ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Λένα Πλάτωνος μας γράφει την ιστορία του ‘Μάρκου’

Λίγο πριν το live της στο six d.o.g.s., η Λένα Πλάτωνος μοιράζεται μαζί μας τη συγκινητική ιστορία πίσω από ένα αγαπημένο τραγούδι της δισκογραφίας της.

Ελάχιστοι σύγχρονοι δημιουργοί κατάφεραν να εκπέμψουν ένα σήμα τόσο δυνατό, τόσο επίμονο, τόσο σαφές και την ίδια στιγμή τόσο ιδιαίτερο όσο αυτό που εξέπεμψε η Λένα Πλάτωνος με το πρώτο της κιόλας άλμπουμ. Το ‘Σαμποτάζ’ του 1981 παραμένει ένας από τα πιο επιδραστικά έργα της ελληνικής δισκογραφίας. Ό,τι αποτελεί την ηλεκτρονική σκηνή της ελληνικής μουσικής φυτεύτηκε εκεί, σε εκείνο το LP, κάτω από τα πλήκτρα του συνθεσάιζερ της Πλάτωνος.

Ακόμα λιγότεροι είναι οι δημιουργοί που έφτιαξαν από νωρίς ένα core κοινό, το οποίο στο πέρασμα του χρόνου ανανεώνεται με την ίδια ένταση και την ίδια αφοσίωση. Κι ίσως μόνο εκείνη – η Πλάτωνος – ανταμείβει το κοινό της με τόση ανεπιτήδευτη ειλικρίνεια, που σχεδόν πάντα, στο τέλος του live το συναίσθημα είναι μια υπερβατική τρυφερότητα. Μια ανατριχίλα κάτω απ’ το δέρμα.

Αυτήν την Παρασκευή 10/2, η Λένα Πλάτωνος θα κάνει ένα τέτοιο live. Στο six d.o.g.s. μαζί με παλιούς και νέους φίλους της, σε μια Ρετροσπεκτίβα της σπουδαίας καριέρας της. Μαζί της η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Γιάννης Παλαμίδας και ο Στέργιος Τσιρλιάγκος.

Λίγο πριν το live, η Λένα Πλάτωνος έγραψε στο PopCode την ιστορία πίσω από ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια της δισκογραφίας της, τον ‘Μάρκο’:

 

“Ξύπνησα ξημέρωμα κλαίγοντας με αναφιλητά, ακούγοντας μέσα μου έντονα τη φράση ‘‘τα μάτια μου είναι τα μάτια του Μάρκου, είναι τα μάτια του Μάρκου”. Κοίταξα την ώρα, ήταν 6.00 το πρωϊ, πολύ νωρίς για μένα, έφτιαξα έναν καφέ προσπαθώντας να συνέλθω. Ήταν τέλος Οκτωβρίου, μια μέρα γλυκειά, λαμπερή, ηδονική. Ο Μάρκος ήταν το σκυλί των ιδιοκτητών του σπιτιού μου. Το είχα φροντίσει όταν το είχαν εγκαταλείψει για να πάνε διακοπές κι αυτό είχε πάθει μελαγχολία, είπε ο κτηνίατρος. Τότε το φρόντισα εγώ, το τάιζα, του μιλούσα προπάντων, αργότερα πηγαίναμε βόλτες, πάντα του μιλούσα. Με κοιτούσαν τα σπάνια μάτια του και σαν να με συναισθανόταν…

Γύρω στις 10.00 μου χτύπησε η ιδιοκτήτρια εκνευρισμένη και κάπως κλαμμένη. Μου λέει ”δηλητηρίασαν τον Μάρκο…!” ”Πότε?”ρώτησα σχεδόν αγριεμένη. ”Περίπου στις 6.00 τα ξημερώματα” είπε. Πάγωσα. Είχα αντιληφθεί τον θάνατό του την ώρα ακριβώς που συνέβη, ε ξ ω α ι σ θ η τ ι κ ά. Έπαθα το σχετικό σοκ, έτρεξα κυριολεκτικά στα σύνθια και έφτιαξα το τραγούδι του Μάρκου, ταυτόχρονα τους στίχους και τη μουσική και φυσικά το ηχογραφούσα. Ήταν η ιστορία του Μάρκου και η ιστορία μου με τον Μάρκο και η κρίσιμη σχέση με τους ιδιοκτήτες του, που με την αμφίσημη συμπεριφορά τους τον τρέλλαναν, τον οδήγησαν στο περιθώριο και τελικά στο θάνατο.

Το τραγούδι αυτό μου βγήκε επίσης προφητικά συμβολικό και αφορά κάθε μορφή εξουσίας που χρησιμοποιεί μη ξεκάθαρες πολιτικές, εξουθενώνοντας και εξοντώνοντας αδύναμους λαούς. Ελπίζω οτι προκαλεί κυρίως τον θυμό και την αγανάκτηση που ένιωσα εγώ εκείνη τη μέρα.”

-Λένα Πλάτωνος

*H Λένα Πλάτωνος εμφανίζεται live στο six d.o.g.s. αυτή την Παρασκευή 10/2. Περισσότερες πληροφορίες στο event page της συναυλίας.

*Οι φωτογραφίες είναι του Σπύρου Στάβερη, τραβηγμένες το 1986 στο τσίρκο Curatola (Harlem) στη Νέα Φιλαδέλφεια.