Getty Images
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η μέρα που το 82.6% των Αμερικανών είδε τον Elvis Presley στην τηλεόραση

Πριν από 64 χρόνια γράφτηκε rock 'n' roll ιστορία.

Δεν ήταν η πρώτη φορά του Elvis στην τηλεόραση, ήταν όμως η πλέον ιστορική μέχρι και το comeback του το 1968. Ήταν αυτή που κατά πολλούς βοήθησε τον Βασιλιά να γεφυρώσει -κάπως- το χάσμα ανάμεσα στους αφυπνισμένους 18άρηδες και στο γηραιότερο κοινό, που μέχρι τότε δεν ήθελε ούτε καν να βλέπει το μαύρο βαμμένο μαλλί του στην οθόνη. Και μάς χάρισε και μερικές απ’ τις πιο διάσημες σεκάνς του, λίγο πριν φύγει για τον στρατό και ξεφτίσει ο μύθος του ή μάλλον λίγο πριν τον σκοτώσουν και τον αντικαταστήσουν με έναν ατάλαντο σωσία, όπως φαντάστηκε σε ένα διήγημά του ο Denis Johnson.

Σαν σήμερα το 1956, ο Elvis εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο show του Ed Sullivan, του παρουσιαστή που είχε ορκιστεί ότι δεν θα τον έφερνε ποτέ στην εκπομπή του -“δεν είναι αυτό θέαμα για οικογένειες” είχε πει. Τι άλλαξε; Αυτό που φαντάζεσαι. Ο ανταγωνισμός με τα άλλα κανάλια.

Ο Βασιλιάς, είχε ήδη κάνει δύο εμφανίσεις στο show του Steve Allen στο NBC, ανταγωνιστή του Sullivan, ο οποίος δούλευε στο CBS και η εκπομπή του έπαιζε απέναντι. Η δεύτερη εμφάνισή του τον Ιούλιο του ’56 έφερε τη συντριβή για τον Sullivan. Ο Allen πέτυχε τη διπλάσια τηλεθέαση, πράγμα ασυχώρετο.

Μετά από διαπραγματεύσεις με τον manager του Elvis, τον αμφιλεγόμενο ‘συνταγματάρχη’ Tom Parker, ο Ed Sullivan πλήρωσε το τεράστιο για την εποχή ποσό των 50.000 δολαρίων, προκειμένου να τον έχει για τρεις βραδιές στο show του: στις 9 Σεπτεμβρίου, στις 28 Οκτωβρίου και στις 6 Ιανουαρίου 1957.

Elvis Presley rock and roll βασιλιας AP Photos

Πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι -το ασύλληπτο δηλαδή για τα σημερινά δεδομένα 82,6% των Αμερικανών τηλεθεατών- παρακολούθησαν την πρώτη του εμφάνιση στο show μια μέρα σαν σήμερα πριν από 64 χρόνια. Ο αντίκτυπος που είχε στη διψασμένη νεολαία αυτή η εμφάνισή του Elvis, η επίδρασή του στην pop κουλτούρα, δεν μπορεί καν να μπει σε διαδικασία αξιολόγησης ή αποτίμησης.

Παρόλο που το ‘The Ed Sullivan Show’ γυριζόταν στη Νέα Υόρκη, ο Presley έπαιξε από το στούντιο του CBS στο Los Angeles, καθώς την ίδια περίοδο γύριζε εκεί την πρώτη του ταινία, το ‘Love Me Tender’. Ήταν την ίδια εποχή που το πρώτο και ομώνυμο album του είχε μόλις ντεμπουτάρει, ενώ το ‘Heartbreak Hotel’ είχε προλάβει να γίνει πολύ μεγάλη επιτυχία στα ραδιόφωνα της μεταπολεμικής Αμερικής. Ήταν ακριβώς λίγο προτού κατακτήσει τον θρόνο του.

Ton 21χρονο τότε τραγουδιστή απ’ το Memphis παρουσίασε στο κοινό ο Βρετανός ηθοποιός Charles Laughton, ο οποίος αναπλήρωσε τον Sullivan εκείνο το βράδυ, καθώς ο θρυλικός οικοδεσπότης ανάρρωνε στο σπίτι του από ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα. Ο Elvis έπαιξε τα ‘Don’t Be Cruel’, ‘Ready Teddy’, το ‘Hound Dog’ του Little Richard αλλά και το ‘Love Me Tender’, κατορθώνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της δισκογραφίας, ένα single να φτάσει τις ένα εκατομμύριο πωλήσεις πριν ακόμα κυκλοφορήσει κι επίσημα στο κοινό.

“Όταν τελείωσε, οι γονείς και οι κριτικοί, έκαναν πολλά μάταια παράπονα και σχόλια εναντίον της ‘χυδαιότητας αυτού του περίεργου φαινομένου’, λέγοντας ότι κάποιος θα έπρεπε επιτέλους να κάνει κάτι”, έγραψε τότε ένας δημοσιογράφος του Time.

Στη δεύτερη εμφάνισή του στις 28 Οκτωβρίου 1956, ο Elvis έπαιξε για άλλη μια φορά το “Don’t Be Cruel” και το “Hound Dog” μαζί με το “Love Me Tender”. Και κατά την τρίτη και τελική του εμφάνιση στο ‘The Ed Sullivan Show’ στις 6 Ιανουαρίου 1957, τραγούδησε επτά τραγούδια, συμπεριλαμβανομένου και του gospel ‘Peace in the Valley’, το οποίο και αφιέρωσε στα θύματα ενός σεισμού που είχε πλήξει πρόσφατα την Ανατολική Ευρώπη.

Το τρίτο επεισόδιο βέβαια έμεινε πιο γνωστό για την απόφαση των παραγωγών να δείξουν τον Elvis μόνο πάνω απ’ τη μέση, να “λογοκρίνουν” δηλαδή τους γοφούς του, το κούνημα των οποίων είχε προκαλέσει την συντηρητική Αμερική.

Εντούτοις, στο τέλος του show, ο Sullivan χαρακτήρισε τον Presley “ένα πραγματικό αξιοπρεπές, καλό αγόρι” και συνέχισε λέγοντας ότι “δεν είχαμε ποτέ πιο ευχάριστη εμπειρία στην εκπομπή μας με ένα μεγάλο όνομα από ό, τι είχαμε μαζί σου”.

Ολόσωστος.