Bettmann/Getty Images/Ideal Image
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η ιστορία των Milli Vanilli, της μεγαλύτερης απάτης της μουσικής βιομηχανίας

Η τεράστια επιτυχία τους στα τέλη των 80s, βασίστηκε σε ένα ψέμα. Τώρα, ένα ντοκιμαντέρ φέρνει ξανά την ιστορία τους στην επιφάνεια.

Στο μέλλον, ίσως ακούσουμε ένα «προσοχή στο σκαλοπάτι» λίγο πριν ανοίξουμε μια μεταλλική, βαριά πόρτα και μπούμε στη μηχανή του χρόνου με σκοπό να γυρίσουμε στο παρελθόν και να δούμε από κοντά πώς ζούσαν και πώς έμοιαζε μια άγνωστη για εμάς δεκαετία.

Για την ώρα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να δούμε μερικά βίντεο στο YouTube, να διαβάσουμε παλαιότερα κείμενα και να ανοίξουμε το άλμπουμ φωτογραφιών που βρίσκεται στο πατάρι, σκονισμένο και απομονωμένο λόγω της άρνησής του να συμβαδίσει με τη σύγχρονη εποχή της ψηφιακής εικόνας.

Η τελευταία και πιο σίγουρη(;) επιλογή, είναι να ζητήσουμε από γονείς και συγγενείς να μιλήσουν για τα περασμένα μεγαλεία, μεγαλεία που σίγουρα θα γαρνίρουν με τη γνωστή υπερβολή που θα μας οδηγήσει σε ένα «πες μου κι άλλα, πες μου κι άλλα» λόγω της εξαιρετικής και του the point αφήγησης.

Οπότε, αν δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνατε, ρωτήστε τους τι ακριβώς είχε συμβεί με τους Milli Vanilli στα τέλη της δεκαετίας του 1980, σίγουρα θα έχουν πολλά να σας πουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όχι, μην τους φοβηθείτε. Όσα θα ακούσετε, είναι πολύ πιθανό να ανταποκρίνονται 100% στην πραγματικότητα.

Για την ιστορία, αν δεν θέλετε να ακούσετε ούτε τους γονείς σας,  εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί ένα ντοκιμαντέρ από την Paramount+, που «ρίχνει φως» όπως θα έλεγαν οι δημοσιογράφοι του ερευνητικού ρεπορτάζ, στην ιστορία τους.

Καλησπέρα σας, είμαστε οι Milli Vanilli και ήρθαμε να κατακτήσουμε τον κόσμο

Δεν χρειάζεται να ανοίξετε καμία μουσική εγκυκλοπαίδεια για να καταλάβετε ότι, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το μόνο άκουγες, ήταν πιασσάρικες ποπ μελωδίες. Από όλες αυτές τις ποπ μελωδίες και τις λαμπερές (από πολλές απόψεις) προσωπικότητες που τις υπηρέτησαν, λίγες ιστορίες συγκλόνισαν τον μικρόκοσμο της μουσικής βιομηχανίας όσο το σκάνδαλο των Milli Vanilli.

Οι Milli Vanilli, ένα ποπ ντουέτο που δημιουργήθηκε από τους Fab Morvan και Rob Pilatus, πάτησαν το πόδι τους στη μουσική σκηνή στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και με την εντυπωσιακή τους εμφάνιση και με τον catchy ρυθμό των κομματιών τους, ανέβηκαν γρήγορα στα charts. Τραγούδια όπως το “Girl You Know It’s True” και το “Blame It on the Rain” έγιναν ύμνοι της εποχής και χάρισαν στο ντουέτο το βραβείο Grammy για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη το 1990. Κάπου εκεί, το μήλο έπεσε στο κεφάλι του Νεύτωνα και μαζί με αυτό, ξεκίνησε και η δική τους πτώση.

Η σοκαριστική αποκάλυψη

Ωστόσο, αυτό που δεν γνώριζαν όσοι χόρεψαν τις επιτυχίες τους στα dancefloors της εποχής, ήταν ότι οι χαρισματικοί frontmen, Morvan και Pilatus, δεν ήταν οι πραγματικοί τραγουδιστές, αλλά κάποιοι που, μάλλον, είχαν καλές μιμητικές ή υποκριτικές ικανότητες.

Σε μια σοκαριστική αποκάλυψη που δυστυχώς δεν έπαιξε ποτέ στα ελληνικά πρωινάδικα, έγινε γνωστό ότι το δίδυμο τραγουδούσε με τα χείλη του. Με λίγα λόγια, δεν τραγουδούσε καθόλου, απλώς και οι δύο, ανοιγόκλειναν την άνω και την κάτω γνάθο τους. Οι πραγματικές φωνές πίσω από τους Milli Vanilli, ανήκαν σε μια ομάδα ταλαντούχων τραγουδιστών.

Το digging στην πραγματική τους ιστορία, έγινε όταν προέκυψε ένα πρόβλημα στην κασέτα κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εμφάνισης το 1989. Η ηχογραφημένη φωνή του Rob Pilatus κόλλησε, αποκαλύπτοντας ότι το ντουέτο έκανε παιχνίδια με τα χείλη του.

Ο κόσμος αντέδρασε γρήγορα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξέτασαν με μεγεθυντικό φακό τι ακριβώς έχει συμβεί. Οι Milli Vanilli, μέσα σε ένα βράδυ, κατάλαβαν πόσο εύκολα η λατρεία μετατρέπεται σε δημόσια περιφρόνηση.

Οι αντιδράσεις και η αφαίρεση του Grammy

O Fab Morvan και ο Rob Pilatus παραδέχτηκαν την απάτη, ομολόγησαν ότι δεν είχαν τραγουδήσει ούτε μια νότα στα άλμπουμ τους και ότι ήταν απλώς τα πρόσωπα, οι frontmen του συγκροτήματος. H αποκάλυψη, φυσικά, ήταν ένα γερό πλήγμα για τη μουσική βιομηχανία.

Το σκάνδαλο είχε ως αποτέλεσμα οι Milli Vanilli να δουν το Grammy να βγάζει φτερά και τις πωλήσεις της μουσικής τους να πέφτουν κατακόρυφα. Το σκάνδαλο έφερε επίσης πολυάριθμες αγωγές από δυσαρεστημένους θαυμαστές, που ζητούσαν επιστροφή των χρημάτων για τις αγορές τους.

Πέρα από τις οικονομικές συνέπειες, η ιστορία τους έκανε πολλούς να αναρωτηθούν αν υπήρχαν κι άλλοι καλλιτέχνες που δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να κρατούν μικρόφωνο και να εξασκούν το lip-syncing.

Το τέλος του ενός και η συνέχεια του άλλου

Οι Fab Morvan και Rob Pilatus προσπάθησαν να ξαναχτίσουν την καριέρα τους μετά τη γνωστοποίηση της απάτης τους. Επέστρεψαν, αλλά ποτέ δεν έφτασαν στο προηγούμενο επίπεδο επιτυχίας τους. Το 1998, μάλιστα, ο Rob Pilatus πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, κλείνοντας έτσι με τον χειρότερο τρόπο το κεφάλαιο των Milli Vanilli.

Μέχρι και σήμερα, η ιστορία των Milli Vanilli συνεχίζει να απασχολεί τους ακροατές, δεν είναι τυχαίο άλλωστε που, πολλά χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ.

Το δίδυμο απέκτησε τη φήμη του μέσω της εξαπάτησης και το γνωστό «η άνοδος και η πτώση», είναι ένα μάθημα για το πόσο σημαντική είναι αυθεντικότητα σε έναν κόσμο όπου η εικόνα μπορεί μερικές φορές να επισκιάσει το πραγματικό ταλέντο και την ουσία.