Photo 12 via Alamy/Visualhellas.gr
ΒΙΒΛΙΟ

Η λογοτεχνική φράση που όλοι γνωρίζουμε αλλά δεν γράφτηκε ποτέ

Η φράση εμφανίστηκε - λανθασμένα - σε διάφορες εφημερίδες και ταινίες στις αρχές του 20ού αιώνα. Από εκεί και πέρα ανέλαβε η ποπ κουλτούρα.

Έχουμε διαβάσει βιβλία, έχουμε δει ταινίες και σειρές, έχουμε βασίσει στον κύριο χαρακτήρα σχεδόν όλους τους fictional ντετέκτιβ που ακολούθησαν μετά από αυτόν κι όμως, όλα ήταν ένα ψέμα. Ή σχεδόν ψέμα. Εντάξει, μια παρανόηση καλύτερα.

Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι μία από τις πιο γνωστές λογοτεχνικές φράσεις όλων των εποχών, στην ουσία δεν γράφτηκε ποτέ. Μήπως σας λέει κάτι το «στοιχειώδες, αγαπητέ μου Watson» ή, καλύτερα, το “elementary, my dear Watson”; Φυσικά και σας λέει, για τον Sherlock Holmes μιλάμε άλλωστε.

Αυτή η συχνά επαναλαμβανόμενη και λάθος φράση πιστεύεται γενικά ότι είναι αυτό που είπε ο Holmes στον έμπιστο βοηθό του, τον John Watson, όταν εξηγούσε πώς είχε λύσει ένα έγκλημα.

Αλλά ο Sir Arthur Conan Doyle – ο οποίος δημιούργησε τον χαρακτήρα του Sherlock Holmes και έγραψε όλες τις αρχικές ιστορίες – δεν έγραψε ποτέ αυτές τις τέσσερις λέξεις με αυτή ακριβώς τη σειρά.

Η πιο κοντινή περίπτωση βρίσκεται στο διήγημα του 1893 Η περιπέτεια του στραβού ανθρώπου, όπου οι φράσεις «αγαπητέ μου Watson» και «στοιχειώδης» εμφανίζονται με διαφορά 52 λέξεων. Η φράση «ακριβώς, αγαπητέ μου Watson» χρησιμοποιείται στο έργο του 1904 «Η περιπέτεια του χαμένου τρίτου τετάρτου», αλλά και αυτό υπολείπεται της διάσημης φράσης.

Ο λόγος για τον οποίο το «στοιχειώδες, αγαπητέ μου Watson» συνδέθηκε με τον Holmes έχει να κάνει με τη φράση που εμφανίστηκε σε διάφορες εφημερίδες, μυθιστορήματα και ταινίες στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν αναφερόταν στον χαρακτήρα του Doyle, ο οποίος είχε ήδη καθιερωθεί στην ποπ κουλτούρα μέχρι τότε.


Μια ακριβής αντιστοιχία για τη φράση, και ίσως το παλαιότερο παράδειγμα, εμφανίζεται σε μια έκδοση του 1908 της εφημερίδας The Globe and Traveller σε ένα άρθρο για έναν νομικό σύμβουλο ντετέκτιβ. Η φράση γράφτηκε αργότερα σε ένα βιβλίο του P.G. Wodehouse το 1915 με τίτλο Psmith, Journalist, καθώς και στο μυθιστόρημα The Secret Adversary της Agatha Christie το 1922.

Επίσης, η ταινία του 1929 Η επιστροφή του Sherlock Holmes τελειώνει με τη φράση: «Στοιχειώδες, αγαπητέ μου Watson, στοιχειώδες». Όλες αυτές οι περιπτώσεις, και πολλές άλλες, έχουν καταστήσει αδύνατο να διαχωριστεί το απόσπασμα από τον χαρακτήρα, παρά το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε ποτέ στο αρχικό έργο του Doyle.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.