AP Photo/Joel Ryan
ΣΙΝΕΜΑ

«Η γλώσσα του ήταν ανεπίτρεπτη»: Η Lucy Liu μιλά για τη σύγκρουσή της με τον Bill Murray

Οι φήμες γύρω από το περιστατικό στο σετ του Charlie's Angels μετράνε δύο δεκαετίες. Η Lucy Liu τις βάζει για πρώτη φορά στη θέση τους.

Είκοσι χρόνια μετά τη διαμάχη της με τον Bill Murray στο σετ του Charlie’s Angels, η Lucy Liu ξεκαθαρίζει για πρώτη φορά τα γεγονότα από τη δική της πλευρά.

Το αφήγημα της εποχής ήταν πως αυτή η σύγκρουση με τη Lucy Liu ήταν ο λόγος που ο Bill Murray δεν επέστρεψε για το Charlie’s Angers: Full Throttle, αν και το 2003 ο ηθοποιός είχε διαψεύσει τη φήμη μιλώντας χωρίς όνομα για κάποιο άλλο μέλος του καστ με το οποίο δεν ήθελε να συνεργαστεί ξανά. Αργότερα το 2009, ο Murray είχε πει στο Times of London σχετικά με τη Liu, «κοίτα, δε θα σε πάρω στα σοβαρά εάν δεν είσαι επαγγελματίας και δουλεύεις μαζί μου, όταν η σχέση μας είναι επαγγελματική και δεν κάνεις αυτό που πρέπει ξέχνα το».

Παρότι ο Murray είχε αποδώσει κάποτε τη διαφωνία τους σε κάτι που είχε συμβεί σε σχέση με τον διάλογο της ταινίας, η Liu, μιλώντας στο podcast Asian Enough των Los Angeles Times, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο περιστατικό και σε μία σκηνή που ο Murray δε γνώριζε ότι είχε διαφοροποιηθεί κατά τη διάρκεια προβών στις οποίες δεν ήταν παρών.

Η αφορμή δόθηκε όταν οι hosts του podcast Jen Yamato και Τracy Brown έφεραν στην κουβέντα στο γεγονός ότι, παρά το αφήγημα των media της εποχής που είχαν ρίξει το φταίξιμο στη Liu, το συμπέρασμα είναι εδώ και καιρό ότι η ηθοποιός είχε υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε πολύ μία σκληρή επίθεση.

«Νιώθω ότι κάποιες από αυτές τις ιστορίες είναι προσωπικές, αλλά θα πω πως όταν ξεκινήσαμε να προβάρουμε τη συγκεκριμένη σκηνή, όλοι όσοι ήμασταν στο agency, είχαμε πάρει το σαββατοκύριακο για να την ξαναδουλέψουμε αλλά ο Bill Murray δε μπορούσε να έρθει γιατί έπρεπε να παραστεί σε κάποια οικογενειακή συγκέντρωση», εξήγησε η Liu. «Ήταν όλοι οι υπόλοιποι και κάναμε τη σκηνή να ρέει καλύτερα. Εύχομαι να είχα περισσότερα να κάνω με αυτό αλλά δεν είχα, επειδή ήμουν η τελευταία που είχαν βρει στο casting και είχα μάλλον τα λιγότερα προνόμια σε σχέση με τη δημιουργική συμμετοχή εκείνη τη στιγμή».

«Καθώς κάναμε τη σκηνή, ο Bill αρχίζει να εκσφενδονίζει προσβολές. Δε θα γίνω πιο συγκεκριμένη αλλά διήρκησε για πολλή ώρα. Σκεφτόμουν, “wow, εμένα κοιτάει”. Δε μπορούσα να πιστέψω ότι τα σχόλιά του απευθύνονταν σε εμένα, γιατί τι σημαντικό μπορεί να είχα επηρεάσει εκείνη την περίοδο; Κοίταξα κυριολεκτικά πίσω από τον ώμο μου να δω σε ποιον μιλούσε. Του λέω, “χίλια συγνώμη, σε μένα μιλάς;”. Και προφανώς ναι, γιατί τότε άρχισαμε να μιλάμε απευθείας».

Lucy Liu Στο Charlie's Angels με τον Bill Muray και τη Drew Barrymore 2000 / Photo by Columbia Pictures/Getty Images
Στο Charlie’s Angels με τον Bill Muray και τη Drew Barrymore 2000

Η Lucy Liu δεν αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στις προσβολές που ακούστηκαν, αν και οι φήμες σχετικά με τους χαρακτηρισμούς που είχε χρησιμοποιήσει ο Murray μιλούσαν πάντοτε για ακραία γλώσσα.

«Η γλώσσα ήταν αδικαιολόγητη και ανεπίτρεπτη», επιβεβαίωσε. «Και δε θα καθόμουν απλά να το δεχτώ. Οπότε ναι, υπερασπίστηκα τον εαυτό μου και δεν το μετανιώνω. Όσο χαμηλά κι αν είσαι στην ιεραρχία ή απ’ όπου κι αν έχεις προέλθει, δεν υπάρχει λόγος να σε μειώνουν. Δε θα υποχωρούσα λοιπόν, ούτε και θα έπρεπε. Θυμάμαι χρόνια μετά, μπορεί και δεκαετίες μετά, κάποια μέλη του συνεργείου που δε γνώριζα καν με είχαν προσεγγίσει σε άλλα σετ και μου είχαν πει πως ήταν παρόντα στο περιστατικό και ήταν ευγνώμονες που το έκανα. Δεν έχω τίποτα απολύτως εναντίον του Bill Murray. Το έχω δει έκτοτε στο reunion του Saturday Night Live, με πλησίασε και ήταν πολύ ευγενικός. Αλλά δε θα κάθομαι όταν μου επιτίθενται […] Γιατί στο τέλος όλοι καταλήγουμε στο ίδιο μέρος. Κανείς δεν είναι αθάνατος. Ό,τι κι αν συμβεί ή ό,τι αποφάσεις κι αν πάρω για την καριέρα ή τη ζωή μου, θα φύγω με την αξιοπρέπειά μου».

Η Liu δεν άφησε ασχολίαστη ούτε την αντιμετώπιση των ΜΜΕ εκείνες τις μέρες.

«Τότε είχε βγει ότι ήμουν εκείνο και ήμουν το άλλο. Ήταν φοβερό το πώς άλλαξε ό,τι είχε συμβεί και αυτόματα η γυναίκα ήταν η δύσκολη. Αλλά δεν καταλάβαινα πώς είχε αντιστραφεί όταν δεν είχα καμία σχέση με την πυροδότηση του γεγονότος ή με τη δημιουργία μίας συγκρουσιακής ή ανήσυχης ατμόσφαιρας».

Στα τριάντα χρόνια καριέρας της, η Lucy Liu έχει πρωταγωνιστήσει σε επιτυχημένες σειρές όπως το Ally McBeal και το Elementary, σε ταινίες όπως το Charlie’s Angels, το Kill Bill Vol.1 και το Shanghai Noon, έχει περάσει πίσω από την κάμερα σκηνοθετώντας επεισόδια του Elementary, του Why Women Kill και του Luke Cage, και είναι επίσης μία visual artist που αυτό τον καιρό παρουσιάζει την πρώτη της έκθεση στο Μουσείο της Napa Valley. Ήταν επίσης η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής που παρουσίασε το Saturday Night Live και το 2019 έγινε μόλις η δεύτερη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που απέκτησε αστέρι στο Hollywood Walk of Fame.