ΒΙΒΛΙΟ

Just a Pilgrim. Η ιστορία ενός κυνικού μπάσταρδου

Το Post Apocalyptic έργο των Garth Ennis & Carlos Ezquerra είναι ένα MRGN (Must Read Graphic Novel. Κι ας μην υπάρχει τέτοιο ακρωνύμιο.

Στην ουσία πρόκειται για 2 ιστορίες. Πέντε τεύχη η πρώτη (Just a Pilgrim) και τέσσερα τεύχη η δεύτερη (το σίκουελ, Garden of Eden)*. Το hardcover των 230 σελίδων – ένας ωραιότατος τόμος που κυκλοφορεί στο εμπόριο και τα έχει όλα μέσα – έχει εκδοθεί από τη Dynamite Entertainment και θα το βρεις στο Amazon. Εναλλακτικά μπορείς να το κατεβάσεις από το Comixology με 9 δολάρια και να το διαβάσεις σε PC ή tablet. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει άφθονο artwork στο τέλος.

“Just you an’ me Lord”

 

O πρωταγωνιστής, το όνομα του δεν αναφέρεται ποτέ, είναι ένας αντιήρωας στο στιλ του Jesse Custer στο Preacher (αριστούργημα 9 τόμων) του ιδίου συγγραφέα και του Jonah Hex στην ομώνυμη σειρά κόμικς.

 

 Η πρώτη ιστορία εξελίσσεται σε ένα κρανίου τόπο όπως πρέπει να είναι μετά από μια βιβλική καταστροφή. Το Just a Pilgrim έχει ένα φανταστικό κακό, τον Castenado. Άρρωστος σαδιστής, χωρίς χέρια, χωρίς πόδια, χωρίς μάτια, χωρίς γεννητικά όργανα, με εξαιρετικό μαύρο χιούμορ και τεράστια όρεξη για μακελειά, αρχηγός των πειρατών που ταλαιπωρούν σφάζουν τους νομάδες. Οι τελευταίοι, χωρίς να τρελαίνονται κιόλας βρίσκουν στο πρόσωπο του Πίλγκριμ ένα σωτήρα από τους δυνάστες τους.

 

Ο “προσκυνητής” καθαρίζει μόνος του 30 πειρατές, φωνάζοντας εδάφια από τη Βίβλο, απλά για να ξεκινήσει ευχάριστα τη μέρα του. Στους πρωταγωνιστές και ένα παιδάκι που έχει το ρόλο του αφηγητή. Σαφέστατα το πιο συγκινητικό κομμάτι της ιστορίας.

 

Στη δεύτερη ιστορία που κακά τα ψέματα είναι λίγο αδύναμη σε σχέση με την πρώτη, το πρόβλημα είναι κάτι πλάσματα (διάβασέ το για να δεις τι πλάσματα) που απειλούν τον κατασκευασμένο από επιστήμονες, “Κήπο της Εδέμ” και την ήσυχη ζωούλα των λιγοστών κατοίκων. Ο ήρωας βρίσκεται εκεί από τύχη και για ακόμα μια φορά καλείται να βοηθήσει χάρη στην ικανότητα του να ξεπαστρεύει (άνθρωπος του Θεού). Πάλι παιδάκι κι εδώ, πάλι θα βρίζεις τον αλήτη Ennis που χρησιμοποιεί ανήλικα για τις βρωμοδουλειές του.

 

Πικρία: Θα μπορούσε να ήταν πιο χοτ η μαυρομάλα με τις φακίδες, το σορτσάκι και τις μπότες.

Οι συντελεστές που έκαναν τη διαφορά

Στο κείμενο είναι ο πολύς Garth Ennis. Για το συγκεκριμένο έργο μάλιστα κατηγορήθηκε από κάποιους για αντιχριστιανική προπαγάνδα. Λολ. Ο ταλαντούχος Ιρλανδός έχει πάρα πολλές δουλειές σε όλες τις μεγάλες εταιρείες και είναι πιο πολύ γνωστός για τα Preacher, Hitman, The Boys.

Στο σχέδιο ο Ισπανός Carlos Ezquerra, ένας από τους δημιουργούς του Judge Dredd (αυτό αρκεί).

 

Με τους letterers δεν ασχολείται άνθρωπος, εκτός βέβαια αν είναι Έλληνες :-). Ο Chris Eliopoulos λοιπόν στα γράμματα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν πιάσεις στα χέρια σου το Just a Pilgrim πρέπει να διαβάσεις και τις 2 ιστορίες. Αν δεν είσαι αναίσθητος και σε ενδιαφέρει η κάθαρση, η λύτρωση. Ταινία ή σειρά δεν έγινε ποτέ, θα ‘πρεπε όμως με πρωταγωνιστή τον Ron Perlman.

 

Ρίξε μια ματιά στο Just a Pilgrim. Κι αν σου αρέσει, να φροντίσεις αμέσως μετά να διαβάσεις και το Preacher.

Θα τα ξαναπούμε με κάποιο άλλο κόμικ. Μέχρι τότε, τα λέμε και στο @Pi_Vi