Gareth Copley - PA Images/PA Images via Getty Images
NETFLIX

Jimmy Savile: O παιδόφιλος των αγγλικών media που είχε σχέση ακόμα και με το Παλάτι

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, Jimmy Savile: A British Horror Story, αφηγείται την ιστορία του μεγαλύτερου και τρομακτικότερου σκανδάλου σεξουαλικών κακοποιήσεων που κρυβόταν πίσω από τον αγαπημένο, εκκεντρικό τηλεστάρ της βρετανικής τηλεόρασης.

O Jimmy Savile γεννήθηκε στο Leeds της Αγγλίας το 1926. Ήταν το έβδομο και τελευταίο παιδί μιας πολύ φτωχής, καθολικής οικογένειας. Είχε μεγάλη αδυναμία στη μητέρα του, η οποία με ένα μισθό 3,5 λιρών την εβδομάδα κατάφερνε να συντηρεί όλη την οικογένεια. Ο ίδιος δεν φαίνεται να έπαιρνε πίσω αυτή την αγάπη, αφού δεν ήταν ποτέ το αγαπημένο παιδί της οικογένειας. Σε συνέντευξη που είχε δώσει μαζί με τη μητέρα του διάσημος εκείνος πια, την είχε ρωτήσει, γιατί τον έδερνε τόσο πολύ. Εκείνη απάντησε «δεν σε έχω δείρει αρκετά». Όταν μάλιστα πέθανε, έμεινε με το πτώμα της στο σπίτι για πέντε ημέρες, και όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τον λόγο, είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που μπορούσε να την έχει μόνο δική του και ότι ήταν οι πέντε καλύτερες μέρες της ζωής του. Για τον πατέρα του δεν μιλούσε ποτέ. 

Η πορεία προς τη διασημότητα

Γύρω στα 20 του ξεκίνησε να παίζει και να συστήνεται ως DJ. Το 1958 στα 32 του ήρθε και η πρώτη του επαφή με τη δημοσιότητα, αφού ξεκίνησε να δουλεύει στο Radio Luxembourg. Μέχρι το 1968 θεωρούνταν ένας από τους κορυφαίους Βρετανούς DJ, ενώ στις εκπομπές του συντονίζονταν εκατομμύρια ακροατές. Στη συνέχεια μετακόμισε στη συχνότητα του Radio 1 για να παρουσιάσει μία ταξιδιωτική εκπομπή και μία με συζητήσεις με εφήβους. 

Παράλληλα με το ραδιόφωνο, ξεκίνησε να παρουσιάζει διάφορες εκπομπές στην τηλεόραση με σταθμό την παρουσίαση του Top of the Pops το 1964, της μακροβιότερης μουσικής εκπομπής σε ολόκληρο τον κόσμο. Από το 1975 ξεκίνησε να παρουσιάζει και το Jim’ll Fix It, τη δεύτερη μεγάλη τηλεοπτική του επιτυχία, στην οποία πραγματοποιούσε ευχές μικρών παιδιών. 

Μετά την αποκάλυψη του σεξουαλικού σκανδάλου το 2011, έγινε γνωστό ότι είχε κακοποιήσει πολλά από τα παιδιά που λάμβαναν μέρος στην εκπομπή με τις πληροφορίες να λένε ότι βίασε τουλάχιστον 34 γυναίκες ενώ κακοποίησε συνολικά πάνω από 450 άτομα. 

Jimmy Savile, o φιλάνθρωπος

Εκτός από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ο Jimmy Savile ζούσε και μία δεύτερη ζωή ως φιλάνθρωπος και ευεργέτης. Μάζεψε μάλιστα γύρω στα 40 εκατομμύρια λίρες από τις δράσεις του. Δούλευε εθελοντικά σε νοσοκομεία, αναμορφωτήρια και σε ένα νεκροτομείο, σε δύο νοσοκομεία μάλιστα του παρείχαν δικό του δωμάτιο, αλλά και υψηλά ιστάμενες θέσεις στη διοίκησή τους.

To ντοκιμαντέρ αφήνει να εννοηθεί ότι ο Jimmy Savile ως καθολικός επιζητούσε την εξισορρόπηση των εγκλημάτων του μέσω των φιλανθρωπιών. Μέσα όμως σε αυτές συντέλεσε τα περισσότερα από τα εγκλήματά του. Μετά την αποκάλυψη του σεξουαλικού σκανδάλου το 2011, έγινε γνωστό ότι είχε κακοποιήσει πάμπολλους ασθενείς, έφηβες κρατούμενες και νεκρούς ανθρώπους. Ο Jimmy Savile δεν πέρασε από πουθενά χωρίς να αφήσει πίσω του θύματα.

Ο ρόλος του Internet και των social media στην αποκάλυψη του σκανδάλου

O Jimmy Savile πέθανε το 2011 σε ηλικία 84 ετών και θάφτηκε με τιμές. Όσο ζούσε, όσες προσπάθειες έγιναν για να αποκαλυφθεί η κακοποιητική του δράση θάβονταν, είτε από τον ίδιο είτε από την αστυνομία είτε από εκδότες εφημερίδων είτε από αφεντικά καναλιών. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που πέραν των άπειρων διασυνδέσεών του, είχε καλές σχέσεις με τη Margaret Thatcher, η οποία κατά τη διάρκεια της θητείας της τον είχε χρίσει Sir, και τη βρετανική, βασιλική οικογένεια, ιδιαιτέρως με τον Πρίγκιπα Κάρολο, που τον συμβουλευόταν, μάλιστα, για PR θέματα που αφορούσαν το Παλάτι. Λίγο καιρό όμως μετά τον θάνατό του άρχισαν να ξεπηδούν τόσο στο ίντερνετ όσο και στα σόσιαλ μίντια της εποχής κατηγορίες εις βάρους του. Κανένα αφεντικό δεν μπορούσε αυτή τη φορά να σταματήσει τη δύναμη του ίντερνετ.

Η άφεση αμαρτιών

Από τότε ο Τύπος και η τηλεόραση δε σταμάτησαν να ασχολούνται με το σκάνδαλο, στο οποίο για χρόνια ήταν συνένοχοι. Δώδεκα χρόνια μετά, τα εγκλήματα του Jimmy Savile συνεχίζουν να γίνονται ντοκιμαντέρ με τελευταία προσθήκη το Jimmy Savile: A British Horror Story του Netflix. Την ιστορία του, διηγείται ουσιαστικά ο ίδιος ο Jimmy Savile, αφού το ντοκιμαντέρ είναι γεμάτο με αποσπάσματα από εκπομπές και συνεντεύξεις του, που άφηνε συνεχώς υπονοούμενα για τις δράσεις του και κανείς δεν έπαιρνε χαμπάρι. Αυτό είναι και μία από τις κριτικές που ασκήθηκε στο ντοκιμαντέρ. Την ιστορία από την πλευρά του Jimmy Savile τη γνωρίζει ο κόσμος, τι γίνεται όμως με όλους εκείνους που «εξαπατήθηκαν από την κωμική του τέχνη» και τον συγκάλυπταν; 

Δεν υπάρχει κάθαρση στην ιστορία του Jimmy Savile.