© Netflix
NETFLIX

Η σκοτεινή ιστορία που λερώνει την κληρονομιά του Bob Ross

Το ντοκιμαντέρ Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed παρουσιάζει τι ακριβώς συνέβη όταν ο τηλεοπτικός ζωγράφος αποχώρησε από το πλατό. Τίποτα όμως δεν μπορεί να αλλάξει τις feelgood αναμνήσεις που μας χάρισε ο Bob Ross.

Η εμπορική επιτυχία του Bob Ross είναι από εκείνα τα πράγματα που δεν θα μπορούσε ποτέ κανείς να προβλέψει. Ακόμα και η μεγαλύτερη επιχειρηματική διάνοια, θα ήταν αδύνατο να ποντάρει τα λεφτά της σε έναν τύπο που στέκεται μπροστά από μία κάμερα και ζωγραφίζει ομολογουμένως κοινότοπους πίνακες τους οποίους έντυνε με επίσης κοινότυπες φράσεις.

Οι περισσότεροι από εμάς όμως παρακολουθήσαμε και θαυμάσαμε τον Bob Ross. Και ένας από τους λόγους που το κάναμε ήταν εν πολλοίς και αυτός: ένιωθες ότι αυτό που παρακολουθείς είναι αγνό. Τα χρήματα δεν υπήρχαν πουθενά στον ορίζοντα. Ήταν ένας πολύ καλοσυνάτος άνθρωπος που ζωγράφιζε πίνακες που μπορεί να μην ήταν και του γούστου σου. Ωστόσο, κάθε φορά που τον παρακολουθούσες, για αυτά τα 25 ή 30 λεπτά, έκανες ένα διάλειμμα από το πόσο απαίσιος είναι ο κόσμος.

Ίσως, αυτός να είναι και ο λόγος που το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, το Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed δημιούργησε γύρω του τόσο πολύ ντόρο. Ο τίτλος του, το ευφάνταστο trailer και οι καιροί αποδόμησης στους οποίους ζούμε είχαν δημιουργήσει σε όλους μας τον φόβο ότι μπροστά μας θα αποκαθηλωνόταν ακόμα ένας από όσους αγαπήσαμε ως παιδιά και έφηβοι. Τα πράγματα ήταν τελικά ήταν διαφορετικά. Όχι, και πολύ καλύτερα.

Η σκοτεινή ιστορία γύρω από τον Bob Ross

Η παιδική σας εικόνα για τον Bob Ross δεν θα καταστραφεί. Τα όποια στοιχεία για τη ζωή του πίσω από την κάμερα δεν επαρκούν ούτε λίγο για κάτι τέτοιο. Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ, έχουμε την ιστορία της ζωής του η οποία σταδιακά τον οδήγησε να μετατραπεί από μέλος της Αμερικανικής Αεροπορίας σε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες τηλεοπτικές φιγούρες στον κόσμο. Η ιστορία του Joy of Painting είναι ούτως ή άλλως μία ιστορία που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η πορεία του Ross μέχρι τον θάνατό του, δυστυχώς σε πολύ μικρή ηλικία, είναι όμως το ένα κομμάτι.

Σε εκείνο το σημείο της αφήγησης είναι που αλλάζει και όλη η πορεία του νέου doc του Netflix. Οι δημιουργοί του επικεντρώνουν στο πώς το ζεύγος Kowalski (που βοήθησε πολύ στην ανάδειξη του Bob Ross) ελέγχει τα πάντα γύρω από το legacy του αλλά και στη διαμάχη τους με τον γιο του Bob, Steve, η οποία έχει πάει μέχρι τα δικαστήρια. Ο Ross παρουσιάζεται ως μία καλλιτεχνική φύση που δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει το επιχειρηματικό πνεύμα που θα προστάτευε τα ίδια του τα συμφέροντα.

Η απάντηση της εταιρείας που διαχειρίζεται την πολύ επικερδή κληρονομιά του ζωγράφου, μοιάζει τελείως εξαγριωμένη στο ντοκιμαντέρ. Όσα παρουσιάζονται πάντως, από όποια πλευρά και αν το δεις, δημιουργούν στους τηλεθεατές μία θλίψη. Η ίδια η σύγκρουση δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι σπάνιο. Το ζήτημα είναι κυρίως το ποιου την κληρονομία αφορούν όλα αυτά.

Ό,τι και αν συμβεί όμως, εκείνος θα είναι πάντα ο άνθρωπος που μας έδωσε μερικές από τις παρακάτω ατάκες. Κοινότοπες μεν, τρομερά feelgood και αισιόδοξες όμως. Ικανές να κρατήσουν την ασχήμια του κόσμου μακριά για μερικά λεπτά.

Οι πιο εμβληματικές ατάκες του Bob Ross