Brendan Smialowski/Pool Photo via AP
ΚΟΣΜΟΣ

H 9η ημέρα της δίκης Depp-Ηeard δεν ήταν καλή για την Amber

Σύμφωνα με την ψυχολογική αξιολόγηση η 36χρονη εμφανίζει δυο ψυχιατρικές διαγνώσεις: την οριακή διαταραχή προσωπικότητας και τη δραματική διαταραχή προσωπικότητας.

Σου είπα και χθες πως ένα από τα τελευταία μου χόμπι, είναι να παρακολουθώ τη δίκη για τη μήνυση που έχει καταθέσει ο Johnny Depp εναντίον της πρώην συζύγου του, Amber Heard. Ζητά 50.000.000 δολάρια, ως αποζημίωση για δυσφήμιση. Η Heard έχει «χτυπήσει» τη μήνυση αυτή με δική της (για τον ίδιο λόγο) και αίτημα για αποζημίωση 100.000.000 δολάρια.

Στο επίκεντρο όσων συμβαίνουν τώρα, είναι άρθρο που έγραψε η ηθοποιός στην The Washington Post, το 2018. Αφορούσε την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση. Δεν έγραψε το όνομα του Depp, αλλά τον «φωτογράφιζε» παντού -όπως υποστηρίζει ο ηθοποιός.

Κατά την 9η ημέρα της εκδίκασης, κατέθεσε ψυχολόγος που επιστράτευσε η νομική ομάδα του 58χρονου, προκειμένου να αξιολογήσει τη Heard. Όπως είπε η Shannon Curry ενώπιον του δικαστή, εκπρόσωπος του Depp επικοινώνησε μαζί της, τον Οκτώβριο του 2021 «για να συζητήσουμε επί της ειδικότητας μου (σ.σ. είναι εμπειρογνώμων σε θέματα βίας μεταξύ συντρόφων) και το ενδεχόμενο συνεργασίας μας».

Όπως είπε, συμφώνησαν να μελετήσει η ψυχολόγος το υλικό που υπήρχε διαθέσιμο (ηχογραφήσεις, βίντεο, φωτογραφίες, πολλές καταθέσεις μαρτύρων και τα ιατρικά αρχεία της Heard), ώστε να καταθέσει την επαγγελματική της άποψη -για ό,τι ήταν σε συνέπεια ή ασυνέπεια από ψυχολογικής πλευράς και σε σχέση με ενδεχόμενη βία στη σχέση των δυο ηθοποιών.

Η Dr. Curry συναντήθηκε και δυο φορές με τη Heard (το Δεκέμβριο του 2021), για συνολικά 12 ώρες.

Η Heard έχει δυο διαταραχές προσωπικότητας

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της λοιπόν, την οποία κατέθεσε αφότου έδωσε την άδεια και η εναγόμενη, η 36χρονη εμφανίζει δυο ψυχιατρικές διαγνώσεις: την οριακή διαταραχή προσωπικότητας και την δραματική διαταραχή προσωπικότητας.

Η δραματική διαταραχή προσωπικότητας έχει ως χαρακτηριστικό την υπερβολική συναισθηματικότητα και την απρόσκοπτη ανάγκη της προσοχής. Έχουν απρόβλεπτη σκέψη και συμπεριφορά. Τα άτομα που την έχουν, χρησιμοποιούν υπερβολικές εκφράσεις στο λόγο και την κίνηση, ώστε να τραβήξουν τα βλέμματα. Ενίοτε -όπως κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση-, γίνονται και σεξουαλικά προκλητικά. Είναι απόλυτοι, χωρίς να έχουν επιχειρήματα.

Επίσης, δίνουν τεράστια σημασία στην εξωτερική τους εμφάνιση και το παραμικρό αρνητικό σχόλιο τους προκαλεί μεγάλη αναστάτωση. Ο δε, συναισθηματικός κόσμος έχει συνεχείς -ακραίες- εναλλαγές.

Όπως είπε η Dr. Curry, η ηθοποιός παρουσίασε «αντιδραστική» και «υπερβολικά δραματική παρουσία». Είχε χρησιμοποιήσει λέξεις όπως «μαγικό» και «υπέροχο», για να περιγράψει γεγονότα. «Η συμπεριφορά της τοποθετείται μεταξύ της πριγκίπισσας και του θύματος.

Όσο εκλεπτυσμένοι, χαριτωμένοι και girly μπορεί να παρουσιάζονται αυτοί οι άνθρωποι, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ καταστροφικοί, δραματικοί, ακανόνιστοι και απρόβλεπτοι» και να έχουν μια «βαθύτερη θέληση να μην τους εγκαταλείπουν, ενώ θέλουν να είναι και στο επίκεντρο της προσοχής.

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας αντιπροσωπεύει μια ασταθή προσωπικότητα, που είναι σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά την απόρριψη, με μικρή πρόσβαση στον αυτοπεριορισμό. Χαρακτηρίζονται από πολύ θυμό, σκληρότητα προς τους ανθρώπους που είναι λιγότερο ισχυροί, ασχολούνται πολύ με την εικόνα τους, αναζητούν διαρκώς την προσοχή και έχουν την τάση να αποδίδουν αλλού τις ευθύνες. Έχουν πολύ καταπιεσμένο θυμό, που μπορεί να εκτονώσουν προς τα έξω».

Τα είδωλα γίνονται σκουπίδια

Οποιοσδήποτε επιχειρεί μια οικεία σχέση με μια τέτοια προσωπικότητα «πιθανότατα θα μετατραπεί από είδωλο σε σκουπίδι», καθώς «το χαρακτηριστικό των ανθρώπων με οριακή διαταραχή προσωπικότητας είναι ότι είναι επιθετικοί ως σύντροφοι. Απειλούν, χρησιμοποιώντας το νομικό σύστημα, απειλούν με περιοριστικά μέτρα και ισχυρίζονται κακοποίηση».

Η γιατρός αναφέρθηκε στη Raquel Pennington, φίλη της Heard και μαχήτρια των mixed martial arts, η οποία έχει υποστηρίξει πως η ηθοποιός τη γρονθοκόπησε, μια ημέρα που είχαν πάει για ψώνια. Ειρήσθω εν παρόδω, η Pennington ζούσε -χωρίς ενοίκιο- στο συγκρότημα των πέντε ρετιρέ του ζευγαριού.

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό της Heard πως υποφέρει από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) από τη βία του Depp, η Dr. Curry δήλωσε ότι «δεν βρήκα κάποιο σύμπτωμα», πριν προσθέσει ότι «το PTSD είναι μια από τις ψυχολογικές καταστάσεις που μπορεί κάποιος να προσποιηθεί πολύ εύκολα πως έχει».

Η νομική ομάδα της Heard προσπάθησε να πείσει πως η ψυχολόγος είχε συναντηθεί με τον ίδιο τον Depp, πριν αποφασίσει να συνεργαστεί με την ομάδα του. Εκείνη επέμεινε ότι δεν συναντήθηκαν ποτέ κατ’ ιδίαν. Όπως και ότι η δουλειά που ανέλαβε να κάνει, δεν ήταν να αξιολογήσει τον ηθοποιό.

Η κατάθεση της οικονόμου

Νωρίτερα την Τρίτη 26/4 κατέθεσε η οικονόμος της κατοικίας του Depp, σε νησί στις Μπαχάμες, Tara Roberts. Όπως είπε, ήταν μάρτυρας μιας διαμάχης μεταξύ του ζευγαριού. Στη διάρκεια της, άκουσε τη Heard να λέει στον Depp «πως είναι ένας ξεφτιλισμένος ηθοποιός και θα πεθάνει ως χοντρός και μοναχικός γέρος».

Ενώ ο 58χρονος γύρισε την πλάτη του για να φύγει και να σταματήσει εκεί ο χαμός «η Heard έτρεξε προς τα πάνω του, τον αγκάλιασε και τον φιλούσε, παρακαλώντας τον να γυρίσει. Ο Depp στεκόταν ακίνητος». Αργότερα, η Roberts παρατήρησε πως «είχε ένα σημάδι στην κορυφή της μύτης». Μετά το συμβάν, η μάνατζερ κανόνισε ώστε το ζευγάρι και τα παιδιά του Depp, να φύγουν από το νησί.

Αρνήθηκε πως είδε ποτέ τον ηθοποιό να πέφτει λιπόθυμος από το αλκοόλ. Ομολόγησε ότι μια φορά τον είδε να πέφτει από την αιώρα, μέσα στην οποία είχε ξαπλώσει.

Η κατάθεση της αστυνομικού

Την ίδια ημέρα ανέβηκε στο εδώλιο και η αστυνομικός που έσπευσε πρώτη στο ρετιρέ του ζευγαριού, στο Λος Άντζελες το Μάιο του 2016, όταν η Heard υποστηρίζει πως έζησε τη μεγαλύτερη κακοποίηση από τον Depp. Λίγες ημέρες μετά κατέθεσε αίτηση για περιοριστικά μέτρα και διαζυγίου. Ήταν τότε που εμφανίστηκε στο δικαστήριο με μια μεγάλη μελανιά στο πρόσωπο -που όπως είχε πει προερχόταν από τη μάχη της με τον σύζυγο της, εκείνο το βράδυ.

Η Melissa Saenz είπε στην κατάθεση της πως είδε τη Heard να κλαίει, αλλά δεν είδε να φέρει κάποιο τραύμα. Οι δικηγόροι της Depp υποστήριξαν ότι η μαρτυρία της Saenz είναι απόδειξη ότι η Heard προσποιήθηκε τον τραυματισμό της, για να βλάψει τη φήμη του πελάτη τους.