ΛΙΣΤΕΣ

20 χρόνια ‘Face/Off’: Γιατί παραμένει η πιο παρανοϊκή ταινία δράσης που μπορείς να δεις

Δύο δεκαετίες μετά, το 'Face/Off' είναι ακόμα peak τρέλα στην περιπέτεια.

Μετά τα 35 χρόνια του ‘Blade Runner’ και τα 30 του ‘Predator’, σειρά έχει η 20ετής επέτειος της πιο παλαβής ταινίας δράσης όλων των εποχών.

Εντάξει, για όλων των εποχών δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι, αλλά εδώ μιλάμε για πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει από τότε. Όχι ακριβώς έτσι.

Όταν ο John Woo αποφάσισε να κάνει το – προσωρινό τελικά – crossover του στο Χόλιγουντ, θα γύριζε αρκετές ταινίες, αλλά καμία σαν το ‘Face/Off’. Αφού απέρριψε σε πρώτη φάση το σενάριο της sci-fi, φουτουριστικής βερσιόν της ταινίας που θα βλέπαμε εάν δεν άλλαζε το όραμα της Paramount (το πλάνο περιείχε μέχρι και ιπτάμενα αυτοκίνητα), αφού ο Rob Helm, η δεύτερη επιλογή σκηνοθέτη μετά τον ίδιο, έφυγε για να γυρίσει το ‘Dragonheart’, και αφού ο Arnold Swarzenegger και ο Sylvester Stallone δεν έφτασαν καν σε επίπεδο συζητήσεων για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους όπως ήταν το πλάνο, ο Woo έκανε αυτό που ήξερε πολύ καλά να κάνει.

Επηρεασμένος από τα χολιγουντιανά μιούζικαλ που λάτρευε, ο σκηνοθέτης είχε φτιάξει την ταυτότητά του με συνταγή εκπληκτικών action set pieces και οπερατικά σουταρισμένης βίας από την Κίνα και το ‘Borrowed Time’, αλλά με το ‘Face/Off’ είχε επιτέλους και το budget να τα κάνει όλα στο μάξιμουμ. Εκεί δε χωρέσανε αντι-ήρωες και επεξηγήσεις κινήτρων. Οι κακοί σκοτώνουν παιδάκια και οι καλοί τα υιοθετούν. Νέτα σκέτα.

Η πλοκή είναι ανισόρροπη, ο John Travolta ξαναζεί μετά το ‘Pulp Fiction’, ο Nicolas Cage κάνει ένα flash-forward στο ‘Wicker Man’ στα χρόνια που ήταν ακόμα movie star, και η λέξη “εντυπωσιακή” δεν υπήρξε ποτέ τόσο λίγη για τη δράση.

Πριν κάνεις το rewatch σου, κάνε μια αναδρομή με τα παρακάτω.

1) Έχει την πιο τραβηγμένη (και απολύτως κατάλληλη για τα επακόλουθα) εισαγωγή έβερ

2) Ο μόνος τρόπος για να μάθουν πού είναι μια βόμβα, είναι μεταμοσχεύσεις προσώπων (;)…

(Κ9 και διαπραγματεύσεις είναι passé).

3) …Και να επισκεφθούν μία sci-fi φυλακή (στα ΄90s!) με lock-down μπότες (;)

4) (Δανεισμένες από το ‘Super Mario Bros.’ Aλήθεια.)

5) Η φυλακή στο μεταξύ λέγεται Erehwon από το “Nowhere” αντίστροφα

6)

7) ΧΑΛΑΡΟ ΤΣΙΓΑΡΑΚΙ ΜΕ ΜΟΥΡΗ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

8) O επικεφαλής της μυστικότερης των μυστικών ομάδων του FBI είναι στο εξώφυλλο του Time Magazine. Γιατί είναι πολύ μυστική. Η ομάδα.

9)

10)

11)  ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ BOAT CHASE ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΟΥ

 

12) ΟΧΙ, ΔΕΣ ΤΟ.

13)

14)

15) ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ GIF ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

16) ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟ DEAL WITH IT GIF ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

17) ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ SHRUG GIF ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

18)

19)

20)

Δεν τις φτιάχνουν έτσι πια σας λέω.