ΣΙΝΕΜΑ

Η μυστική σύνδεση του Karate Kid με Chuck Norris και Bruce Lee

Pat E. Johnson: ο πραγματικός Karate Kid, ένας θρύλος των πολεμικών τεχνών που εκπαίδευσε όλους τους πρωταγωνιστές της θρυλικής τριλογίας. Ποια είναι η σύνδεσή του με τους θρυλικούς Chuck Norris  - Bruce Lee;

Όταν είδαμε για πρώτη φορά τον Mr. Miyagi στην οθόνη της τηλεόρασής μας (ή και σε εκείνη του σινεμά), δεν ήταν απλά ένας χαρακτήρας έμπειρου δάσκαλου καράτε. Ήταν ένας μαχητής που έμοιαζε να ζει και να αναπνέει για τις πολεμικές τέχνες, να αγκαλιάζει και να σέβεται τα διδάγματα που απορρέουν από αυτές και να εμπνέει σεβασμό στους νεότερούς του. Τόσο καλός ηθοποιός ήταν ο Pat Morita, ο οποίος στην πραγματικότητα δεν είχε ιδέα από καράτε. Τόσο καλός εκπαιδευτής ήταν ο θρύλος των πολεμικών τεχνών, Pat E. Johnson.

O δάσκαλος (που ήταν στην πραγματικότητα διαιτητής)

Ο Pat Johnson είναι μια αρχετυπική μορφή των πολεμικών τεχνών. Ήταν ένας από τους πρώτους μαχητές της υβριδιακής πολεμικής τέχνης Tang Soo Do, που δημιούργησε ο Chuck Norris το 1973, μιας μείξης των Tang Soo Do-Moo Duk Kwan, Judo, Shito-ryu Karate και Shotokan Karate. Σήμερα, σε ηλικία 81 ετών, είναι πρόεδρος της ακαδημίας του Tang Soo Do και παράλληλα είναι εκείνος ο ‘δάσκαλος’ στα παρασκήνια θρυλικών ταινιών πολεμικών τεχνών, που έχει συνθέσει μερικές από τις πιο διάσημες χορογραφίες μαχών στην ιστορία του σύγχρονου σινεμά.

Ανάμεσα στα ‘παράσημα’ του Johnson, είναι η συνεργασία με τον Bruce Lee στα γυρίσματα της θρυλικής ταινίας πολεμικών τεχνών ‘Enter The Dragon’, οι σκηνές μάχης στο film franchise ‘Teenage Mutant Ninja Turtles’, η εκπαίδευση των πρωταγωνιστών του κινηματογραφικού ‘Mortal Combat’ και φυσικά, η θρυλική χορογραφία του Daniel Larusso στην τελική μάχη του ‘Karate Kid’.

Από μηχανής Hanshi!

Ο Pat Johnson, όπως περιέγραψε αρκετά χρόνια μετά την πρεμιέρα του ‘Karate Kid’, ήταν εκείνος που βοήθησε τον ‘όχι και τόσο γυμνασμένο’ Pat Morita να υιοθετήσει τις κινήσεις και την ισορροπία ενός έμπειρου μαχητή, ενώ ήταν διαρκώς στο πλευρό του Ralph Macchio και του William Zabka ώστε να ‘μεταφράσει’ την μεταξύ τους κόντρα σε μαχητικές κινήσεις, εμπνέοντας αντίστοιχα και τον αντίπαλο δάσκαλο (John Kreese), που υποδυόταν ο Martin Kove.

Αξίζει να τονίσουμε πως ο 81χρονος σήμερα, Pat Johnson, διαθέτει μαύρη ζώνη 9ού βαθμού στην κορεάτικη πολεμική τέχνη Tang Soo Do Moo Duk Kwan, που ισοδυναμεί με τον τίτλο του ‘Hanshi’, του δασκάλου, ο οποίος αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο για κάθε μαθητή πολεμικών τεχνών. Για την συγκεκριμένη ζώνη απαιτούνται εντατική προπόνηση και διδασκαλία που μπορεί να αγγίξει συνολικά τα 32 έτη. Για το Karate Kid, o Johnson όχι μόνο εργάστηκε σαν δάσκαλος για τους πρωταγωνιστές, αλλά έγινε και ο πρώτος ‘εθελοντής’ σε μάχες 1 εναντίον 1 και στη συνέχεια πήρε και το ρόλο του διαιτητή, για τις μάχες του θρυλικού τουρνουά All-Valley Karate Championships.

Ο Johnson παραμένει ένας υπερδραστήριος βετεράνος των πολεμικών τεχνών, που μιλάει πάντα με θαυμασμό για τους συμπολεμιστές και φίλους του, Bruce Lee και Chuck Norris. Κάπου εδώ προσπαθήστε να κάνετε τη σύνδεση με το Σήμερα του τηλεοπτικού Cobra Kai και να φανταστείτε έστω και το ενδεχόμενο μιας συμμετοχής του Chuck Norris, είτε στην παραγωγή, είτε σε κάποιο ρόλο στην πλοκή της σειράς. Σίγουρα ο Mr. Miyagi θα ήταν περήφανος με μια τέτοια ανατροπή.