστες το πικρό χιούμορ και τη διεισδυτική ματιά του Orwell πάνω στην τραγικωμωδία της ανθρώπινης ζωής.

Όσο για το Fight Club 3 (εκδ. Οξύ); Ο Chuck Palahniuk έσπασε για πρώτη φορά τον πρώτο κανόνα του Fight Club όταν κυκλοφόρησε το πρώτο meta-sequel σε μορφή κόμικς. Εδώ βρίσκουμε την επόμενη συνέχεια μίας παρανοϊκής αστικής saga που λίγο έως πολύ κάποτε άλλαξε την pop κουλτούρα.

Επιστρέφοντας στο ελληνικό τοπίο συναντάμε το 21: Η μάχη της πλατείας (εκδ. Ίκαρος) του Soloup για μία διαφορετική ανάγνωση της Ελληνικής Επανάστασης, ένα ιδιαίτερο graphic novel για το οποίο έχουμε μιλήσει αναλυτικά λίγο καιρό πιο πριν.

Κλείνοντας, κυκλοφόρησε σε νέα έκδοση Η κραυγή του λαού (εκδ. ΚΨΜ) σε σχέδιο του εμβληματικού Γάλλου σχεδιαστή Jacques Tardi. Τι ακριβώς πραγματεύεται αυτό το ξεκάθαρα επαναστατικό graphic novel; Την Παρισινή Κομμούνα του 1871 – γιατί καλό είναι να γνωρίζουμε από πού ξεκίνησαν οι κοινωνικές διεκδικήσεις του σήμερα.

Listen to the music

Και τώρα ήρθε η ώρα για κάτι τελείως διαφορετικό: οι νέες συνθέσεις του Θανάση Παπακωνσταντίνου σε ερμηνεία Σωκράτη Μάλαμα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αχός σε μορφή βιβλίου-cd. Τι το τόσο διαφορετικό  έχει το νέο άλμπουμ με τίτλο Απροστάτευτος; Τα τραγούδια είναι εικονογραφημένα από την Αλεξία Οθωναίου στα πλαίσια μίας πολύ όμορφης, πολύ ταιριαστής, σχεδόν αφοπλιστικής αισθητικής.

Επειδή, λοιπόν, οι πιο ζεστοί μήνες του χρόνου εκτός από κόμικς θέλουν και μουσική υπάρχει τόσο αυτή όσο και μία άλλη πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή: Στα Μουσικά Καρέ #1 (εκδ. Μικρός Ήρως) εννιά τραγούδια συναντούν εννιά διαφορετικούς σχεδιαστές σε ένα ταξίδι από τους Oasis μέχρι το Ρεμπέτικο. Καθόλου άσχημα, δηλαδή, για τα καυτά μεσημέρια του καλοκαιριού.