ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

«Η καλύτερη μεταφορά video game που έχει γίνει ποτέ»: Οι πρώτες κριτικές του The Last of Us είναι διθυραμβικές

Το The Last of Us είναι η πολυαναμενόμενη τηλεοπτική πρεμιέρα της χρονιάς και φαίνεται πως άξιζε την υπομονή.

Δεν θα ήταν καμία υπερβολή να πούμε πως το The Last of Us είναι η πιο πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της χρονιάς. Ο Craig Mazin του Chernobyl μεταφέρει το γνωστό video game στην τηλεόραση, μία πολυαγαπημένη δημιουργία που μπορεί να καυχιέται για μία από τις καλύτερες αφηγήσεις στο μέσο.

Εκτός από τον Pedro Pascal και τη Bella Ramsey σε μία Game of Thrones επανένωση, το Last of Us επαναφέρει την Anna Torv (Fringe, Mindhunter) στην τηλεόραση για τον ρόλο της Tess.

Η σειρά κάνει πρεμιέρα στις 16 Ιανουαρίου για την Ελλάδα, αλλά ας δούμε πρώτα τι έχουν γράψει οι κριτικοί σε Η.Π.Α. και Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν ήδη δει κάποια επεισόδια.

Το Variety το αποκαλεί «ένα υποσχόμενο, συγκινητικό zombie saga», σημειώνοντας πως «αυτό που λειτουργεί στο The Last of Us λειτουργεί τόσο καλά ώστε να μπορεί να διακρίνει κανείς πως το show θα καταλήξει ανάμεσα στα καλύτερα της τηλεόρασης στο κοντινό μέλλον».

Το Digital Spy το αναφέρει ως «την πρώτη υποψηφιότητα για καλύτερη σειρά της χρονιάς», προσθέτοντας πως «μπορεί οι φανατικοί πιουρίστες του παιχνιδιού να εναντιωθούν σε κάποιες από τις αλλαγές, αλλά η σιωπή που ακούτε είναι η αδιαφορία μας γιατί η σειρά θα τα υπερβεί όλα αυτά».

Στην πεντάστερη κριτική του, το Empire γράφει πως το Last of Us είναι «εύκολα η καλύτερη μεταφορά video game που έχει γίνει ποτέ», ανακοινώνοντάς το ως «ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς να κάνεις μία διασκευή να λειτουργήσει, πώς να διατηρήσεις τα στοιχεία που δουλεύουν καλά έχοντας την αυτοπεποίθηση να εξερευνήσεις νέους τολμηρούς δρόμους, να διευρύνεις το σύμπαν, να φτιάξεις κάτι που στέκεται στα δικά του πόδια».

«Όλοι είναι κερδισμένοι με αυτή την εκπληκτική σεζόν τηλεόρασης», λένε οι Radio Times. «Αν δεν έχετε παίξει ποτέ τα παιχνίδια, θα βιώσετε αυτή τη θαυμαστή αφήγηση είδους για πρώτη φορά, με άψογες ερμηνείες σε κάθε στροφή και μπόλικο δράμα χαρακτήρων. Και αν σας αρέσουν τα παιχνίδια, θα λατρέψετε αυτή τη διασκευή πρεστίζ τηλεόρασης, ολοκληρωμένη με μία από αυτές τις εισαγωγές που δεν προσπερνάς με τίποτα – καμία υπερβολή, αυτό το μείγμα πιασάρικης μουσικής και εντυπωσιακών visuals ντροπιάζει την εισαγωγή του House of the Dragon».

Το BBC είναι σίγουρο ότι πρόκειται για «την καλύτερη μεταφορά video game στην ιστορία. Για τους λάτρεις του παιχνιδιού, είναι μία διασκευή μέγιστης επιδεξιότητας και ευλάβειας, που μπορεί να εκπλήξει. Για τα άτομα που δεν έχουν πιάσει ποτέ χειριστήριο είναι μία σύνοψη της καρδιάς και της ψυχής του παιχνιδιού – οι γεμάτοι χαρακτήρες του, η προσεγμένη πλοκή του, οι ώριμες θεματικές αγάπης και απώλειας. Είναι, για να τελειώσω το αστείο της Ellie, “εξέχον στον τομέα του”».

«Είναι εξαιρετικά ευθύ και απλό σε αυτό που προσπαθεί να κάνει, αλλά πολύ ειλικρινές επίσης σε αυτό. Δεν έχω παίξει ποτέ το παιχνίδι, αλλά ο Druckmann και ο Mazin το έχουν μετατρέψει σε κάτι που λειτουργεί απίστευτα καλά ως τηλεοπτική σειρά», λέει στη δική του κριτική το Rolling Stone.

«Όταν συγκρίνω τις δύο ιστορίες και τις καλλιτεχνικές επιλογές που έγιναν για να διαφοροποιηθεί η σειρά από το παιχνίδι, πρέπει να ομολογήσω: Η εκδοχή του HBO κλέβει μερικές φορές την παράσταση», από τη Washington Post.

Δεν είναι όλες οι δημοσιεύσεις βέβαια στο ίδιο μήκος κύματος. Το Entertainment Weekly βάζει Β στη σειρά υποστηρίζοντας πως το Last of Us «δεν μπορεί να αποφασίσει αν είναι διασκευή ή επανάληψη», ενώ το TV Guide το βαθμολογεί με 7,9 λέγοντας πως «η ιστορία μοιάζει βιαστική κατά τόπους» και ότι «η σειρά θα μπορούσε να είχε επεκτείνει ακόμη περισσότερο την προοπτική της πέρα ​​από το αρχικό υλικό», προσθέτοντας ότι «είναι στα καλύτερά της όταν προσπερνάει το παιχνίδι».

Το The Last of Us έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 15 Ιανουαρίου και στην Ελλάδα στριμάρει στο Vodafone TV.