unsplash
ΒΙΒΛΙΟ

Η αναγέννηση της ελληνικής speculative λογοτεχνίας συνεχίζεται

Η ελληνική speculative λογοτεχνία γνωρίζει μια αναγέννηση και χιλιάδες αναγνώστες σπεύδουν να αγοράσουν καινούργια βιβλία ελληνικών εκδόσεων.

Τον Ιούνιο του 2017 μιλήσαμε εδώ στο Oneman για την αναγέννηση της ελληνικής speculative λογοτεχνίας. Για το πώς ο κινηματογράφος και η τηλεόραση βοήθησαν τον τρόμο, το φανταστικό και την επιστημονική φαντασία να βρουν πια αναγνωστικό κοινό και στη χώρα μας, εκεί που για δεκαετίες τα συγκεκριμένη είδη αντιμετωπιζόταν ως παραλογοτεχνία. Και για το πώς φεστιβάλ όπως τα ΦantastiCon και Fantasmagoria, προσπάθειες της κοινότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτά τα λογοτεχνικά είδη, μεγαλώνουν κάθε χρόνο, προσελκύοντας χιλιάδες αναγνώστες που αναζητούν τα καινούρια βιβλία της speculative λογοτεχνίας.

Τότε παρουσιάσαμε μερικούς τίτλους τρόμου, φανταστικού και επιστημονικής φαντασίας που κυκλοφόρησαν από το 2010 και μετά, σε μια προσπάθεια να παρακινήσουμε τους αναγνώστες να ανακαλύψουν την ελληνική εκδοτική παραγωγή των ειδών αυτών και να ψάξει κι άλλους τίτλους και συγγραφείς. Τώρα, 2,5+ χρόνια αργότερα και ενώ όλοι και περισσότεροι αναγνώστες βουτάνε στα, βαθύτερα από ποτέ, νερά της ελληνικής speculative λογοτεχνίας, είμαστε έτοιμοι για το sequel εκείνης της λίστας.

Όπως κάθε λίστα με επιλογές βιβλίων, η συγκεκριμένη λίστα δεν περιέχει τα “καλύτερα” ή ίσως τα πιο γνωστά από τα βιβλία τρόμου, φανταστικού και επιστημονικής φαντασίας Ελλήνων συγγραφέων που υπάρχουν εκεί έξω, αλλά αποτελεί απλά ένα σημείο εκκίνησης για τους αναγνώστες που θέλουν να διαβάσουν κάτι διαφορετικό. Επίσης η τοποθέτηση των παρακάτω βιβλίων κάτω από τις ταμπέλες τρόμος, φανταστικό και επιστημονική φαντασία γίνεται κατά προσέγγιση, μιας και αρκετά από αυτά περιέχουν στοιχεία από διαφορικά είδη. Έτοιμοι για να ανοίξουμε, ξανά, την πόρτα της ελληνικής speculative λογοτεχνίας;

ΤΡΟΜΟΣ

John Smith: Αναπαυτής του Γιώργου Κωστόπουλου

[Εκδόσεις Πηγή, 2017]

Σε ένα κόσμο που έχουν εισβάλει πνεύματα και σκοτεινά πλάσματα, δουλειά του Αναπαυτή John Smith είναι να βοηθά τα πνεύματα να βρουν την ανάπαυση που αναζητούν και να εξολοθρεύει τα σκοτεινά πλάσματα. Η σπονδυλωτή ιστορία του Κωστόπουλου, που θυμίζει Hellboy και Constantine, είναι γεμάτη καλοκουρδισμένη δράση, σκοτεινή ατμόσφαιρα, μπόλικο τρόμο και έναν πρωταγωνιστή που ίσως σας θυμίσει τους ντετέκτιβ της νουάρ λογοτεχνίας.

Άγιοι Τίποτα του Κωνσταντίνου Κέλλη

[Εκδόσεις Bell, 2019]


Σε ένα χωριό της βόρειας Ελλάδας διαδραματίζεται το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του Κέλλη, εκεί που θα βρεθούν η Ηλιάνα και ο Στέφανος, ο καθένας για τους δικούς τους λόγους. Οι δυο τους θα συναντηθούν στο άδειο τρένο που θα τους πάει στους Αγίους, ένα ερημωμένο μέρος γεμάτο σκιές, σκοτάδι και θάνατο. Ένα από τα καλύτερα δείγματα ελληνικού λαογραφικού τρόμου, οι Άγιοι Τίποτα επιβεβαιώνουν τον συγγραφέα ως έναν από τους πιο αξιόλογους σύγχρονους εκφραστές του είδους. Μια εφιαλτική ιστορία που θα αφήσει τα σημάδια της σε κάθε αναγνώστη.

Εκείνοι που επιστρέφουν της Αγνής Σιούλα και του Γιώργου Γιώτσα

[Εκδόσεις Λυκόφως, 2019]

Η ελληνική λαογραφία και παράδοση έχει μπλεχτεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια με τον λογοτεχνικό τρόμο, με ιδιαίτερα επιτυχημένα αποτελέσματα τις περισσότερες φορές. Στο βιβλίο των Σιούλα και Γιώτσα, ελληνικοί μύθοι για τους βρικόλακες, από τη μυθολογία και την Ομηρική παράδοση μέχρι και τον 19ο αιώνα, εμπνέουν επτά ξεχωριστές ιστορίες που φέρνουν τους βρικόλακες στην Ελλάδα του σήμερα. Τα διηγήματα του βιβλίου, όλα διαφορετικά σε ρυθμό και προσέγγιση, μοιάζουν με τις προφορικές αφηγήσεις παλαιότερων γενεών και μαγεύουν με την υποβλητική τους ατμόσφαιρα.

Των υδάτων του ουρανού του Γιώργου Λαγκώνα

[Εκδόσεις Όστρια, 2016]

Ο Γιώργος, ένας συγγραφέας τρόμου που από παιδί μένει στην Αμερική, επιστρέφει στο μικρό χωριό της Χίου από το οποίο κατάγεται για να γράψει το επόμενο βιβλίο του. Μια γάτα, ένας παπάς και μια ψυχίατρος παίζουν το ρόλο τους στο μυθιστόρημα που παντρεύει το καλοκουρδισμένο μυστήριο με τον καθαρόαιμο τρόμο της ελληνικής επαρχίας. Με αυτό να είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Λαγκώνα, που διακρίνεται κυρίως στη μικρή φόρμα του διηγήματος, ο συγγραφέας βρίσκει το δικό του χώρο στον ελληνικό τρόμο.

Η ματωμένη Μαρία του Βασίλη Γιαννάκη

[Εκδόσεις Όστρια, 2016]

Τον λαβκραφτιανό τρόμο με την ελληνική πραγματικότητα πλέκει ο Γιαννάκης στο μυθιστόρημά του. Δύο ομάδες λυκειόπαιδων ξεκινούν έναν μανιασμένο πόλεμο χρησιμοποιώντας σκοτεινή μαγεία, ενώ η Ματωμένη Μαρία, ένα ον που διψάει για αίμα, βρίσκεται εκεί κοντά. Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα χωριό της Πελοποννήσου και περιέχουν αναφορές σε πραγματικά γεγονότα, σε ένα βιβλίο γραμμένο μέσα από αφηγήσεις, απομαγνητοφωνήσεις και αποσπάσματα ημερολογίων, γραμμένο από έναν ανερχόμενο συγγραφέα του τρόμου.

Κάπου αλλού της Νατάσας Παυλίτσεβιτς

[Εκδόσεις Bell, 2020]

Το πιο πρόσφατο έργο της λίστας μας, το βιβλίο της Παυλίτσεβιτς είναι ένας άξιος εκπρόσωπος του ελληνικού weird. Η Εύα και η Δάφνη είναι ένα ζευγάρι που ζει σε ένα απομονωμένο σπίτι έξω από τη Θεσσαλονίκη, με τη σχέση τους και τον ίδιο τους τον κόσμο να σκοτεινιάζει και να απομακρύνεται σιγά σιγά μακριά τους. Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας στήνει μια καλοδουλεμένη ιστορία με υποβλητική, ανατριχιαστική ατμόσφαιρα που σφίγγει σαν μέγκενη τον αναγνώστη και θυμίζει το ύφος των πιο weird ιστοριών του Stephen King.

The Metal Chapters του Μάριου Δημητριάδη και του Γιώργου Δάμτσιου

[Εκδόσεις Πηγή, 2018]

Ένα εξαιρετικά πρωτότυπο κόνσεπτ, αυτή η συλλογή διηγημάτων των Δημητριάδη και Δάμτσιου αποτελείται από δέκα ιστορίες εμπνευσμένες από τραγούδια μερικών από τις µεγαλύτερες ελληνικές μέταλ µπάντες. Στη συλλογή συμπεριλαμβάνεται και ένα διήγημα του Graham Masterton, το οποίο οι συγγραφείς μετέτρεψαν και σε τραγούδι, ενώ η έκδοση συνοδεύεται από το CD με τα τραγούδια που ενέπνευσαν τις ιστορίες. Υπερφυσικό, ζόμπι, δυστοπία, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που χρησιμοποιούν οι δημιουργοί στα έργα τους και το βιβλίο θα ικανοποιήσει όλους τους φανς του τρόμου αλλά και της μέταλ μουσικής.

Και μερικά ακόμα βιβλία τρόμου: Κάτω από το κρεβάτι του Γιώργου Γιώτσα από τις Εκδόσεις Λυκόφως, Οι Μακάριοι του Μάριου Δημητριάδη από τις Εκδόσεις Bell, Little Steps to Hell των Μαρίας Ροδοπούλου και Φράνσης Παπουτσάκη από τις Εκδόσεις Λυκόφως, Martin Hellwood του Γιώργου Μεσολογγίτη από τις Εκδόσεις Rising Star, Αγαλήνευτα βάθη του Μιχάλη Δαγκλή από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα, Νεκρονομικόν: Το χειρόγραφο των νεκρών του Αντώνη Αντωνιάδη από τις Εκδόσεις Οξύ, Ο Εθισμός του Κριστιάν Αμπρόζ: Η Αγάπη σου μου Fhtagn του Ανδρέα Μιχαηλίδη από τις Εκδόσεις Ars Nocturna, Στη γέφυρα των χαμένων ψυχών των Γιώργου Δάμτσιου και Μάριου Δημητριάδη από τις Εκδόσεις Λυκόφως, Κάτι παράξενες γυναίκες του Γιώργου Λαγκώνα από τις Εκδόσεις Ars Nocturna, Ο αρχιβιβλιοθηκάριος και άλλες ιστορίες του Νίκου Φαρούπου από τις Εκδόσεις Κέδρος, Μυστικά στο λυκόφως του Γιώργου Δάμτσιου από τις Εκδόσεις Λυκόφως, Στον ίσκιο του Βασιλιά (Ανθολογία) από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, Ζόμπι στην Ελλάδα (Ανθολογία) από τις Εκδόσεις iWrite, Βρόχος (Ανθολογία) από τις Εκδόσεις Λυκόφως, Τρόμος (Ανθολογία) από τις Εκδόσεις Ανάτυπο.

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ

Εκείνη της Κατερίνας Θεοδώρου

[Εκδόσεις Λυκόφως, 2018]


Το παραμύθι της Χιονάτης μέσα από τη ματιά της Θεοδώρου μετατρέπεται σε μια σκοτεινή ιστορία με πρωταγωνίστρια την αντιηρωίδα Λευκή, μια εγωπαθή, ματαιόδοξη, πανούργα και θανάσιμη γυναίκα που θα εκμεταλλευτεί τους πάντες για να φέρει εις πέρας τα σχέδιά της. Το σύντομο μυθιστόρημα είναι ένα από τα λίγα retellings κλασικών παραμυθιών που έχουμε στα ελληνικά και αξίζει να διαβαστεί και από τους φανς του συγκεκριμένου υποείδους του φανταστικού, αλλά και από όσους ψάχνουν μια διαφορετική γεύση σε ένα από τα πιο γνωστά παραμύθια του κόσμου.

Κινούμενη άμμος του Στέλιου Ανατολίτη 

[Εκδόσεις Χρονικό, 2019]


Βρυκόλακες και ξωτικά στη Θεσσαλονίκη, σε ένα βιβλίο που χρησιμοποιεί μπόλικο χιούμορ διαποτισμένο μέσα στην ιστορία φανταστικού που διηγείται. Τα υπερφυσικά πλάσματα του βιβλίου συμβιώνουν με τους ανθρώπους με τη βοήθεια μιας μυστικής υπηρεσίας που κρατά τη λεπτή ισορροπία της καθημερινότητας και ο αναγνώστης παρακολουθεί τον Ηρακλή στο παρελθόν, κατά την είσοδό του στη μαγική σχολή της πόλης, αλλά και στο παρόν, όταν έρχεται αντιμέτωπος με μια συνομωσία και την επανάσταση των υπερφυσικών όντων.

Θεοί και δαίμονες: Η αναμέτρηση της Μαρίας Βρυσανάκη

[Εκδόσεις Λυκόφως, 2017]

Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου τρεις φυλές βρίσκονται σε πόλεμο, με τους Ρεμόρ να πολεμούν για λογαριασμό των ανώτερων Λερόιλ απέναντι στους Ανθρώπους. Η Μέγκαν, μια Ρεμόρ, ζει μαζί με τον αδερφό της σε μια ακαδημία που της μαθαίνει να πολεμά και αποφασίζει να πάρει μέρος στη δοκιμασία για την είσοδό της στη βασιλική φρουρά, εκεί που θα προσπαθήσει να πετύχει αυτό που ονειρεύεται: Να ζήσει ελεύθερη. Το μυθιστόρημα της Βρυσανάκη είναι πρώτο μέρος της σειράς ‘Θεοί και δαίμονες’ που έχει ήδη κερδίσει πολλούς Έλληνες αναγνώστες.

Ιστορίες της γιαγιάς Ιτιάς (Συλλογικό)

[Εκδόσεις Πηγή, 2017]

Μια ανθολογία που περιέχει εικοσιδύο αφηγήσεις της ελληνικής υπαίθρου, θρύλους, παραμύθια και μύθους όπως καταγράφηκαν από έντεκα συγγραφείς του φανταστικού, στο ρόλο των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Γεμάτες διαβόλια και ξωτικά, νεράιδες και στοιχειά, οι σύντομες ιστορίες του βιβλίου είναι ιδανικές για να διαβαστούν δίπλα στο αναμμένο τζάκι και αποτελούν μια μικρή ματιά στο παραδοσιακό, φολκλόρ ελληνικό φανταστικό.

Η Βίλκα της Άννας Μακρή

[Εκδόσεις Mamaya, 2018]

Μια βουτιά στον ψυχισμό μιας γυναίκας που παλεύει με τους εσωτερικούς της δαίμονες αποτελεί το μυθιστόρημα της Μακρή, που συνδυάζει φανταστικό και τρόμο που πατάνε σταθερά πάνω στη δική μας πραγματικότητα. Ένα τραυματικό περιστατικό θα κάνει την Ιουλία να φύγει από την Αθήνα για το χωριό της στην Ήπειρο, εκεί που ελπίζει να γλιτώσει από την κατάθλιψη και να συναντήσει ένα διαφορετικό, όμορφο μέλλον. Το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέα μας συστήνει μια εξαιρετική νέα πένα στο χώρο της speculative λογοτεχνίας.

Σκοτώνοντας το παιδί των καταρρακτών του Σταύρου Μαμούτου

[Εκδόσεις Πηγή, 2018]


Ένα μυθιστόρημα που δύσκολα μπορεί κανείς να κατατάξει σε ένα μόνο είδος της speculative λογοτεχνίας, το βιβλίο του πρωτοεμφανιζόμενου Μαμούτου χτίζει από την αρχή τον δικό του μαγικό κόσμο. Μια ομάδα πολεμιστών καλούνται να ολοκληρώσουν μια αποστολή, μεταφέροντας ένα κορίτσι προς την ασφάλεια. Κανείς δε γνωρίζει από τι κινδυνεύει το κορίτσι και η αποστολή τους θα περάσει μέσα από πολιτείες με ξεχωριστές γλώσσες, θρησκείες και πολιτεύματα. Όσα λιγότερα όμως γνωρίζετε για το βιβλίο, τόσο καλύτερα, αφήνοντας την ιστορία του να σας εκπλήξει με κάθε της στροφή.

Αέναη μάχη: Η πτώση της Άννας Σπανογιώργου

[Εκδόσεις Πηγή, 2016]


Η Κάτια δουλεύει για τον Άρη και είναι μια εύκολη δουλειά: Να φυλάει μια πόρτα και να έχει συνεχώς μαζί της ένα κόκκινο βιβλίο. Η αφελής πρωταγωνίστρια μια μέρα θα δει πως εκείνος που βρίσκεται πίσω από την πόρτα έχει αποδράσει και θα περάσει στο Μπλακ, έναν κόσμο άγνωστο σε εκείνη. Το βιβλίο αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας ‘Αέναη μάχη’, με το δεύτερο μέρος να έχει τον τίτλο ‘Άνοδος’ και το τρίτο, που γράφεται αυτή την εποχή από τη συγγραφέα, τον τίτλο ‘Σημείο Μηδέν’.

Και μερικά ακόμα βιβλία φανταστικού: Η εποχή του κυνηγιού της Έρσης Λάβαρη από τις Εκδόσεις Πηγή, Έκπτωτοι φύλακες της Γεωργίας Κακαλοπούλου από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα, Εξόριστη θεά της Μαρίνας Κλωνάρη από τις Εκδόσεις Πηγή, Μαύρα λιβάδια της Αγνής Σιούλα από τις Εκδόσεις Λυκόφως, Το ναυάγιο της Καράντρα του Άγγελου Κυπριανού από τις Εκδόσεις Πηγή, Έρκαχοθ: Νόρνιμ του Νίκου Γαϊτανόπουλου από τις Εκδόσεις Momentum, Angel Eyes: Φύλακες της Λίλας Κίσσα-Φραγκομίχαλου από τις Εκδόσεις Ο Τύπος, Το φαινόμενο της Άλω του Τριαντάφυλλου Ζέλλιου από τις Εκδόσεις Πηγή, In Aeternum: Στην αιωνιότητα της Μαρίας Γεωργοπούλου από τις Εκδόσεις Λυκόφως, Το κάστρο του Τύμβρη της Στεφανί Ιακώβου από τις Εκδόσεις Πηγή, Οι πλανευτές της Αργυρώς Χαρίτου από τις Εκδόσεις Momentum, Lenore Corpse του Γιώργου Μπελαούρη από τις Εκδόσεις Rising Star, Στάχτη στα Μάρμαρα του Ντίνου Χατζηγιώργη από τις Εκδόσεις Πηγή, Γεννημένη στις 13: Κάθαρση του Χρήστου Αντώναρου από τις Εκδόσεις Ανάτυπο, Το ταξίδι του Βάρδου του Γιώργου Χατζηκυριάκου από τις Εκδόσεις Μωραΐτης.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Οι αναμνήσεις της Ειμαρμένης του Μιχάλη Ναυπλιώτη

[Εκδόσεις Διάπλαση, 2019]


Στο 2127 οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχει πια, η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε αυτοκρατορία κάτω από την κυριαρχία του Ηγεμόνα, επιστήμονες προσπαθούν να τελειοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη και τον ίδιο τον άνθρωπο. Όλα αυτά συμβαίνουν στο βιβλίο του Ναυπλιώτη και ταυτόχρονα στο βιβλίο του Κένεθ Μακγκρέγκορ, πρώην Υπουργού Πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Αυτοκρατορίας, που διαρρέει απόρρητες πληροφορίες από τα άδυτα του κράτους. Το πρωτότυπο βιβλίο είναι ένα από τα έργα της ελληνικής speculative λογοτεχνίας που αξίζει να αναζητήσετε.

Μετάλλαξη της Ναταλίας Βαϊοπούλου

[Εκδόσεις Πηγή, 2019]

Βρισκόμαστε σχεδόν 1,000 χρόνια στο μέλλον, εκεί που η Ενότητα Ειρήνης, το σύστημα που έχουν δημιουργήσει δεκατέσσερις πόλεις, έχει λύσει όλα τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα εκτός από ένα: Τις μεταλλάξεις, πλάσματα που λόγο ενός γονιδίου έχουν αποκτήσει ηλεκτρομαγνητικές ικανότητες και μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρες πόλεις. Υπάρχουν πολλά όμως που δε γνωρίζουν οι πολίτες για τις μεταλλάξεις και μια ομάδα τέτοιων ατόμων προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια που η Ενότητα Ειρήνης κρατά κρυφή. Ένας άξιος εκπρόσωπος των young adult έργων επιστημονικής φαντασίας στη χώρα μας.

α2525 (Ανθολογία)

[Εκδόσεις ΑΛΕΦ, 2017]


Έντεκα από τους γνωστότερους Έλληνες συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας γράφουν ιστορίες που διαδραματίζονται σε Αθήνα και Πειραιά και φαντάζονται το μέλλον μας. Η έκδοση της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας συμπεριλαμβάνει διηγήματα που καταπιάνονται ανάμεσα σε άλλα και με τις ψευδείς ειδήσεις, την οικολογική καταστροφή και την εικονική πραγματικότητα, ενώ κάθε ένα από αυτά συνοδεύεται από τα σκίτσα του Γιάννη Σαββίδη.

Little Blue Girl του Γιώργου Γιαλούρη

[Εκδόσεις Λυκόφως, 2017]


Η Κοινοπολιτεία, στην οποία ανήκει στο μακρινό μέλλον και η Γη, δέχεται την ξαφνική επίθεση των Συνασπισμένων Βασιλείων που καταστρέφουν χιλιάδες πλανήτες. Η Ναδένια βρίσκεται σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και μεγαλώνει ως Τρεν, μια εργάτρια υποχρεωτικής εργασίας. Το κορίτσι αναζητά εκδίκηση για το θάνατο του πατέρα της Γκεμπ και την υποδούλωσή της και θα προσπαθήσει να αλλάξει τη μοίρα της. Το μυθιστόρημα του Γιαλούρη είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους ψάχνουν μια πρώτη γνωριμία με την επιστημονική φαντασία και προτιμούν ένα έργο λίγων σελίδων.

Το βιβλίο και η περφόρμανς του Μιχάλη Μανωλιού

[Εκδόσεις Κέδρος, 2019]

Στο κοντινό μέλλον η Ε, μια τεχνητή μέθοδος αύξησης της ενσυναίσθησης, κερδίζει όλο και περισσότερους χρήστες, ενώ στην Αθήνα ένας εικαστικός δημιουργεί ένα έργο με θέμα την Ε, έργο που προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αλλά και μια διπλή γυναίκα, ένας βιβλιοθήρας και μια πρώην δολοφόνος. Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής επιστημονικής φαντασίας δημιουργεί μια περίπλοκη εικόνα για το μέλλον, σε μια ιστορία γεμάτη ρυθμό και σασπένς.

Και μερικά ακόμη βιβλία επιστημονικής φαντασίας: Οι φύλακες του φωτός της Ευσταθίας Σορώκου από τις Εκδόσεις Πηγή, Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα του Ανδρέα Καπανδρέου από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, Ο τέταρτος καβαλάρης: Η επώαση του Μανώλη Παλαβούζη από τις Εκδόσεις Πηγή, Ο ιός της Βαβέλ του Δημήτρη Δελαρούδη από τις Εκδόσεις Λυκόφως, Το πράσινο κουτί του Νεζ του Κώστα Κάππα από τις Εκδόσεις Ανάτυπο, Η φυλακή στο κεφάλι σου της Κέλλυς Θεοδωρακοπούλου από τις Εκδόσεις ComiconShop, Ο κόκκινος μαχητής της Γης του Μηνά Τσαμπάνη από τις Εκδόσεις Ανάτυπο.