ΜΟΥΣΙΚΗ

H μπάντα που καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλακή, επειδή έπαιζε μέταλ

Τα δύο μέλη των Confess αντιμετώπισαν μέχρι και την θανατική ποινή από την ιρανική κυβέρνηση.

Το 2015 οι Nikan Khosravi και Arash Ilkhan, μέλη της ιρανικής metal μπάντας Confess συνελήφθησαν και σύρθηκαν στην απομόνωση με τις κατηγορίες της βλασφημίας, της προπαγάνδισης θέσεων εναντίον του καθεστώτος, της συμμετοχής σε απαγορευμένη μουσική μπάντα και της προώθησης ‘σατανικής μουσικής’ με αντιθρησκευτικούς στίχους. Για τις κατηγορίες αυτές μάλιστα οι δυό τους βρέθηκαν προ του κινδύνου να εκτελεστούν.

Αυτό δεν συνέβη γιατί όπως λέει ο Nikan υπάρχει μια διάκριση στη σαρία που λέει πώς “αν προσβάλεις τον Προφήτη θα εκτελεστείς, με τη λογική ότι αυτός είναι νεκρός και δεν μπορεί να υπερσπιστεί τον εαυτό του, αλλά αν προσβάλεις τον Θεό και αμφισβητήσεις την ύπαρξή του, μπορείς και να συγχωρεθείς. Αυτός ήταν και ο μόνος λόγος που δεν εκτελεστήκαμε”.

Στο Ιράν θεωρούνται απαγορευμένα είδη μουσική η rock, η metal, το hip-hop και ένα μέρος της pop μουσικής. Αυτό γίνεται στη βάση της απαγόρευσης οποιασδήποτε μουσικής που μπορεί να έχει δυτική προέλευση. Στο στόχαστρο έχει μπει ακόμα και η κλασική μουσική, όταν για παράδειγμα ο Ali Rahbari, μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Τεχεράνης, παραιτήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα συμβαίνουν στη μουσική βιομηχανία του Ιράν, έπαιξε στην τελευταία του συναυλία την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν και μετά κατηγορήθηκε από πλήθος μέσων του φιλοκυβερνητικού τύπου για την προώθηση δυτικών αξιών.

Σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, οι Confess κατηγορήθηκαν κατά βάση επειδή έπαιζαν τη μουσική που αγαπούσαν. Μετά από την κράτησή τους στη φυλακή, πλήρωσαν εγγύηση και ελευθερώθηκαν περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου, πήγαν κρυφά στην Τουρκία και από εκεί στη Νορβηγία όπου πήραν άσυλο και διαμένουν ακόμα και σήμερα. Αμέσως μετά την αποφυλάκισή τους, οι Confess συνέχισαν να κάνουν μουσική. Μάλιστα έβγαλαν ένα single που ονομάζεται ‘Evin’, όνομα παρμένο από τη φυλακή στη οποία κρατήθηκαν αμέσως μετά τη σύλληψή τους. Για το γεγονός αυτό προφανώς τους επιβλήθηκαν επιπλέον ποινές.

Τελικά, μετά από 4 χρόνια, το Επαναστατικό Δικαστήριο της Τεχεράνης έβγαλε την ετυμηγορία του για την έφεση που είχαν καταθέσει οι δύο μουσικοί. Σύμφωνα με το Loudwire,  ο Nikan Khosravi καταδικάστηκε σε 12,5 χρόνια φυλάκισης και 74 μαστιγώματα και ο Arash Ilkhan 6 χρόνια φυλάκισης που μειώθηκαν σε 2. Πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να ξαναγυρίσουν ποτέ στην πατρίδα τους, γιατί αν το κάνουν θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Περιοριζόμαστε στο να πιστεύουμε ότι η σημασία της τέχνης φαίνεται από την αισθητική αξία μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας. Καμιά φορά όμως φαίνεται ακόμα περισσότερο από την αγάπη που δείχνουν τα μέλη μιας ομολογουμένως άγνωστης μπάντας, η οποία τους οδηγεί να εκφραστούν με τη μουσική που αγαπούν. Ακόμα και αν μετά τους περιμένουν πολύ βαριές ποινές.

 

(Κεντρική Φωτογραφία: Facebook/Confess)