ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Και τώρα δες πώς γυρίζουν τούμπα τα αμάξια του “Fast and Furious 6”

Μια σκηνή, ένα αυτοκίνητο και πολλή αδρεναλίνη: Οι πρωταγωνιστές μιλάνε για τις καταδιώξεις της νέας ταινίας.

Έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία του σινεμά άλλο franchise που να εξελίχθηκε όσο πολύ έχει εξελιχθεί το “Fast and Furious”; Μιλάμε για μια σειρά ταινιών που όταν βγήκε η πρώτη ήταν απλώς ένα όχημα (σόρι) για καταδιώξεις σε στενά τη νύχτα,  μούσκουλα, ημίγυμνες γυναίκες και λαστιχιές στους δρόμους.

Εντάξει ναι, παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό για όλα αυτά, αλλά δες πόσα έχουν προστεθεί. Καταρχάς, ξεκινώντας από την 4η ταινία, όπου και επέστρεψε όλο το αρχικό καστ που στην πορεία είχε διαλυθεί,η σειρά έδειξε πως θέλει να αναπτύξει μια πολύ λεπτομερή μυθολογία. Ό,τι της λείπει σε ανάπτυξη χαρακτήρων το ισοφαρίζει με το πόσο φροντίζει τις ιστορίες τους. Έτσι, όταν επιστρέφει πχ η Λέτι, δεν είναι ότι λες “πωπω, τρίσβαθο αυτό!” αλλά έχει μπόλικες συνέπειες στην ιστορία ώστε να σε νοιάζει.

Όμως το μεγάλο breakthrough ήταν το “Fast Five”, που ξεκόλλησε οριστικά τη σειρά από τους δρόμους και την μετέφερε στο πεδίο άλλων ειδών περιπέτειας, εν προκειμένω το heist movie. Ήταν μια τόσο διασκεδαστική και αναπάντεχη στροφή που πλέον δεν έχει ιδέα τι να περιμένεις.

Το “Fast and Furious 6” δεν είναι μια εξίσου αποφασιστική αποχώρηση, όμως προσθέτει κι αυτό τα δικά του πράγματα. Ας πούμε, το franchise πλέον φλερτάρει έντονα το υπερηρωικό φιλμ: Οι κασκάντες στις οποίες λαμβάνουν μέρος οι Βιν Ντίζελς και οι The Rocks είναι τόσο απολαυστικά εξωφρενικές (και η ταινία το αναγνωρίζει αυτό, χωρίς όμως να γίνεται καρικατούρα) που αν ανά πάσα στιγμή εμφανιζόταν κι ο Κάπτεν Αμέρικα δε θα σου φαινόταν περίεργο.

Στη νέα ταινία, η συμφωνία της συμμορίας του Ντομ με τις αρχές γίνεται προκειμένου να τους δοθεί αμνηστία για τη δουλειά στη Βραζιλία. Ο όρος είναι να βοηθήσουν ώστε να συλληφθεί ένας εγκληματίας μ ε μια συμμορία πολύ παρόμοια με εκείνη του Ντομ. Αλλά ξέρεις, πιο κακή. Και λιγότερο, εχμ, ηθική. Τελοσπάντων, ξέρεις πώς πάνε αυτά. Οι δικοί μας περίπου κακοί είναι οι καλοί, και οι δικοί σας εντελώς κακοί είναι οι κακοί.

Οπότε η ταινία έχει καταδιώξεις, και μετά ξύλο, και μετά μερικές ανατροπές σε επίπεδο χαρακτήρων, και μετά μπόλικες συνδέσεις με 2-3 προηγούμενες ταινίες, και μετά κι άλλες καταδιώξεις, και δύο σκηνές δράσης που χαζεύεις, και μετά κι άλλες ανατροπές, και στο τέλος έχει μια σκηνή στη μέση των τίτλων τέλους που προετοιμάζει την 7η ταινία (που θα βγει το επόμενο καλοκαίρι) η οποία θα σε κάνει να σηκωθείς όρθιος και να χειροκροτήσεις.

Το ΟΝΕΜΑΝ εξασαφάλισε ένα σύντομο featurette στο οποίο καστ και συνετελεστές μιλάνε για ένα νέο όχημα που σπέρνει τον πανικό και κάνει μια τυπική σκηνή καταδίωξης να μοιάζει με shoot’em up παιχνίδι, εκεί στο πρώτο ⅓ της ταινίας. Ανήκει στον κακό, που παίζει ο Λουκ Έβανς, και ευθύνεται για αρκετή από την αρχική δράση της ταινίας.

Δες:

Από εκεί και μετά, ναι, μην περιμένεις την ταινία να αλλάξει τον κόσμο κανενός. Αλλά ως κάτι που ξεκίνησε σαν ξερό glorification κοντράκηδων και έχει φτάσει να είναι μια παρανοϊκή μίξη ταινιών James Bond, Ocean’s και τυχαίων υπερηρώων (έστω και δίχως οποιοδήποτε πνευματώδες στοιχείο των παραπάνω), προσφέρει ένα στάνταρ επίπεδο διασκέδασης στο οποίο παραδίνεσαι.

Κάθε ταινία είναι σαν το εκρηκτικό season finale μιας τηλεοπτικής σεζόν που δεν έχουμε δει. Κι αυτό είναι το καλύτερο κοπλιμέντο.

*Το “Fast & Furious 6” βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη 23 Μαϊου από την UIP.