ΜΟΥΣΙΚΗ

Heavy metal, headbanging και ομηρικά έπη: Οι Manowar επιστρέφουν στην Αθήνα

Το Release Athens 2022 και η Πλατεία Νερού θα υποδεχθούν ξανά τους Βασιλιάδες του heavy metal στις 22 Ιουνίου. Εκείνοι πάλι θα φέρουν μαζί τους κάτι ξεκάθαρα «αρχαιοελληνικό» όπως μάθαμε στη συνέντευξη τύπου.

«Τζιμ, γράφω ένα τραγούδι για την Οδύσσεια» είπε πριν μερικούς μήνες στο τηλέφωνο ο Joey DeMaio στον πρόεδρο του ελληνικού fanclub των Manowar. Ο τελευταίος, πιο γνωστός ως Jim Immortal,  ακολουθεί τους Βασιλιάδες του heavy metal ανελλιπώς από το 1987 έως σήμερα, έχοντας μάλιστα υπάρξει και μέλος του roadcrew τους.

Η συγκεκριμένη στιχομυθία αποκαλύπτεται στη σανίδι του Fuzz Club, εκεί όπου περίπου 30 οπαδοί των Manowar και κάποιοι δημοσιογράφοι περιμένουμε να υποδεχθούμε τον αρχηγό της μπάντας επί σκηνής. Πιο πριν, όμως, θα πρέπει να μιλήσουν οι υπόλοιποι καλεσμένοι: ο Σάκης Τόλης των Rotting Christ και ο Κωνσταντινός Καζάκος. Ναι, ο γνωστός ηθοποιός και γιος του άλλου γνωστού ηθοποιού, Κώστα Καζάκου.

Μέχρι στιγμής, όλα αυτά μοιάζουν με ευχάριστο γρίφο. Το παζλ βέβαια είναι δύσκολο να συμπληρωθεί αν κάποιος δε σου εξηγήσει τι συμβαίνει ακριβώς. Αυτή είναι μία συνέντευξη τύπου για την επερχόμενη συναυλία των Manowar στην Ελλάδα. Η κορυφαία heavy metal μπάντα επιστρέφει στην Αθήνα στις 22 Ιουνίου του 2022 και θα εμφανιστεί στην Πλατεία Νερού στα πλαίσια του Release Athens.

Τι δουλειά, λοιπόν, έχει ο εμβληματικός frontman των Rotting Christ και ένας γνωστός ηθοποιός στη σκηνή του Fuzz Club; «Μου ζήτησαν να κάνω τη μετάφραση από τα Αγγλικά στα Αρχαία Ελληνικά» λέει ο πρώτος. «Πάντα ήμουν -και είμαι- μεταλλάς» αποκαλύπτει ο δεύτερος, λέγοντας πως ήταν πολύ τιμητική η πρόταση που του έγινε να συμμετέχει σε ένα τραγούδι των Manowar.

The Revenge of Odysseus

Το νέο τραγούδι της αμερικανικής μπάντας λέγεται The Revenge of Odysseus, αποτελεί έναν φανερό φόρο τιμής στα ομηρικά έπη, και συνεχίζει μια παράδοση που δημιούργησαν σχεδόν 30 χρόνια πριν: όταν, δηλαδή, κυκλοφορούσαν τον δίσκο Triumph of Steel με το υπερεπικό track των 28 λεπτών και 38 δευτερολέπτων που άκουγε στο όνομα Achilles, Agony and Ecstasy in Eight Parts.

Στη μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού θα το φέρουν στις αποσκευές του. Σε αυτό ο Σάκης Τόλης υπογράφει στην αρχαιοελληνική μετάφραση των αφηγήσεων, ενώ τις τελευταίες αναλαμβάνουν ο πατέρας και γιος Καζάκος, ερμηνεύοντας τους ρόλους του Οδυσσέα και του Τηλεμάχου αντίστοιχα.

Πόσο πιο επικά δηλαδή να γίνουν τα πράγματα; Heavy metal, headbanging και ομηρικά έπη με ένα cast που προκαλεί πραγματικά έκπληξη.

Manowar, ξανά στην Αθήνα

Τι άλλο όμως να περιμένουμε στη συναυλία της 22ης Ιουνίου; Οι επέτειοι είναι πολλές για τους Manowar, και σκοπεύουν να τις τιμήσουν όλες. Η περιοδεία έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο Crushing the Enemies of Metal Anniversary Tour ’22 και γιορτάζει έξι εμβληματικούς δίσκους: 40ή επέτειος του Battle Hymns, 35ή επέτειος του Fighting The World, 30ή επέτειος του The Triumph Of Steel, 20ή επέτειος του Warriors Of The World, 15η επέτειος του Gods Of War, και 10η επέτειος του The Lord Of Steel.

«Η υποδοχή του Release Athens 2019 ήταν φανταστική και μας οδήγησε να τιμήσουμε ξανά τα ομηρικά έπη, όπως σχεδιάζαμε εδώ και χρόνια» ανάφερε χαρακτηριστικά ο Joey DeMaio. Όσοι από εμάς ήμασταν εκεί, σε εκείνη τη συναυλία, θυμόμαστε καλά ότι λίγο έλειψαν να γκρεμιστούν και τα τσιμέντα της Πλατείας Νερού.

«Θα παίξουμε ακόμα πιο δυνατά» υποσχέθηκε ο frontman των Manowar, και ένα χαμόγελο παρουσιάστηκε στα χείλια όλων όσων βρίσκονταν εκεί. Τι προβλέπεται λοιπόν να γίνει σε μερικούς μήνες από τώρα;

Αν βάλει κανείς στην εξίσωση και το γεγονός ότι τα lives μας έχουν λείψει όσο τίποτα άλλο, τότε υπάρχει ένα παλιό κομμάτι της μπάντας από το Fighting the World που τα λέει όλα: Blow your speakers with Rock n’ Roll.

***

Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία