ΕΙΔΩΛΟ

Η σπουδαία προσφορά της Ντίνας Κώνστα στην ελληνική ποπ κουλτούρα

Οι μεγαλύτεροι σταθμοί στην καριέρα της πολύ σημαντικής ηθοποιού που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

«Την λένε Ντένη Μαρκορά», λέει η ψυχαναλύτρια του Κωνσταντίνου στη δικιά της ψυχαναλύτρια μετά τη γνωριμία της με την Ντένη. Και από εκεί εμπνεύστηκε η σελίδα στο Facebook Ψύχραιμες Κριτικές, για να φτιάξει το meme «Γίνε το θέμα συζήτησης κάποιου με τον Ψυ του».

Η Ντίνα Κώνστα έφυγε εχθές από τη ζωή στα 83 της χρόνια, θα ζει όμως για πάντα μέσα από τις ατάκες που έλεγε με μοναδικό τρόπο μέσα από τον χαρακτήρα της Ντένης Μαρκορά.

Η Ντένη Μαρκορά έχει μία διαδικτυακή ζωή στο YouTube, στο TikTok, στο Twitter, στο Instagram, στο Facebook. Γίνεται meme, τζιφάκι, sticker, dubsmash, στάμπα σε μπλουζάκια και viral με κάθε ευκαιρία. Οι ατάκες λέγονται σε παρέες εικοσάρηδων, τριαντάρηδων και σαραντάρηδων και θα συνεχίσουν να λέγονται για πάντα.

Ο χαρακτήρας της Ντένης Μαρκορά δεν φαίνεται να είχε στην πραγματικότητα μεγάλη σχέση με την Ντίνα Κώνστα. Μοιάζει όμως να υπήρχε από πάντα μέσα της. Στο Κλουβί με το πουλί του Karl Valentin, στο οποίο έπαιξε με τον Πάνο Χατζηκουτσέλη το 1980, η Ντένη ήταν με ένα τρόπο ήδη εκεί.

Ο Μιχάλης Ρέππας είναι υπερήφανος για την Ντένη Μαρκορά

Στη Γιολάντα Ραγιά, η Ντένη Μαρκορά ήταν φυσικά εκεί. Σε συνέντευξη που έδωσε ο Μιχάλης Ρέππας στο Dot, ρωτήθηκε ποιες άλλες ηθοποιοί ήταν υποψήφιες για τον ρόλο της Γιολάντας Ραγιά εκτός από την Ντίνα Κώνστα και απάντησε εμφατικά «Καμία». Ενώ είπε πως αισθάνθηκε υπερήφανος που η Ντίνα Κώνστα έκανε μεγαλύτερη επιτυχία ως Ντένη παρά ως Γιολάντα.

Ο μύθος της Ντένης ξεπερνάει και τους Δύο Ξένους και το Δις Εξαμαρτείν. Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ποπ κουλτούρας που δεν θα σταματήσει ποτέ να αγαπιέται και να συζητιέται. Και αυτό οφείλεται πάνω από όλα στην Ντίνα Κώνστα, που έδωσε ζωή σε αυτόν τον ρόλο.

Ντένη και Γιολάντα, το crossover επεισόδιο

Οι Ρήγας-Αποστόλου δεν έκρυψαν ποτέ ότι η Ντένη Μαρκορά ήταν εμπνευσμένη από τη Γιολάντα Ραγιά. Σε ένα επεισόδιο των Δύο Ξένων η Ντένη παρακολουθεί τηλεόραση και σχολιάζει που παίζει συνεχώς επαναλήψεις. Λέει μάλιστα ότι όπου να ‘ναι θα βάλουν πάλι το Δις Εξαμαρτείν και δεν αντέχει να ξαναδεί τη Γιολάντα Ραγιά. 

Στα πρώτα επεισόδια των Δύο Ξένων η Ντένη είχε διαφορετικό χτένισμα, για να διαφοροποιηθεί λίγο εμφανισιακά από τη Γιολάντα Ραγιά. Ο ρόλος όμως είχε ήδη τη δική του ζωή, και ζητούσε τη χαρακτηριστική κουπ, έτσι δεν άργησε να επανέλθει ακόμα πιο φουντωτή και μεγαλειώδης.

Η Γιολάντα Ραγιά ήταν η πρώτη Λαυρεντία Μπισμπίκη

Ακόμα και στη Λαυρεντία Μπισμπίκη, η Ντένη ήταν εκεί. Στο 42ο επεισόδιο του Δις Εξαμαρτείν, η Γιολάντα Ραγιά με την κόρη της Άννα Ραγιά (Νένα Μεντή) οραματίζονται πως θα ήταν αν όλοι τους πρωταγωνιστούσαν σε ταινία του ’60. Το επεισόδιο είναι ένα πρωτόλειο Κλάμα βγήκε απ’ τον Παράδεισο των Ρέππα-Παπαθανασίου. Έτσι η Γιολάντα είναι μία πρώτη εκδοχή της χαροκαμένης μάνας, που υποδύθηκε αργότερα η Άννα Παναγιωτοπούλου στην αγαπημένη ταινία.

Η απόλυτη χήρα μάνα

Η Ντίνα Κώνστα διέπρεψε στον ρόλο της χήρας μάνας. Εκτός από τη Γιολάντα Ραγιά, την εγκιβωτισμένη, πρωτόλεια Λαυρεντία Μπισμίκη και την Ντένη Μαρκορά, πολλοί από τους υπόλοιπους ρόλους της είχαν αυτό το κοινό στοιχείο. Στους Θειο.. Σεβούμενους του 2000, υποδύεται τη Βιργινία, μία χήρα που ο άνδρας της, της άφησε μεγάλη περιουσία.

Με τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί και στο Δις Εξαμαρτείν, συμπρωταγωνίστησαν και στο Μαμά και Γιος το 2002, στους ομώνυμους ρόλους. Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος υποδυόταν έναν διαζευγμένο άνδρα που έμενε με τη χήρα μητέρα του, Ντίνα Κώνστα, η οποία έπασχε από άνοια.

Στα Χρυσά Κορίτσια, την ελληνική μεταφορά του αγαπημένου στα εξωτερικά Golden Girls, η Ντίνα Κώνστα υποδύεται τη Σοφία, τη χήρα μητέρα της Ντόρας, της Μίρκας Παπακωνσταντίνου. Στην ορίτζιναλ σειρά ο ρόλος της ήταν αυτός της Estelle Getty.

Ντένη vs Ντίνα

Παρόλο που ως Ντένη Μαρκορά, λέει ψεκάζοντας με Evian το πρόσωπό της, την ιστορική της ατάκα «Χριστέ μου τι ντεκαντάνς», γιατί κάποτε κρυβόταν από τους κομμουνιστές, η Ντίνα Κώνστα δεν έκρυψε ποτέ ότι ανήκε στην αριστερά. Είχε βάλει υποψηφιότητα με τον Συνασπισμό στις Ευρωεκλογές του 1999, στις βουλευτικές εκλογές του 2000, και στις βουλευτικές εκλογές του 2004.

Και ενώ στους περισσότερους ρόλους της υπήρξε χήρα και μάνα, η ίδια δεν θέλησε ποτέ να παντρευτεί ή να κάνει παιδιά, γιατί δεν ήθελε να γίνει δέσμιά τους. Από αυτή την άποψη, είχε αρκετά κοινά με τη Σωτηρία Μπέλλου, την οποία υποδύθηκε με επιτυχία στο θέατρο τα τελευταία χρόνια της καριέρας της.

Σωτηρία Μπέλλου, ο τελευταίος μεγάλος ρόλος της καριέρας της

Τα τελευταία χρόνια η Ντίνα Κώνστα υποδύθηκε τη Σωτηρία Μπέλλου με μεγάλη επιτυχία. Ήταν ένας ρόλος που τον αγάπησε πολύ και η ίδια. Σύμφωνα με το making of της θεατρικής παράστασης, το έργο εμπλουτίστηκε με τα προσωπικά βιώματά της.

Στο απόσπασμα του έργου, μπορείς να δεις την Ντίνα Κώνστα ως Σωτηρία Μπέλλου να ωρύεται και να σπάει τα σκηνικά, επειδή της λένε ότι ξόφλησε. Και εκεί βλέπεις την Ντένη Μαρκορά των γηπέδων και των τσακωμών με τη Φλώρα. Όχι γιατί η Σωτηρία Μπέλλου μοιάζει με την Ντένη Μαρκορά, αλλά γιατί χωρίς την Ντίνα Κώνστα, η Ντένη δεν θα υπήρχε. Και χωρίς την Ντένη η ελληνική ποπ κουλτούρα θα ήταν πολύ φτωχότερη.