ΛΙΣΤΕΣ

Η ιστορία μέσα από τα μάτια των ‘Mad Men’

Πώς κατέγραψε η αγαπημένη σειρά τα ιστορικά γεγονότα που άλλαξαν την Αμερική - και τον κόσμο.

Ο Ντον Ντρέιπερ επιστρέφει αυτή την Κυριακή για έναν 5ο γύρο από τσιγάρα, ποτά και ξενύχτια – και γυναίκες. Όμως πέρα από το στυλ, την ανασύσταση της εποχής, και την φανταστική ανάπτυξη χαρακτήρων, το “Mad Men” έχει υπάρξει τρομερό και σε έναν άλλο τομέα: Στο να χρησιμοποιεί υποδειγματικά τις ιστορικές εξελίξεις μέσα στις διαδρομές των ηρώων του.

Κοινώς, στο “Mad Men” ο Νίξον, ο Κένεντι, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και όλες οι άλλες μεγάλες προσωπικότητες του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα δεν παίζουν απλώς ρόλο ιστορικής ταπετσαρίας, αλλά είναι νευραλγικά κομμάτια του ποιοι είναι αυτοί οι χαρακτήρες και το πώς ήταν τότε η κοινωνία στην οποία ζούσαν. Και ακόμα κυριότερα, πώς αυτή άλλαζε, γεγονός με το γεγονός, χρόνο με το χρόνο.

Ας θυμηθούμε ποια μεγάλα ιστορικά γεγονότα είδαμε μέσα από τα μάτια του Ντον και των ανθρώπων του, σε αυτές τις 4 πρώτες σεζόν φανταστικής τηλεόρασης.

1950-1953, Ο πόλεμος στην Κορέα

Η ιστορία της σειράς ξεκινά μια δεκαετία αργότερα στην πραγματικότητα, όμως ο κεντρικός χαρακτήρας όχι μόνο έλαβε μέρος στον πόλεμο, αλλά εκεί του συνέβη εκείνο το πράγμα που συνεχίζει να καθορίζει τη ζωή του: Κατάφερε, μέσα στη σύγχυση του πολέμου, να κλέψει την ταυτότητα ενός συμπολεμιστή του, κρύβοντας έτσι το παρελθόν του και παλεύοντας στο εξής να αποφασίσει κι ο ίδιος ποιος ακριβώς είναι.

1960, Νίξον εναντίον Κένεντι

Κάτι περισσότερο από ένα απλό ντιμπέιτ: Η στήριξη της Sterling Cooper στον Νίξον γίνεται κεντρικό σημείο, καθώς συμβολίζει την αδυναμία της εταιρείας να κινηθεί σύμφωνα με τα σημεία των καιρών. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ο Κένεντι θα κέρδιζε τις εκλογές.

1962, Ο θάνατος της Μέριλιν

Η διάσημη ηθοποιός βρίσκεται νεκρή στα 36 της και μια ολόκληρη γενιά γυναικών χάνει ένα ίνδαλμα. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή μιας και το “Mad Men” ακολουθεί από κοντά την άνοδο του φεμινιστικού κινήματος διαμέσου των ‘60s.

1962, Κρίση πυραύλων στην Κούβα

Η κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου βρήκε την Αμερική να απειλεί σύγκρουση με τη Σοβιετική Ένωση, η οποία έχτιζε βάσεις στην Κούβα. Όλο το φινάλε της 2η σεζόν της σειράς λαμβάνει χώρα στη διάρκεια αυτού του κλίματος απόλυτου τρόμου, με μια αίσθηση καταστροφής να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των χαρακτήρων, που αντιδρούν πανικόβλητοι, σα να πιστεύουν πως ο κόσμος όντως πρόκειται να τελειώσει μέσα σε φλόγες και πυρηνική καταστροφή.

1963, Η διάσημη ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

O Κινγκ παρέδωσε την ιστορική “I have a dream” ομιλία του καθώς οι χαρακτήρες κάνουν τα δικά τους όνειρα και αναπτύσσουν τις δικές τους ανάγκες. Η Μπέτι (ποια τώρα, η Μπέτι!) εξομολογείται πως “όλο αυτό με έχει κάνει να σκέφτομαι για τις κοινωνικές ελευθερίες”. Μια χώρα ωριμάζει.

1963, Δολοφονία του Κένεντι

Όλο το σύμπαν χαρακτήρων της σειρά προσπαθεί να ανταπεξέλθει στο αδιανόητο, τη δολοφονία δηλαδή του αγαπημένου Προέδρου Κένεντι. Οι αντιθέσεις με το αντι-Κενεντικό κλίμα της 1ης σεζόν είναι ραγδαίες, υπογραμμίζοντας την προσαρμογή του Ντον και των συνεργατών του στην εταιρεία.

1964, Υπογράφεται το διάταγμα των κοινωνικών ελευθεριών

Στην Αμερική πλέον απαγορεύεται και με το νόμο η διάκριση ελευθεριών και δικαιωμάτων ανάμεσα σε ανθρώπους βάσει του χρώματός τους. Όμως η δράση φέρνει και αντίδραση, καθώς τρεις αγωνιστές βρίσκονται δολοφονημένοι από την ΚΚΚ, ένας εκ των οποίων αναφέρεται στο ξεκίνημα της 4ης σεζόν. Η σχέση αυτών των προνομιούχων ανδρών (και γυναικών) με την “άλλη πλευρά” είναι λογικό να είναι περιορισμένη, όμως έχει ενδιαφέρον το πώς τα ζητήματα κοινωνικής ισότητας αρχίζουν λίγο-λίγο να βρίσκουν το δρόμο τους μέσα στην αφήγηση.

1965, Πόλεμος στο Βιετνάμ

H κορύφωση του πολέμου στο Βιετνάμ βλέπει τη σκληρή πραγματικότητα να ξεπροβάλλει από το background της σειράς. (Στο παρελθόν είχαμε δει απλώς φευγαλέες αναφορές, σε κάποια ανοιχτή τηλεόραση.) Η σημαντικότερη εμπλοκή αφορά την Τζόαν, της οποίας ο άντρας πάει στον πόλεμο αφήνοντάς την πίσω, έγκυο, στην αβεβαιότητα. Μάλιστα αρκετά συχνά η Τζόαν θα χρησιμοποιήσει την απειλή του Βιετνάμ ως άμυνα απέναντι σε μειωτικά αστεία στο γραφείο.

Και τώρα τι;

Με τη σειρά να ξεκινά την 5η σεζόν της αυτό το Σαββατοκύριακο, αυτά είναι τα 3 ιστορικά γεγονότα που δε βλέπουμε την ώρα να γίνουν κομμάτι και της δικής της ιστορίας:

1968, H δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει παίξει έναν σημαντικό, έστω και διακριτικό ρόλο στη σειρά. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν σε αυτό, σε σχέση πχ με τη δολοφονία του Κένεντι.

1968, Ο Νίξον εκλέγεται πρόεδρος: Μην ξεχνάμε πως ο Νίξον ήταν το poster boy της Sterling Cooper στην αρχή της σειράς.

1971, Απαγόρευση διαφημίσεων για τσιγάρα: Μοιάζει και σαν ιδανικό σημείο να ολοκληρωθεί το “Mad Men”.