ΘΕΑΤΡΟ

Η Επίδαυρος ξεκινά: Οι 8 παραστάσεις που θα δούμε

Από την ευριπίδεια Ιφιγένεια εν Αυλίδι εις διπλούν, μέχρι τους αριστοφανικούς Όρνιθες από τον Άρη Μπινιάρη. 

Πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου είναι πανέτοιμο να σηκώσει αυλαία στην Επίδαυρο και στο φετινό προγραμματισμό της στο Αρχαίο και στο Μικρό Θέατρο. 

Ποιες είναι οι θεατρικές παραστάσεις, που θα παρουσιαστούν από τις 5 Ιουλίου μέχρι και τις 24 Αυγούστου, κάθε Παρασκευή-Σάββατο των δύο μηνών;

Ιφιγένεια εν Αυλίδι Ι 05-06/07

Ο γνωστός για την ποιητική σκηνοθετική ματιά του Ρώσος σκηνοθέτης Τιμοφέι Κουλιάμπιν επανέρχεται στο Φεστιβάλ 6 χρόνια μετά τις Τρεις αδερφές (2018) και ανοίγει τα φετινά Επιδαύρια. Θα παρουσιάσει την ευριπίδεια τραγωδία με πρωταγωνιστές Έλληνες ηθοποιούς.

Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου Ιφιγένεια, Μαρία Ναυπλιώτου Κλυταιμνήστρα, Νικόλας Παπαγιάννης Μενέλαος, Δημήτρης Παπανικολάου Πρεσβύτης, Θάνος Τοκάκης Αχιλλέας, Νίκος Ψαρράς Αγαμέμνων.

Χορός: Δημήτρης Γεωργιάδης, Χρήστος Διαμαντούδης, Μάριος Κρητικόπουλος, Βασίλης Μπούτσικος, Δημήτρης Παπανικολάου, Αλέξανδρος Πιεχόβιακ.

Προπώληση εδώ

Εγώ, μια δούλα-Ιφιγένεια/Βορά Ι 05-06/07

Στο πλαίσιο του επιτυχημένου Κύκλου Contemporary Ancients, το Φεστιβάλ αναθέτει φέτος τη συγγραφή δύο θεατρικών μονολόγων εμπνευσμένων από τραγωδίες του Ευριπίδη στον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και τη Βίβιαν Στεργίου, που θα ανέβουν στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου.

Ο πρώτος με αφορμή την Εκάβη γράφει έναν κωμικό μονόλογο με πρωταγωνίστρια όχι την ίδια τη βασίλισσα της Τροίας, αλλά μια έμπιστη δούλα της, σε σκηνοθεσία του Νίκου Χατζόπουλου και ερμηνεία της Φιλαρέτης Κομνηνού, ενώ η δεύτερη εμπνέεται από την Ιφιγένεια εν Αυλίδι και γράφει έναν μονόλογο, που εστιάζει στη στιγμή πριν τη θυσία της Ιφιγένειας όταν αυτή αποδέχεται τη μοίρα της, σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου και ερμηνεία της Ελίζας Σκολίδη. 

Προπώληση εδώ

Ορέστεια Ι 12-13/07

Το Εθνικό Θέατρο συμπράττει με τον διεθνώς καταξιωμένο Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο για να παρουσιάσουν τη μοναδική σωζόμενη τριλογία αρχαίου δράματος και τελευταίο σωζόμενο έργο του Αισχύλου (δύο μόλις χρόνια πριν από τον θάνατό του), σε μία ενιαία παράσταση.

Παίζουν: Έβελυν Ασουάντ (Κασσάνδρα), Τάσος Δήμας (Φύλακας/Προπομπός), Κωνσταντίνος Ζωγράφος (Πυλάδης), Έλλη Ιγγλίζ (Τροφός), Κώστας Κοντογεωργόπουλος (Ορέστης), Δαυίδ Μαλτέζε (Αίγισθος), Άννα Μαρκά Μπονισέλ (Προφήτις), Νίκος Ντάσης (Απόλλων), Ντίνος Παπαγεωργίου (Κήρυκας), Αγλαΐα Παππά (Αθηνά), Σάββας Στρούμπος (Αγαμέμνων), Αλέξανδρος Τούντας (Οικέτης), Νιόβη Χαραλάμπους (Ηλέκτρα), Σοφία Χιλλ (Κλυταιμνήστρα/Το Είδωλον της Κλυταιμνήστρας).

Χορός: Μπάμπης Αλεφάντης, Ναταλία Γεωργοσοπούλου, Κατερίνα Δημάτη, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Πύρρος Θεοφανόπουλος, Έλλη Ιγγλίζ, Βασιλίνα Κατερίνη, Θάνος Μαγκλάρας, Ελπινίκη Μαραπίδη, Άννα Μαρκά Μπονισέλ, Λυγερή Μητροπούλου, Ρόζυ Μονάκη, Ασπασία Μπατατόλη, Νίκος Ντάσης, Βαγγέλης Παπαγιαννόπουλος, Σταύρος Παπαδόπουλος, Μυρτώ Ροζάκη, Γιάννης Σανιδάς, Αλέξανδρος Τούντας, Κατερίνα Χιλλ, Μιχάλης Ψαλίδας.

Προπώληση εδώ

Hecuba, not Hecuba Ι 26-27/07

Η Κομεντί Φρανσέζ επιστρέφει στη διοργάνωση και συνεργάζεται με τον Πορτογάλο σκηνοθέτη, που τον φετινό χειμώνα έκανε άνω κάτω τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με την παράσταση Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες – από τις καλύτερες παραστάσεις της σεζόν.

Μαζί, καταπιάνονται με την ιστορία της Εκάβης και κάνουν θέατρο μέσα στο θέατρο, με τον μύθο της τραγωδίας να συναντάει την οικεία πραγματικότητα της ηθοποιού, που υποδύεται την ηρωίδα, μητέρας ενός εφήβου στο φάσμα του αυτισμού, που έχει υποστεί κακοποίηση από το προσωπικό του ιδρύματος όπου τον έχει εμπιστευτεί.

Με τον θίασο της Comédie-Française Eric Génovèse, Denis Podalydès, Elsa Lepoivre, Loïc Corbery, Gaël Kamilindi, Elissa Alloula, Séphora Pondi.

Προπώληση εδώ.

Βάκχες Ι 02-03/08

Στη δεύτερη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου καταπιάνεται με την ευριπίδεια τραγωδία που γράφτηκε κατά την τρίτη δεκαετία του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν πια η Ιστορία είχε αποχαλινωθεί και εξιστορεί την έλευση του Διονύσου στη Θήβα. 

Μιλάει για τις δυνατότητες της ψυχής, την ανθρώπινη αρετή, την αυτοσυνείδηση, τη σύνεση και την πλάνη, το λογικό και το άλογο στοιχείο, που εμφανίζονται μέσα από την αντίθεση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον Θεό, την ίδια αντίθεση από την οποία προκύπτει η τραγική σύγκρουση του δράματος.

Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Διόνυσος), Μαριάννα Δημητρίου (Τειρεσίας), Αλεξία Καλτσίκη (Αγαύη), Θέμης Πάνου (Κάδμος), Αργύρης Πανταζάρας (Πενθέας), Αγγελιαφόροι Γιάννης Κόραβος, Διονύσης Πιφέας, Φώτης Στρατηγός.

Χορός: Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Στελλίνα Βογιατζή, Χρυσιάννα Καραμέρη, Ελένη Κουτσιούμπα, Μαρία Κωνσταντά, Κλεοπάτρα Μάρκου, Ελένη Μολέσκη, Ειρήνη Μπούνταλη, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Ιοκάστη-Αγαύη Παπανικολάου, Θάλεια Σταματέλου, Δανάη Τίκου.

Προπώληση εδώ.

Όρνιθες Ι 09-10/08

Ο Άρης Μπινιάρης τοποθετεί την κωμωδία του Αριστοφάνη (για την απόφαση δύο Αθηναίων, του Πεισθέτερου και του Ευελπίδη, να εγκαταλείψουν τον κόσμο των ανθρώπων αναζητώντας μια πόλη χωρίς μικρότητα και διαφθορά, όπου να μπορεί κανείς να ζήσει με ειρήνη και δικαιοσύνη) σε ένα προ-τραγικό περιβάλλον προσεγγίζοντάς το σαν αρχέγονη τελετή και όπως συμβαίνει σε κάθε τελετή, ένας θίασος ζωντανεύει βιωματικά τον μύθο.

Δημιουργεί μια σύγχρονη σάτιρα παρασύροντάς μας σε ένα ηλεκτρισμένο «άσμα», που ρίχνει εκτυφλωτικό φως στα κρίσιμα ζητήματα της πόλης με το αριστοφανικό έργο πάντα ως πυξίδα.

Παίζουν: Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλιος Ιακωβίδης, Θανάσης Ισιδώρου, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Σοφία Κουλέρα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Κυρώζη, Ερρίκος Μηλιάρης, Μάριος Παναγιώτου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κυριάκος Σαλής, Αλεξία Σαπρανίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ειρήνη Τσέλλου, Νίνα Φώσκολου, Γιώργος Χρυσοστόμου.

Προπώληση εδώ.

Πλούτος Ι 19-20/08

Βρισκόμαστε στο 388 π.Χ. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος έχει τελειώσει με τη συντριβή των Αθηναίων, που σήμανε το τέλος της αθηναϊκής ηγεμονίας. Ο έντιμος Χρεμύλος, φτωχός Αθηναίος αγρότης, ως alter ego του Αριστοφάνη, βιώνει με τραυματικό τρόπο τη νέα πραγματικότητα, όπου οι κοινωνικές αξίες, οι ιδέες και η ηθική έχουν εκπέσει.

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί και υπογράφει τη μετάφραση στη νέα παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, υπογραμμίζοντας: «Ο Αριστοφάνης μας, με τον δικό του, μοναδικά σατιρικό τρόπο, μας δείχνει ένα δρόμο διαχείρισης των υλικών αγαθών, πάντα όμως με γνώμονα το συμφέρον της Πόλης. Μιας Πόλης με δίκαιους, έντιμους και ενάρετους πολίτες. Ουτοπική σκέψη; Ίσως. Αλλά ο ποιητής μας διατηρεί το δικαίωμα να ονειρεύεται».

Παίζουν: Μαίρη Ανδρέου, Μάνος Βακούσης, Δημήτρης Διακοσάββας, Άννα Ευθυμίου, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Φαίη Κοκκινοπούλου, Ελένη Μισχοπούλου, Δημήτρης Μορφακιδης, Φαμπρίτσιο Μούτσο, Χριστίνα Μπακαστάθη, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιάννης Σύριος, Φωτεινή Τιμοθέου, Γιάννης Τομάζος, Χρήστος Τσάβος, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Θάνος Φερετζέλης, Γιάννης Χαρίσης.

Χορός: Αναστασία Κελέση, Στεφανία Σωτηροπούλου, Μάριος Χατζηαντώνης, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης.

Προπώληση εδώ.

Ικέτιδες Ι 23-24/08

Το Θέατρο Τέχνης και το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζουν την αισχύλεια τραγωδία, ένα ποιητικό αλλά και βαθιά πολιτικό έργο στο κέντρο του σύγχρονου προβληματισμού για την έννοια του ασύλου σε μια δημοκρατική κοινωνία, ιδιαίτερα όταν στη θέση του διωκόμενου βρίσκονται οι γυναίκες. Η παράσταση σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, ενώνει τις φωνές των αρχαίων ηρωίδων με εκείνες των σημερινών.

Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου (Πελασγός), Λουκία Μιχαλοπούλου (Αμυμώνη),  Λένα Παπαληγούρα (Υπερμνήστρα), Άκης Σακελλαρίου (Δαναός), Γιάννης Τσορτέκης (Αιγύπτιος Κήρυκας).

Σολίστ: Μαρίνα Σάττι.


Κορυφαία χορεύτρια: Χριστίνα Σουγιουλτζή.

Κορυφαίες CHÓRES: Ελένη Βασιλάκη, Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Γιώτα Δημητρακοπούλου, Φανή Λύκου, Ιόνυ Μοσχοβάκου, Δάφνη Παγουλάτου, Ελένη Πούλιου, Ελίνα Σταμοπούλου, Δανάη Στεργίου, Νικολάια Τριανταφύλλου.

Κορυφαίες Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης: Νεφέλη Δοδοπούλου, Μυρτώ Καπώλη, Ρένια Κρητικού, Άννα Μωρόγιαννη.

Προπώληση εδώ.