Eric Liebowitz/Netflix © 2022
NETFLIX

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Watcher του Netflix

Όλα όσα γνωρίζουμε για την ανατριχιαστική ιστορία που συνέβη το 2014, είδε το φως της δημοσιότητας και συγκλόνισε την Αμερική το 2018 και τέσσερα χρόνια μετά, παραμένει ένα άλυτο μυστήριο. 

Υπάρχει ένα genre που αυτή τη στιγμή να τρεντάρει στο Netflix; Υπάρχει ένας σκηνοθέτης που να παραδίδει στην πλατφόρμα το ένα χιτ μετά το άλλο; Οι απαντήσεις είναι ναι και ναι.

Τα true crime shows καταναλώνονται αδηφάγα από το κοινό και ο Ryan Murphy (Ratched, American Horror Story) είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του είδους, σήμερα. 

Μετά την επιτυχία του Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story για τον serial killer του Μιλγουόκι που αφαίρεσε 17 ανθρώπινες ζωές, ήρθε σε απόσταση αναπνοής εκείνη του The Watcher – και στις δύο συνεργάστηκε με τον Ian Brennan

Πρόκειται επίσης για μία μίνι σειρά με ένα εκλεκτό καστ (Naomi Watts, Bobby Cannavale, Jennifer Coolidge, Mia Farrow, Margo Martindale), που μεταφέρει στη μικρή οθόνη μία ακόμα αληθινή ιστορία που συγκλόνισε την Αμερική την προηγούμενη δεκαετία. 

Η υπόθεση της περιγράφεται ως εξής στο Netflix: «Όταν η οικογένεια Brannock μετακομίζει στα προάστια, το σπίτι των ονείρων της αρχίζει σταδιακά να μεταμορφώνεται σε επίγεια κόλαση. Τα μέλη της οικογένειας αρχίζουν να λαμβάνουν ξαφνικά δυσοίωνα γράμματα από κάποιον που αποκαλεί τον εαυτό του «Ο παρατηρητής» και ο ασκός του Αιόλου ανοίγει με τα φριχτά μυστικά της γειτονιάς να ξεχύνονται από μέσα του. 

Μία σειρά εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία του διαβόητου σπιτιού στην οδό 657 στο Γουέστφιλντ του Νιου Τζέρσι».

Το The Watcher λοιπόν είναι μια σειρά, που ακολουθεί βήμα-βήμα την πραγματική ιστορία και όπως πολλοί λένε το κάνει με σχετική πιστότητα. Ποια είναι όμως αυτά τα αληθινά γεγονότα, που πλέον είναι γνωστά στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη; 

Τι πραγματικά συνέβη στην οδό 657 το 2014

Να πούμε αρχικά ότι ενώ η ιστορία συνέβη το 2014, είδε το φως της δημοσιότητας το 2018 μέσα από ένα άρθρο του New York Magazine με τίτλο “The Haunting of a Dream House”. Αυτό το άρθρο διάβασε ο Murphy και θέλησε να το κάνει σειρά. 

Στο προκείμενο τώρα, τον Ιούνιο του 2014 η οικογένεια Broaddus, ο Derek και η Maria Broaddus (και όχι Brannock όπως ονομάζεται στη σειρά του Netflix) αγόρασαν το σπίτι της οδού 657 στο Γουέστφιλντ του Νιου Τζέρσι και μετακόμισαν εκεί με τα τρία παιδιά τους. Τρεις ημέρες μετά, έλαβαν το πρώτο τους ανώνυμο γράμμα από κάποιον ή κάποιους που αυτοαποκαλούταν/νταν The Watcher. 

Ο λευκός φάκελος με τα μεγάλα γράμματα απευθυνόταν στον «νέο ιδιοκτήτη» του κτήματος με τα έξι υπνοδωμάτια και τα τρία μπάνια, που χτίστηκε το 1905. Ο μυστηριώδης αποστολέας μάλιστα έδειχνε να γνωρίζει πολύ καλά όχι μόνο το σπίτι -λες και είχε μείνει μέσα σε αυτό- αλλά και την αλλαγή στην ιδιοκτησία, από την οικογένεια Woods σε εκείνη των Broadduses.

«Η δεκαετία του 1960 ήταν μία καλή στιγμή για το σπίτι της οδού 657, όταν έτρεχα από δωμάτιο σε δωμάτιο και φανταζόμουν τη ζωή με τους πλούσιους ενοίκους εκεί», έγραφε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Κι ενώ στην αρχή η οικογένεια, αν και τρομοκρατημένη, νόμιζε ότι επρόκειτο για κάποια κακόγουστη φάρσα κάποιου γείτονα, το πρώτο γράμμα διαδέχτηκε ένα δεύτερο και τρίτο με τις απειλές να γίνονται όλο και πιο ανατριχιαστικές, καθώς εστίαζαν στα παιδιά τους.

Οι Broadduses απευθύνθηκαν στην αστυνομία, με τις αρχές να μην καταφέρνουν να λύσουν το μυστήριο ανακρίνοντας γείτονες ακόμα τα ίδια τα μέλη της οικογένειας ως υπόπτους. Παρομοίως και ο ιδιωτικός ερευνητής που προσέλαβαν. 

Ανακάλυψαν ωστόσο ότι και οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες, οι Woods είχαν λάβει τα ίδια γράμματα από τον The Watcher. Τους μήνυσαν για απόκρυψη στοιχείων κατά την πώληση του σπιτιού, αλλά δεν κέρδισαν την αγωγή. 

Τελικά, μην μπορώντας να βρουν ποιος κρυβόταν πίσω από τα γράμματα, αποφάσισαν να πουλήσουν το σπίτι, να φύγουν από το Γουέστφιλντ και να βάλουν τελεία στη μυστηριώδη αυτή ιστορία.  

Τι απέγινε το σπίτι

Το πωλητήριο στο σπίτι της οδού 657 μπήκε τον Φεβρουάριο του 2015, εννέα μήνες μετά την αγορά του από την οικογένεια Broaddus. Με το ενδιαφέρον να είναι ανύπαρκτο και την τιμή του να πέφτει συνεχώς (στη σειρά το ποσό που αγόρασαν το σπίτι ήταν 3,2 εκ. δολάρια, ενώ στην πραγματικότητα γύρω στο 1,3 εκ. δολάρια), έβγαλαν την αγγελία και την επανέφεραν την άνοιξη του 2019.

Αν και υπήρξε ενδιαφέρον από έναν εργολάβο που πρόθεσή του ήταν να το κατεδαφίσει και να χτίσει δύο πολυτελείς κατοικίες, το πολεοδομικό συμβούλιο του Γουέστφιλντ απέρριψε το αίτημα.

Τελικά, το σπίτι πέρασε στην ιδιοκτησία μίας νεαρής οικογενείας και πουλήθηκε έναντι 959 χιλ. δολαρίων, με τους Broadduses να πληροφορούν τους νέους ιδιοκτήτες για το σκοτεινό παρελθόν της νέας τους κατοικίας. «Δε σας ευχόμαστε τίποτα άλλο από το να ζήσετε μία ήρεμη ζωή, αυτή που κάποτε ονειρευόμασταν κι εμείς σε αυτό το σπίτι», έγραψαν επισυνάπτοντας στο email φωτογραφία του πρώτου γράμματος του The Watcher, στην περίπτωση που εμφανιζόντουσαν νέα γράμματα.

Μέχρις στιγμής, κανένα γράμμα δεν έχει βρεθεί στο κατώφλι του σπιτιού της οδού 657.

Τι κάνει σήμερα η οικογένεια

Η οικογένεια Broaddus ζει σήμερα σε ένα μικρότερο σπίτι στο Γουέστφιλντ και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις τους δεν έχουν ξεχάσει την τραυματική εμπειρία που έζησαν χάρη στον The Watcher. «Μόλις είχα κλείσει τα 40 όταν αγοράσαμε εκείνο το σπίτι. Σήμερα, νιώθω λες και είμαι 93 ετών», ανέφερε πρόσφατα στο The Cut ο Derek Broaddus. «Το να μιλάμε και να θυμόμαστε ξανά και ξανά όλα όσα ζήσαμε τότε, μας γεμίζουν μόνο άγχος και φόβο. Θέλουμε απλά να συνεχίσουμε ήρεμα τη ζωή μας», πρόσθεσε. 

Αποκάλυψε μάλιστα ότι γι’ αυτό τον λόγο δεν πρόκειται κανείς τους να παρακολουθήσει τη σειρά του Netflix (είδαν μόνο το τρέιλερ) και υπογράμμισε ότι ούτε πλούσιους τους έκανε όπως πιθανότατα νομίζει ο κόσμος (γείτονας ανέφερε ότι η συμφωνία που έκλεισαν με το Netflix για να πει την ιστορία τους τούς απέφερε 10 εκ. δολάρια, ποσό που δεν ισχύει στην πραγματικότητα), αλλά ούτε κάλυψε τη μεγάλη χασούρα που είχαν όταν πούλησαν το σπίτι εκατοντάδες χιλιάδες κάτω από την τιμή που το αγόρασαν. 

Αν υπήρξε κάποιος όρος που έθεσαν; «Δύο: πρώτον, να μην αναφέρεται το πραγματικό μας επώνυμο (εξού και το Brannock) στη σειρά και δεύτερον, να μη μας μοιάζουν εξωτερικά οι ηθοποιοί».

Ποιος είναι τελικά ο The Watcher (μάλλον, δε θα μάθουμε ποτέ)

Οκτώ χρόνια μετά το πρώτο γράμμα και τέσσερα μετά τη δημοσίευση της ιστορίας της οικογένειας Broaddus στο New York Magazine, η ταυτότητα του The Watcher παραμένει άλυτο μυστήριο. 

Με αφορμή το δημοσιευμένο άρθρο, το 2018, το γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας Union ζήτησε από όσους ζούσαν κοντά στη σπίτι της οδού 657 να υποβάλουν εθελοντικά δείγματα DNA. Δεν υπήρξε καμία ταυτοποίηση, ωστόσο υπήρξε ένας γείτονας, ονόματι Malcom Mannix, που διαμαρτυρήθηκε εντόνως σε επιστολή που έστειλε στις αρχές, αρνούμενος να περάσει από τεστ χωρίς ένταλμα έρευνας ή δικαστικής διαταγής. 

Ποιος ήταν αυτός ο τύπος; Όπως αποδείχθηκε δεν υπήρχε κάτοικος του Γουέστφιλντ με αυτό το ονοματεπώνυμο. 

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι Mannix ονομαζόταν τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του 1960, στην οποία ένας αστυνομικός, ο Art Malcom, βοηθούσε τον ιδιωτικό ερευνητή Joe Mannix να εξιχνιάσει εγκλήματα.

Πάντως, από τα συγκεκριμένα τεστ DNA αυτό που βρέθηκε ήταν ίχνη γυναικείου σάλιου σε έναν από τους φακέλους που είχε στείλει ο The Watcher, με τις αρχές να πιστεύουν μέχρι σήμερα ότι ο δράστης πιθανότητα να είναι γυναίκα, μεγάλη σε ηλικία, που ζει κοντά στην οδό 657. 

Ένας από τους βασικότερους υπόπτους όμως πριν μερικά χρόνια δεν ήταν γυναίκα, αλλά ένας άντρας: ο συγγραφέας του «Εγώ και ο Orson Welles» και καθηγητής αγγλικών σε γυμνάσιο δύο πόλεις πιο πέρα από το Γουέστφιλντ, Robert Kaplow. 

Ο Kaplow είχε μεγαλώσει στο Γουέστφιλντ στα 60s και σύμφωνα με όσα δήλωσαν πρώην μαθητές του στο The Cut τούς είχε διηγηθεί μία ιστορία που αφορούσε ένα συγκεκριμένο σπίτι της περιοχής και την εμμονή του με αυτό. «Είχε την ιδέα να αρχίσει να γράφει γράμματα όχι στους ενοίκους, αλλά στο σπίτι», εξομολογήθηκε ένας μαθητής. Ένας άλλος δήλωσε ότι ο Kaplow τους είπε κάποτε ότι είχε στείλει περισσότερα από 50 γράμματα στο εν λόγω σπίτι. Ο ίδιος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και τις φήμες, λέγοντας ότι «όλα αυτά είναι μυθοπλασίες».

Σε τι φάση βρίσκεται σήμερα η υπόθεση των Broadduses; Η έρευνα παραμένει ανενεργή και δεν υπάρχουν βασικοί ύποπτοι, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι η υπόθεση έχει κλείσει. Ο μόνος τρόπος για να διαλευκανθεί είναι είτε μέσω ομολογίας ή ταυτοποίησης του DNA.