screenshot
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η τιμή του πρώτου album των Διάφανων Κρίνων ξεπερνάει τα όρια του αστρονομικού

Το 'Έγινε η Απώλεια Συνήθειά Μας' είναι ένας κλασικός δίσκος του ελληνικού ροκ. Το κόστος για την online αγορά του ομώνυμου δίσκου βινυλίου, είναι τουλάχιστον εξωπραγματικό.

O Θάνος Ανεστόπουλος ήταν ο ‘πυρήνας’ της μπάντας, η φωνή, οι στίχοι, ο συνδετικός κρίκος των ανθρώπων που ήθελαν να γίνουν τα ‘Διάφανα Κρίνα’ πριν ακόμα επινοηθεί αυτό το όνομα. Το 1991 γεννήθηκαν τα Διάφανα Κρίνα, με τους Ανεστόπουλο-Τάκη Μάχα (τύμπανα) και ένα χρόνο αργότερα η σύνθεση της μπάντας πήρε το οριστικό της σχήμα, με την προσθήκη του Παντελή Ροδόστογλου στο μπάσο και του Νίκου Μπαρδή στην κιθάρα.Το πρώτο δημιουργικό αποτύπωμα, ήταν το single “Λιώνοντας Μόνος/Κάτω από το Ηφαίστειο’. Ακολούθησε το album ‘Έγινε η Απώλεια Συνήθειά Μας’, μια άκαυστη πρώτη ύλη σε χιλιάδες όνειρα παιδιών του Σήμερα και του Χθες.

Το πρώτο άλμπουμ των Διάφανων Κρίνων περιέχει τις Μέρες Αργίας, δηλαδή εκείνο το κομμάτι που ακόμα και ένας ‘edgy’ τηλεπαρουσιαστής που δεν έχει ιδέα από ροκ μουσική, μπορεί να αναγνωρίσει, ό,τι πιο κοντινό σε hit single έχουν γράψει. Περιέχει επίσης το ‘Κλόουν την Τετάρτη, την Κυριακή Νεκρός”, την ‘Απέραντη Θλιμμένη Ανταρκτική’ και ξαφνικά γίνεται δύσκολο να αφήσεις κάποιο από τα κομμάτια εκτός αναφοράς.

Σίγουρα την ίδια εποχή υπήρχαν και τα ‘Εννέα Πληρωμένα Τραγούδια’, το magnum opus των Τρυπών, αλλά και το ‘Μια Ματιά Σαν Βροχή’ των Ξύλινων Σπαθιών’, αλλά κανείς δεν μπορούσε να βαδίσει στους λυρικούς, βουτηγμένους στο πηχτό σκοτάδι, δρόμους του Θάνου Ανεστόπουλου και της παρέας του. Δεν ήταν εύκολο. Ήθελε πραγματικό θάρρος για να επιχειρήσει κανείς μια βουτιά σε ένα στιχουργικό έρεβος που μπορεί να περιβαλλόταν από ακτίνες φωτός, μπορεί και όχι όμως.

Η μπάντα κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ από την εταιρεία Wipe Out και με τον ερχομό της δεκαετίας του 2000, αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της δισκογραφικό label, την This is My Voice Records. Η ιστορία των Διάφανων Κρίνων -παρά το θάνατο του Θάνου Ανεστόπουλου- παραμένει χωρίς τέλος, με το συγκρότημα να έχει ηχογραφήσει νέα τραγούδια (2017-2018), με τον Παναγιώτη Μπερλή σε διττό ρόλο (πλήκτρα/φωνητικά).

Το κατά πόσο θυμίζει Διάφανα Κρίνα μια τέτοια ‘μετεμψύχωση’, αυτό είναι ένα ερώτημα που θα μας απασχολήσει σε κάποιο άλλο θέμα. Τι γίνεται με την μουσική τους κληρονομιά όμως; Πόσο εύκολο είναι το να προσεγγίσει κανείς τις πρώτες κυκλοφορίες των Κρίνων και να γίνει κοινωνός μιας μυσταγωγίας που γέννησε σκοτάδι απ΄την αγάπη; (σκοτάδι + αγάπη, διαβάζονται και αντίστροφα).

Κάτι Μεταχειρισμένα LP (φθηνό λογοπαίγνιο με το ‘Κάτι Σαράβαλες Καρδιές)

Το να επιχειρήσεις να εντοπίσεις τον πρώτο δίσκο βινυλίου των Διάφανων Κρίνων και να τον κάνεις δώρο στον εαυτό σου εντός της καραντίνας, είναι μια σκέψη που γεννήθηκε σαν αποστολή στο μυαλό του γράφοντα, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ο δίσκος δεν ήταν διαθέσιμος σε κανένα γνωστό κατάστημα βινυλίων, παρά μόνο σε online δημοπρασίες.

Από μια διασταύρωση στοιχείων από το online marketplace Discogs και το popsike, το πιο έμπιστο μέσο εκτίμησης αξιών δίσκων βινυλίου, προκύπτει πως οι προσφορές για το ‘Έγινε η Απώλεια Συνήθεια Μας’ από διαπιστευμένους πωλητές, ξεκινούν από τα 150 ευρώ και μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και τα 280. Αξίζει να τονίσουμε πως κάποιες από τις προσφερόμενες κόπιες με τις παραπάνω τιμές, είναι μεταχειρισμένα βινύλια, με φθορές, χαρακιές και κάθε άλλο πιθανό σημάδι από το πέρασμα του χρόνου.

Παράλληλα, στο Discogs υπάρχουν και ορισμένοι συλλέκτες που υπόσχονται κόπιες του άλμπουμ σε ‘mint condition’ (σφραγισμένο βινύλιο, χωρίς καμία αναπαραγωγή), έναντι αντιτίμου που φτάνει ακόμα και τα 1.000 ευρώ! Όσο για το επίσης σπανιότατο πρώτο single των Κρίνων, με τίτλο ‘Λιώνοντας Μόνος/Κάτω Από το Ηφαίστειο’, αυτό κοστολογείται στα 311 ευρώ, ενώ το ‘Έγινε η Απώλεια…’ σε cd, κοστίζει περίπου 40 ευρώ, περίπου το τετραπλάσιο σε σύγκριση με κάθε νέα κυκλοφορία.

Μπορεί να μη συλλέγεις βινύλια και να μη σε ενδιαφέρουν αυτές ο τιμές. Σίγουρα όμως, αν έχεις αγαπήσει τα Διάφανα Κρίνα, ξέρεις πώς να εκτιμήσεις τα κειμήλιά τους. Πιθανότατα, ήδη στο all-time top 5 δίσκων που έχεις αγαπήσει – ακόμα κι αν δεν αγόρασες ποτέ- το ‘Έγινε η Απώλεια…’ είναι στην κορυφή. Λογικό σε βρίσκω, αφού ο δίσκος αυτός είναι πραγματικό χρυσάφι.