ΣΙΝΕΜΑ

Μέχρι να βγει ο νέος Bond, όλα τα μοντέλα στην ταινία θα έχουν παλιώσει

Τι κινητό κρατάει η 007 στο No Time to Die; Εξαρτάται από τη χρονιά του τρέιλερ που βλέπεις. Μέχρι να κυκλοφορήσει η ταινία, μπορεί να κρατάει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Αυτά συμβαίνουν με το product placement. Ποντάρει μια εταιρεία στην κυκλοφορία ενός φιλμ μια δεδομένη στιγμή, και τα πάντα δένουν σε ένα συγκεκριμένο timing. Ο πρωταγωνιστής του μπλοκμπάστερ που θα δει όλη η υφήλιος, θα φοράει τη συγκεκριμένη μάρκα παπουτσιών, θα φοράει το συγκεκριμένο ρολόι, θα οδηγεί το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Και καλά, σε κάποιες περιπτώσεις product placement το προϊόν δεν είναι το ίδιο ευαίσθητο στο πέρασμα του χρόνου. (Μην ξεχνάμε εξάλλου τη στιγμή που ο Bond έπινε μια Heineken στο κρεβάτι, αληθινά αγέραστη σκηνή.) Πόσο να παλιώσει μια μπύρα ή ένα κατάστημα σάντουιτς;

Όταν όμως το πρόμο αρχίζει και αφορά συγκεκριμένα μοντέλα, με συγκεκριμένο κύκλο ζωής, το πράγμα αρχίζει και αποκτά μια επικίνδυνη ισορροπία.

Ξέρεις πώς καμιά βλέπεις μια σειρά όχι πολύ παλιά, όχι πολύ καινούρια, ένα άβολο ενδιάμεσο, πες 1μιση με 2 χρόνια πίσω, και ακούς να μπαίνει ένα κομμάτι τόσο δεμένο με εκείνο το χρονικό κομμάτι, το 7 rings της Ariana Grande ας πούμε. Ή πιο παλιά το Get Lucky των Daft Punk. Δεν είναι κάτι ακριβώς παλιό αυτό που συμβαίνει, αλλά είναι τόσο χτισμένο πάνω σε μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο, που μοιάζει ξεπερασμένο με έναν διαφορετικό τρόπο. Όχι παλιό, αλλά να: Ξέρεις την ακριβή στιγμή κατά την οποία φτιάχτηκε.

Ε, στο νέο Bond πάει να συμβεί ένα αντίστοιχο πράγμα αλλά για διαφημίσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Sun, το No Time to Die έχοντας πλέον νέα ημερομηνία κυκλοφορίας σχεδόν 2 χρόνια μετά την αρχική (από 8 Νοεμβρίου του ‘19 στις 8 Οκτωβρίου του ‘21) θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα με την τοποθέτηση διαφόρων προϊόντων που ως τότε πιθανώς να μην έχει πλέον νόημα να διαφημιστούν μέσω της ταινίας. Κατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν μικρά συμπληρωματικά reshoots για αυτόν τον πολύ συγκεκριμένο σκοπό.

Σύμφωνα την εφημερίδα, η πηγή του ρεπορτάζ αναφέρει πως «Κάποια από τα αντικείμενα ήταν τα πολύ πρόσφατα μοντέλα όταν άρχισαν τα γυρίσματα, αλλά μέχρι να βγει η ταινία θα μοιάζει σαν ο Daniel Craig και τα υπόλοιπα μέλη του καστ να χρησιμοποιούν κάτι που κυκλοφορεί αιώνες. Δεν είναι αυτή η ουσία αυτών των συμφωνιών».

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το μοντέλο Nokia 7.2 που εμφανίζεται στην ταινία, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το ‘19. Σύμφωνα με τη Sun, είναι πολύ πιθανό να γίνουν είτε συμπληρωματικά γυρίσματα για να καλυφθούν τα ξεπερασμένα προϊόντα είτε να γίνει προσεκτικό (ακόμα και ψηφιακό) μοντάζ για να επιτευχθεί το επιθυμητό update.

H ίδια σκηνή σε δύο διαφορετικά τρέιλερ, αριστερά τον Μάρτιο και δεξιά τον Σεπτέμβριο του 2020, με το πιο σύγχρονο μοντέλο. (Screenshot via Verge)
H ίδια σκηνή σε δύο διαφορετικά τρέιλερ, αριστερά τον Μάρτιο και δεξιά τον Σεπτέμβριο του 2020, με το πιο σύγχρονο μοντέλο. (Screenshot via Verge)

Το Verge αναμεταδίδοντας την είδηση, εντοπίζει μάλιστα και ένα τέτοιο δείγμα επέμβασης. Σε ένα από τα πρόμο υλικά της ταινίας, η Lashana Lynch (στο ρόλο της 007) χρησιμοποιεί ένα Nokia 8.3 5G, όμως σε ένα παλιότερο τρέιλερ στο ίδιο πλάνο βλέπουμε κάτι που μάλλον είναι το Nokia 5.3.

Όχι πως αυτή είναι η πιο παλαβή ιστορία πιθανών reshoots και ψηφιακών παρεμβάσεων που έχει τύχει στο franchise επί Daniel Craig (δεν ξεχνάμε την επική ιστορία με τα γάντια), αλλά τώρα ξέρω σίγουρα πως όταν με το καλό κυκλοφορήσει η ταινία το 2023 θα είναι ένα τσικ πιο δύσκολο να συγκεντρωθώ στη δράση. Πρώτον γιατί ως τότε θα έχουμε ξεχάσει πώς είναι να κοιτάζουμε κίνηση στη μεγάλη οθόνη και θα χρειαζόμαστε επαναπροσαρμογή, και δεύτερον επειδή θα αναρωτιόμαστε κάθε φορά που ο Bond τηλεφωνεί ή πίνει, τι μπορεί να ήταν αυτό που κράταγε στα αλήθεια, στα προ ετών γυρίσματα.