ΒΙΒΛΙΟ

Η αβάσταχτη φλωροσύνη του Κλαρκ Κεντ

Μην το πάρεις στραβά. Αυτός ο φλώρος είναι από εκείνους που το ONEMAN τιμάει, ακολουθεί και αποθεώνει.

Δεν θα σας μιλήσω για τον υπερήρωα. Για αυτόν με την κόκκινη μπέρτα και το κόκκινο βρακί (δεν αναγνωρίζω τον τελευταίο Superman που φοράει μπλε) που σώζει κόσμο και πετά στον ουρανό. Γιατί αυτός είναι ένας τύπος ούμπερ που δεν μπορείς να τον κρίνεις ως άνδρας. Γιατί πολύ απλά σε έχει. Πετάει. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Θα μιλήσω όμως για τον άλλον. Τον υπέροχο φλώρο που ακούει στο όνομα Κλαρκ Κεντ και κατάφερε πολλά χρόνια πριν, να κάνει το αδύνατο. Να δείξει σε κάθε φλώρο εκεί έξω ότι το να είσαι κοινωνικά υπεράνθρωπος είναι απλά θέμα θέλησης, τόλμης και στιλ.

Το στιλ

 

Μπορεί να μην του φαινόταν στις ταινίες. Μπορεί ακόμα και να τον κοροιδεύαμε βλέποντάς τον με τα κουστουμάκια και τα γυαλιά. Αλλά ο Κλαρκ Κεντ ήταν μπροστά από την εποχή του. Πέρα από την χαζόφατσα και το γλυμμένο μαλλί που ναι εντάξει ήταν ό,τι χειρότερο είχε δει κάμερα δυτικά της Ιντιάνα, ο Κλαρκ Κεντ ντυνόταν εμφατικά ωραία.

Και αν έβγαινες μια βόλτα τώρα στην Αθήνα να πουλήσεις έναν σκελετό γυαλιών μυωπίας σαν εκείνον που γνώρισες κυρίως από τις ταινίες με πρωταγωνιστή τον Reeve, θα έβρισκες δεκάδες πελάτες να θεωρούν φανταστικό και πρωτοποριακό κάτι που ο Κλαρκ Κεντ φορούσε πριν 30 χρόνια.

 

Αλλά δεν είναι μόνο τα γυαλιά. Ο Κλαρκ ήταν φλώρος στο ντύσιμο. Ναι. Αλλά πες μου εσύ πώς να ντυθεί ένας ρεπόρτερ της Daily Planet εκείνης της εποχής. Προσεγμένα κουστούμια, όχι πολύ ακριβά και αψεγάδιαστα σαν του Don Draper, αλλά ραμμένα ακριβώς στο στιλ και το κλίμα της εποχής και της πόλης. Με ωραία καπέλα να συνοδεύουν κάθε κοστούμι.

Ο Κλαρκ Κεντ είχε φλώρικο ντύσιμο. Αλλά το υπηρετούσε σωστά και κυρίως πιστά.

Το κεφάλαιο Λόις

 

Γλυκούλης Κλαρκ. Λιώνει για το κορίτσι. Και στην προσέγγισή του έχει αυτό το κλασικό φλώρικο στιλ όχι απλά του καλού παιδιού αλλά του ατσούμπαλου άνδρα που δεν ξέρει πώς να χειριστεί μια γυναίκα.

Στις περισσότερες ταινίες και κόμικ, θέλει φυσικά τόσο πολύ να αποκρύψει την κρυφή του ιδιότητα που ακόμα και στο πέσιμό του στην Λόις είναι υπερβολικός. Επίτηδες το παίζει τόσο ατσούμπαλος. Επίτηδες ανασηκώνει συνεχώς τα γυαλιά στην μύτη σαν σπασίκλας. Επίτηδες χάνει τα λόγια του μπροστά στη γυναίκα των ονείρων του. Αντιπροσωπέυοντας έτσι στο έπακρο τον φλώρο που θέλει να ζήσει τον έρωτα και δεν ξέρει πώς.

 

Μέσα όμως σε αυτή την υπερβολή και την προσπάθεια, ο θεατής γνωρίζει έναν Κλαρκ Κεντ που είναι πολύ ευαίσθητος, προσέχει υπερβολικά την Λόις, παρατηρεί κάθε κίνηση και ψάχνει με κάθε πιθανό τρόπο να της εκφράσει τον έρωτά της, χωρίς να έρθει σε δύσκολη θέση.

Μία ιστορία που την συναντάς πολύ συχνά στους φίλους σου ή ακόμα και στον ίδιο σου τον εαυτό. Είναι όμως το quality του ήρωα που κάνει τον Κεντ να ξεφύγει από αυτή την συμπεριφορά. Και είναι στοιχεία αυτού του superhero quality που κάνουν πολλούς actual φλώρους να κατακτούν το κορίτσι των ονείρων τους, σπάζοντας τα καθιερωμένα.

Ο κρυμμένος ήρωας

 

Τυχερός φλώρος ο Κλαρκ Κεντ. Γιατί μέσα από το κουστούμι του κρύβεται πάντα η στολή του Superman. Και είναι αυτή η στολή που του δίνει τη δύναμη να αλλάζει την συμπεριφορά του, να κάνει το σωστό και να δείχνει σε όλους (τους θεατές τουλάχιστον) ότι ακόμα και ο φλώρος μπορεί να γίνει υπερήρωας. Αρκεί να έχει μαγικές δυνάμεις να μου πεις. Αλλά όχι.

Γιατί εκεί που έχει ο Κλαρκ Κεντ την στολή, ο καθένας μπορεί να έχει κάτι άλλο που του δίνει αυτοπεποίθηση. Μία ιδιότητα, μία ικανότητα, ένα προσόν που μπορεί να τον κάνει να ξεφύγει από την άτολμη και ατσούμπαλη συμπεριφορά του και να διεκδικήσει όχι μόνο την γυναίκα των ονείρων του αλλά οτιδήποτε ζητήσει.

Ο Κλαρκ Κεντ είναι ο τέλειος φλώρος. Όχι απλά γιατί κρύβει μέσα του τον Superman. Αλλά γιατί δεν ντρέπεται για την φλωροσύνη του, έχει τον τρόπο του και όταν χρειαστεί γίνεται ο άνδρας που κάθε φλώρος φοβάται να γίνει.

Κλαρκ Κεντ, είσαι ένας από εμάς