ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η σωστή σειρά στο τηλεκοντρόλ

Όσο διαφορετικός και να θεωρείς ότι είσαι από την θεούσα γριά του τρίτου ορόφου, την ΝΕΤ την έχεις κι εσύ στο νούμερο 2 του τηλεκοντρόλ σου. Ή μήπως όχι;

Λίγο καιρό πριν βαρέσει κανονικό κανόνι η κρατική τηλεόραση και χαθεί από τις συχνότητες, θυμόμαστε λίγο την σωστή σειρά στο τηλεκοντρόλ. Να μου πεις “ποιός είσαι εσύ που θα μας πεις τι είναι σωστό και τι λάθος”. Fire ahead. Αλλά από τις αρχές της δεκαετίας του 90, τότε που δημιουργήθηκε ανάγκη για να μπουν σε μια σειρά τα ελεύθερα κανάλια, ο Έλληνας αποφάσισε σε συντριπτική πλειοψηφία να βάλει τα κανάλια σε συγκεκριμένη σειρά.

Προφανώς σε πολλές περιπτώσεις είναι η σειρά με την οποία εμφανίστηκαν τα κανάλια στη ζωή μας. Χρονολογικά. Και πράγματι βόλευε να βάζεις κάθε καινούριο κανάλι στην αμέσως επόμενη θέση. Αλλά κάπου χάθηκε η μπάλα και άρχισαν οι καινοτομίες. Ή κάποιοι ανεκδιήγητοι έβαζα το αγαπημένο τους κανάλι στη θέση “1”.

Ναι, προφανώς και βάζεις τα κανάλια με τη σειρά που θέλεις και αγαπάς. Αλλά όχι εδώ φίλε μου. Όχι σε αυτή τη χώρα. Όχι σε αυτό το τηλεκοντρόλ.

Τα σιγουράκια

Στο νούμερο 1 η ΕΡΤ 1. Όλε

Έτσι, με Ρ. Όπως την μάθαμε. Σπάνια ασχολείσαι μαζί της. Για την ακρίβεια συνήθως ανοίγεις την τηλεόραση κατευθείαν στο 4 ή το 5. Αλλά αυτή είναι εκεί να κρατάει τις παραδόσεις. Και να κάνει απόσβεση στα χρήματα που δίνεις κάθε δίμηνο στη ΔΕΗ.

Στο νούμερο 2 η ΕΡΤ 2. Όλε

Καμία ΝΕΤ. Εμείς ΕΡΤ 2 την μάθαμε και την αγαπήσαμε. Δεν λέω, καλοί οι νεωτερισμοί. Και πράγματι το νούμερο 2 ήταν άφθαρτο στο τηλεκοντρόλ μιας και δεν το πάταγες ποτέ παλιότερα. Ε τα τελευταία χρόνια με κάτι Τσου Λου και κάτι Εθνικές Ελλάδος, έχεις αρχίσει να την συμπαθείς περισσότερο. Την πάλαι ποτέ ΕΡΤ 2.

Στο νούμερο 3 η ΕΡΤ 3. Όλε

Ένα κανάλι για μερακλήδες. Θέλει μεράκι για να κάτσεις να παρακολουθήσεις. Συνήθως το προσπερνάς χωρίς να ασχοληθείς με το πρόγραμμά του. Ισχύει όμως ότι υπάρχουν στιγμές που μπορεί να κολλήσεις με ένα ντοκιμαντέρ ή το Cinemania του Νίκου Γουλιά. Ναι, ακόμα και με αυτή τη χάλια εικόνα.

Στο νούμερο 4 το MEGA. Όλε

Εμφανίστηκε πρώτο και δίκαια πήρε τη θέση νούμερο 4. Για να δεις Απαράδεκτους πάταγες το 4, για να δεις το Μεγάλο Παζάρι πάταγες το 4, για να χαλαρώσεις λίγο από την ημέρα στη δουλειά, πάταγες το 4. Και σαν να του ταίριαζε λίγο. Κάνει πιο ψυχαγωγικό το 4, πιο οικογενειακό. Στα τέλη του 90 άρχισε να ανοίγει και το ειδησεογραφικό του κομμάτι περισσότερο και να κερδίζει τα νούμερα στα δελτία μέχρι και σήμερα.

Στο νούμερο 5 ο ANT1. Όλε

Το 5 είναι ισχυρό νούμερο. Σοβαρό. Ακόμα θυμάμαι τον παππού μου και τον πατέρα μου να πατάνε ξερά το 5 για να δουν ειδήσεις. Να μάθουν τι γίνεται σε αυτή τη χώρα. Όσο πέρναγαν τα χρόνια βέβαια ο ΑΝΤ1 μπήκε και στην ψυχαγωγία. 5 πάταγες για τα άπαντα του Χάρη Ρώμα (όταν ήταν ακόμα διασκεδαστικός), 5 πάταγες για να δεις τις περιπέτειες των γόηδων Αντώνη Καφετζόπουλου και Γιάνη Μπέζου. Πάντα έστεκε εκεί ο ANT1. Στη μέση ενός κλασικού τηλεκοντρόλ.

Και μετά το χάος

Στο γραφείο δεν μίλαγε κανείς. Έκανα την απλή ερώτηση: “Τι κανάλι έχετε στο νούμερο 6 της τηλεόρασής σας;” Ακούστηκαν γύρω στις 9 φωνές. Οι περισσότεροι είπαν ALPHA. Κάποιοι είπαν STAR. Ένας είπε ALTER και γύρισαν όλοι και τον κοίταξαν σαν εξωγήινο.

Το 6, το 7 και το 8 ήταν πάντα θέμα διαμάχης σε κάθε σπίτι. Ο ALPHA είχε πάντα τον πρώτο λόγο. Από τότε που η συχνότητα ήταν του ΣΚΑΙ και ο Νίκος Ευαγγελάτος συνομιλούσε με τον Σορίν Ματέι στην οδό Νιόβης. Αλλά το STAR ήταν από τότε πιο διασκεδαστικό. Σου άρεσε να είναι κοντά σαν επιλογή. Το ALTER μοιραία πάλευε για τις θέσεις 7-8. Και όταν εμφανίστηκε ξανά ο ΣΚΑΙ, ο ανασχηματισμός ήταν επιβεβλημένος.

Και μην πεταχτείς να πεις ότι όταν στα μέσα των 90s άρχισε να εκπέμπεται ελεύθερα το MTV το έβαλες στο νούμερο 6 γιατί θα είναι ψέμα. Το πολύ πολύ να σε άφησαν να το βάλεις στο 9. Και μετά να το κούνησες στο 10 για να κάνεις χώρο για το MAD.

Εσύ ποιό κανάλι έχεις στο νούμερο 6; Το 7; Το 8;

Η δύσκολη πορεία προς το 9

Είπαμε θα σου δώσουμε την σωστή σειρά και θα το κάνουμε. Μόνο που από εδώ και πέρα δεν είναι τόσο η σωστή σειρά όσο η υποκειμενική. Δική μου.

Στο νούμερο 6 το STAR

Και βρέθηκε με μεταγραφή εδώ. Γιατί κάποτε ήταν ο ALPHA εδώ. Αλλά το STAR είναι fun ρε παιδί μου. Το θες στη δεύτερη τριάδα σου. Θες να παίζεις μπαλίτσα από το 4 ως το 6 στα γρήγορα. Να βλέπεις Φιλαράκια γρήγορα. Να γυρνάς στο Δελτίο Ειδήσεων σε dt.

Στο νούμερο 7 ο ALPHA

Κρατούσε δυνατά για πολύ καιρό τη θέση νούμερο 6. Του άξιζε. Με κάτι Χατζηνικολάου στο Δελτίο, με κάτι Ματσούκες να παίζουν Δευτέρα βράδυ με την φαντασία μας, με την Ελένη Μενεγάκη να σε θέλγει κάθε πρωί. Τώρα όμως που μας έμεινε μόνο το Κάτι Ψήνεται και ο Λάκης Λαζόπουλος, καλά είναι στο 7.

Στο νούμερο 8 ο ΣΚΑΙ

θα του πάρει χρόνια να καθιερωθεί σε θέση. Κι αυτό γιατί όσο καλός και να είναι, όσο “παλιό” και να είναι το όνομα, είναι δύσκολο να μπει στην τηλεοπτική μας συνείδηση. Κι ας έχουμε λιώσει τους αμφιβληστροειδείς μας με το τρίδυμο Τσαπανίδου – Αντωνοπούλου – Κοσιώνη.

Στο νούμερο 9 το MAD

Κάποτε θα έβαζα σε αυτό το νούμερο το MTV. Τότε που είχε Beavis & Butthead, τότε που είχε σοβαρά unplugged, τότε που είχε Celebrity Deathmatch. Τώρα προτιμώ να ξεκουράζω το πνεύμα και το μάτι με τα video clip της Demy και τα νάζια της Άννας Πρέλεβιτς.

Αν το Alter αναστηθεί και παράγει πρόγραμμα, το ξανασυζητάμε.