ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η μεγάλη του ‘Brooklyn Nine-Nine’ σχολή έχει όντως πλάκα

Στο 99ο αστυνομικό τμήμα του Μπρούκλιν, τίποτα δεν είναι φυσιολογικό και επίσης τίποτα δεν είναι προβλέψιμα αστείο.

Ξέρω-ξέρω. Έχεις βαρεθεί τις κωμωδίες που γυρίζονται στο σαλόνι ενός σπιτιού (από τις οποίες βέβαια εξαιρούνται αυτές που γυρίζονται στο σαλόνι ενός σπιτιού-μοντέλου προς πώληση σαν το Arrested Development). Πλήττεις κι εσύ θανάσιμα με τους τελευταίους κύκλους του How I Met Your Mother και του Big Bang Theory; Είσαι από αυτούς που ψάχνουν εναγωνίως να βρουν μια κωμική σειρά για να συνδυάσουν την 20λεπτη άσκηση ανοίγματος σαγονιού στον καναπέ; Είμαι ο άνθρωπος σου. Για την ακρίβεια αυτοί είναι οι άνθρωποι σου.

Ποιοι είναι αυτοί; Όσοι δουλεύουν στο 99ο αστυνομικό τμήμα του Μπρούκλιν. Δηλαδή, ένας υπερφίαλος, εγωπαθής και εγωκεντρικός ντεντέκτιβ, ο μονομανής μονίμως ερωτοχτυπημένος συνεργάτης του που φοράει άνορακ και θα μπορούσε να λέγεται Πίουι (ή κάπως έτσι), η Λατίνα συνάδερφος του που ήταν 100% απουσιολόγος στο σχολείο, ο Στίβεν Σιγκάλ σε γυναίκα, ο Στίβεν Σιγκάλ σε μαύρο υπερ-μπρατσαρά που φοβάται τα όπλα, η τελείως παρμένη γραμματέας και φυσικά ο νέος διοικητής του τμήματος. Διόρθωση: ο νέος αγέλαστος γκέι διοικητής του τμήματος.

Μην περιμένεις γκολ προ κενής εστίας, όπως αστειάκια για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του αστυνόμου Ρέι Χολτ. Να περιμένεις περισσότερα για την απόλυτη έλλειψη εκφραστικότητας του, η οποία σε παραπέμπει ξεκάθαρα στο καλύτερο Αστερίξ όλων των εποχών, αυτό στην Κορσική, if you know what I mean.

 

Γενικότερα έχει πλάκα. Λιγότερο μαύρο από το “Louie”, λιγότερο κάφρικο από το “The League”, λιγότερο white-trash από το “East Bound and Down” και σίγουρα πιο αστείο από το “Modern Family”. Ναι, ναι ξέρω. Το να πίνει εσπρέσο ένα 12χρονο είναι ΠΑΡΑ πολύ αστείο, αλλά σχωράτε με.

Περισσότερο θυμίζει “Office” και “Parks & Recreation”. Όχι μόνο γιατί είναι και αυτή μια σειρά γύρω από χαρακτήρες ενός γραφείου, αλλά επειδή έχει πολλά κοινά στοιχεία, κυρίως στους ανθρώπους που δουλεύουν πίσω από τις κάμερες.

Η επιτυχία του έχει να κάνει με την ισορροπία, καθώς λείπει παντελώς η υπερβολή. Ναι, ο διοικητής είναι γκέι, αλλά δεν περιστρέφονται όλα τα αστεία γύρω από αυτό. Ούτε καν γύρω από τον όχι και τόσο κρυφό έρωτα του αστυνόμου Μπόιλ με την Ντίαζ, ή τους χαρακτήρες των δύο  μπαρουτοκαπνισμένων αστυνόμων που υποστηρίζουν στο έπακρο το στερεότυπο του δημοσίου υπαλλήλου χαραμίζοντας όλη τους την ημέρα κάνοντας το απόλυτο τίποτα.

Το καλό του είναι ότι δεν είναι καθόλου στιλιζαρισμένο. Είναι λίγο σπάμε πλάκα, ειρωνευόμαστε τους αστυνομικούς που φέρουν τον βαθμό του “ντονατσοφάγου” κατά την Αμερική (κατά την Ελλάδα τους αστυνομικούς του Έβερεστ), είμαστε τόσο διαφορετικοί που είναι φανταστικό* και στο τέλος λύνουμε και το έγκλημα, που κακά τα ψέμματα, ποτέ δεν είχε και πολύ μεγάλη σημασία.

*κάπου ο Θοδωρής Δημητρόπουλος τρίβει το μούσι του

Στην Αμερική θεωρείται η καλύτερη νέα κωμωδία και μάλιστα είναι υποψήφια για την αντίστοιχη “σφαίρα”, μαζί με το “Big Bang Theory”, το “Girls”, το “Modern Family” και το “Parks & Recreation”. Υποψήφιος θα είναι και ο πρωταγωνιστής Άντι Σάμπεργκ στην κατηγορία “καλύτερος ηθοποιός”, κάτι που φαίνεται πάρα μα πάρα πολύ λογικό.

 

Ο Σάμπεργκ, η σύγχρονη εκδοχή του Μαχόνι από τη Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή, είναι ο σούπερ σταρ. Είναι ο Τζόρνταν του “Brooklyn Nine”, κάτι που σημαίνει ότι η Τσέλσι Παρέτι είναι ο Πίπεν. Ο δεύτερος ρόλος που κλέβει την παράσταση.

Η γραμματέας (πολιτικό προσωπικό) που ανά τακτά διαστήματα θυμίζει ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι μια αστυνομική σειρά (δεν είναι), αλλά μια κωμωδία (είναι) και μάλιστα καλή. Πως το καταφέρνει; Χάρις στην ιδιότητα ότι δεν της καίγεται ούτε ένα καρφί για οτιδήποτε. ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ.

 

Η Παρέτι βάζει το “ό,τι” στο “ό,τι να ‘ναι” και έχει εξελιχθεί στην σταρ της σειράς. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι αυθεντικά αστεία. Σε βαθμό τουιτάρω ότι μου κατέβει και έχω 253 χιλιάδες followers (και μια θέση στους 16 κωμικούς που πρέπει να ακολουθείς στο Twitter) και “γράφω σε σειρά” αστεία. Όπως έκανε συγκεκριμένα στο Parks and Recreation.

Αυτή, λοιπόν, η συνταγή της επιτυχίας. Δύο αυθεντικά αστείοι ηθοποιοί, ένα ετερόκλητο καστ, αποστροφή στην υπερβολή και ένα αστυνομικό τμήμα.