ΛΙΣΤΕΣ

Όλα τα τραγούδια του χωρισμένου σε μία playlist

Υπάρχουν κάποια βασικά στάδια στο χωρισμό και ένας πλανήτης τραγούδια για κάθε ένα από αυτά. Εμείς περιοριζόμαστε σ' αυτά που δε γίνεται να μην ακούσεις εν βρασμώ.

Χώρισες, δεν περνάς τις πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωής σου κι αυτό βγαίνει προς το Spotify. Προφανώς, δεν είμαστε κάποιο κορυφαίο μουσικό Πανεπιστήμιο για να συνοδεύσουμε τη λίστα με σχετικές έρευνες που δείχνουν ότι το τάδε τραγούδι απαλύνει πιο αποτελεσματικά τον πόνο από το δείνα, άνθρωποι είμαστε, έχουμε χωρίσει, μας έχουν χωρίσει, το ‘χουμε ζήσει τέλος πάντων.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διαφορές στο τι ακούμε όσον αφορά τις περιόδους που διάγουμε μετά τον χωρισμό. Άλλα ακούς την πρώτη Κυριακή μετά το τέλος, άλλα ακούς μια Κυριακή από τις επόμενες που νιώθεις ότι πέρασαν τα δύσκολα.

Στο τέλος πάντως, όλα τα τραγούδια που άκουσες σα χωρισμένος έχουν την ίδια αξία υπό την έννοια ότι βοήθησαν το ίδιο πολύ στις περίεργες εβδομάδες που πέρασες.

Εμείς απλά τα βάλαμε σε μια τάξη και τα σερβίρουμε τακτοποιημένα.

ΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ (1-5 ΜΕΡΕΣ)

Sinead O’Connor – Nothing Compares 2 U

Bob Dylan – It Ain’t Me Babe

Joy Division – Love Will Tear Us Apart

Led Zeppelin – Babe I’m Gonna Leave You

Bon Iver – Skinny Love

No Doubt – Don’t Speak

Είναι οι μέρες που είσαι σίγουρος ότι δεν θα γίνεις ποτέ καλά. Δεν παίρνεις λεωφορεία και μετρό τρέμοντας στην ιδέα ότι θα την πετύχεις. Ενώ το πρωί υπόσχεσαι ότι δεν θα επικοινωνήσεις ποτέ ξανά μαζί της, τα βράδια πίνεις δυο τζιν παραπάνω και στέλνεις μεθυσμένα μηνύματα. Γενικά εύχεσαι να κάνεις ένα κλικ και να πηδήξεις έναν χρόνο από τη ζωή. Στις πρώτες πέντε μέρες του χωρισμού και με το ‘Skinny Love’ στο αέναο repeat, σκέφτεσαι ξανά ότι θες να ζήσεις στην Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού και να μπορείς να σβήσεις απ’ τον εγκέφαλο αναμνήσεις και ανθρώπους. Δηλαδή αυτήν και αυτήν.

TA 90s ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ (6-10 ΜΕΡΕΣ)

Guns N’ Roses – November Rain

Smashing Pumpkins – Perfect

The Magnetic Fields – All My Little Words

Pearl Jam – Black

Radiohead – Karma Police

Alanis Morissette – You Oughta Know

‘Νεύρα, νεύρα, νεύρα, αυτή φταίει για το χωρισμό, εσύ τα έκανες όλα τέλεια. Αχάριστη, σε πρόδωσε αλλά όταν το μετανιώσει, θα είναι αργά’. Αυτός είναι ο κόσμος σου τη δεύτερη εβδομάδα του χωρισμού κι αυτός είναι ένας διαβολικά πλασμένος κόσμος. Το ‘Black’ των Pearl Jam είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να πάρεις δυο ανάσες και να σταματήσεις να σπας την περιουσία σου. Μόλις καταλάβεις ότι η οργή είναι η άλλη όψη του νομίσματος που λέγεται πόνος βαθύς, θα αλλάξεις το ρεπερτόριο. Μέχρι τότε, η μαυρίλα των 90s θα σε συνοδεύει, Νοέμβρη μήνα σε λιγάκι, γιατί στα 90s μεγάλωσες και γιατί όλα τα συναισθήματα που πηγάζουν από εκεί είναι τα πιο αληθινά σου.

TΟΥ ΒΑΘΥ ΠΟΝΟΥ (11-20 ΜΕΡΕΣ)

Πασχάλης Τερζής – Θα ‘θελα να ‘σουν εδώ

Στέλιος Ρόκκος – Έμεινα Εδώ

Αλκίνοος Ιωαννίδης – Όνειρο Ήτανε

Δημήτρης Μητροπάνος – Σβήσε το Φεγγάρι

Βασίλης Καρράς – Απορώ

Φοίβος Δεληβοριάς – Χωρίς

Πυξ Λαξ – Έπαψες Αγάπη Να Θυμίζεις

Τα νεύρα έχουν υποχωρήσει και ο βαθύς πόνος έχει κάτσει. Τα αντανακλαστικά σου έχουν σκουριάσει, οι κινήσεις σου είναι βαριές κι ασήκωτες και θα το ακούσεις και το ελληνικό σου. Μάλιστα, ενδέχεται να δεις πολύ βαθύτερα στο έργο του Δημήτρη Μητροπάνου ή του Φοίβου Δεληβοριά. Με το ‘Απορώ’ του Καρρά θα σκάσεις κι ένα χαμόγελο αυτοκριτικής για τη φάση σου (τύπου ‘πού φτάσαμε ρε φίλε’), αλλά με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη θα γυρίσεις στο μαύρο. Ακριβώς επειδή είναι περίοδος δύσκολων συνειδητοποιήσεων, ο ελληνικός στίχος θα σε βοηθήσει να ταυτιστείς και να μείνεις λίγο σ’ αυτή τη δημιουργική περισυλλογή.

ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ (21-30 ΜΕΡΕΣ)

The Smiths – I Know It’s Over

Robbie Williams – Better Man

The National – Demons

Mumford and Sons – Roll Away Your Stone

We Are Augustines – Chapel Song

Στωικά. Αυτή είναι η σωστή λέξη για το πώς αντιμετωπίζεις αυτές τις μέρες που θα συμπληρώσουν έναν μήνα ζωής χωρίς αυτήν. Αποδέχεσαι και τα δικά σου λάθη, τα βλέπεις όλα λίγο πιο καθαρά και -ποιος να το ‘λεγε;- αποδέχεσαι ότι ο χωρισμός ήταν η ενδεδειγμένη λύση.

ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠ’ ΤΟΝ ΠΟΝΟ (31+ ΜΕΡΕΣ)

The Cure – Boys Don’t Cry

Elvis Costello – I Want You

Jeff Buckley – Lover, You Should’ve Come Over

Rod Stewart – Maggie May

The Beatles – I’m Looking Through You

Arcade Fire – Ready to Start

Ξεφυσάς εδώ και σε ακούνε μέχρι τα πρώτα διόδια. Τα δύσκολα περάσανε, τα αγόρια δεν κλαίνε άλλο και είσαι έτοιμος για ένα φρέσκο ξεκίνημα. Κάθε φορά που ακούς το Ready to Start είσαι και λίγο περισσότερο έτοιμος. Οι Beatles, αν δεν τους ακούσεις σωστά και προσεκτικά, μπορεί να σε επαναφέρουν σε κάποιο από τα προηγούμενα, ‘κακά’ στάδια. Παρ’ ολ’ αυτά, αν δώσεις το σωστό βάθος στο ‘I’m Looking Through You’, θα βρεις τη δύναμη να πας παρακάτω. Τέλος, επειδή τα συναισθήματα δεν είναι καραμέλες (ή τσίχλες), το ‘I Want You’ του Elvis Costello θα σε προσγειώνει όσο χρειάζεται μέχρι τη μέρα που θα το ακούσεις και δεν θα βγαίνει ίχνος θλίψης από τους πόρους σου.

Καλή τύχη.