Brad Barket/Getty Images for Comedy Central
PROFILE

Jordan Klepper, ο νέος, ακόμη πιο ειρωνικός John Oliver

O 42χρονος κωμικός και πολιτικός ανταποκριτής του The Daily Show έχει κάνει δεξιοτεχνικά κάθε οπαδό του Trump να τον μισήσει. Και όλο τον υπόλοιπο πλανήτη να τον χειροκροτεί για το θράσος και την ψυχραιμία του.

Μπορεί ο John Oliver να παραμένει, βεβαίως-βεβαίως, ένας και αντικαταστατός, αλλά ο -εμπνευσμένα ειρωνικός σαν Βρετανός λόρδος- Jordan μοιάζει καταδικασμένος να ακολουθήσει τα βήματα του.

Ξεκινώντας ήδη από την «μαμά τα κατάφερα» στιγμή, πίσω στο 2014, όταν -με το που μετακόμισε στη Νέα Υόρκη από το Σικάγο μαζί με τη γυναίκα του- πήρε την «ευλογία» του Jon Stewart ακριβώς για να αναπληρώσει τον John Oliver στον ρόλο του πολιτικού ανταποκριτή. Έναν ρόλο που έμεινε ξαφνικά κενός καθώς ο Βρετανός άνοιγε τότε για πρώτη φορά τα φτερά του αναλαμβάνοντας τη δική του -προσεχώς πολυβραβευμένη- εκπομπή.

Ένα μεγάλο και βαρύ κενό που ο Jordan, σε αντίθεση με όσους προηγήθηκαν ή ακολούθησαν, κατάφερε να γεμίσει αποτελεσματικά ήδη από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε, εντελώς άπειρος και άγουρος, μπροστά στην κάμερα. Δυο, μάλιστα, μόλις μέρες μετά την πρώτη του audition. Απόδειξη ότι το πάλαι ποτέ μέλος των κωμικών εκκολαπτηρίων των The Second City και Upright Citizens Brigade, συνέχισε κανονικά στο The Daily Show και μετά τον ερχομό του Trevor Noah ως και σήμερα.

Εντάξει, με το μικρό πάντα κενό των δυο σεζόν (2017-2019). Τότε δηλαδή που το Comedy Central τον επέλεξε για τη δική του εκπομπή, πρώτο το υποτιμημένο The Opposition with Jordan Klepper (όπου υποδυόταν ένα faux συντηρητικό παρουσιαστή) και μετά το docu-series Klepper (με εκείνον να οργώνει πάνω κάτω τις ΗΠΑ).

Προσοχή. Προφανώς και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί επιτυχία όταν, από εκεί που κάνεις τη δική σου εκπομπή, καταλήγεις και πάλι από εκεί που ξεκίνησες. Δηλαδή δεύτερο όνομα στη μαρκίζα.

Αλλά όλο αυτό, αν το εξετάσεις με ψυχραιμία, ήταν μάλλον ευλογία για τον γεννημένο στο Michigan Klepper, που είχε την ευκαιρία, τόσο πριν την πανδημία όσο και εντός της, να δώσει το παρών σε οτιδήποτε τρελό και κουλό έκαναν οι οπαδοί του Trump.

Διαθέτοντας, όπως επιμένει ο ίδιος, εκείνο το είδος φάτσας που κάνει κάθε σκληροπυρηνικό που στέκεται μπροστά στην κάμερά του να αισθάνεται ότι «αυτός ο τύπος μπορεί και να είναι με το μέρος μου».

Μια άνεση που έχει ως αποτέλεσμα απίστευτα σουρεάλ διαλόγους και ατάκες, ενδεικτικά αποσπάσματα των οποίων ο Klepper ανεβάζει στο Instagram του.

Ή/και segments που έχουν γίνει legendary όπως εκείνον να δοκιμάζει το καθημερινό MAGA γεύμα του Trump (2 Big Mac, 2 Filet-O-​Fish και ένα μικρό chocolate milkshake) και να μας δείχνει τα αποτελέσματα.

Αφορμή για το συγκεκριμένο shout out στον -big deal στα social media- Jordan αποτελεί ότι πριν από λίγο κυκλοφόρησε δωρεάν στο YouTube όλο το ειδικό αφιέρωμα για τα όπλα στην Αμερική που γύρισε πριν από 2-3 χρόνια. Ένα πραγματικό έπος που πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις.

Αλλά ο πραγματικός λόγος που ο Klepper αξίζει το δικό του άρθρο είναι γιατί είναι πραγματικά υπέροχο να τον βλέπεις να μιλάει με τον κόσμο. Το θράσος του, η ψυχραιμία του και το κωμικό του timing είναι όντως ασυναγώνιστα. Νομίζω ότι, έχοντας ως δεδομένο ότι εντός πανδημίας έκανε την καλύτερη δουλειά του, ο Klepper αξίζει και πάλι τη δική του εκπομπή. Μια δεύτερη ευκαιρία που μοιάζει πιο έτοιμος από ποτέ να αρπάξει από τα μαλλιά.