ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Καλώς τα παιδιά απ’ τη Χαβάη. Καλώς τα 5-0

Παραφράζοντας την Αλεφάντεια ρήση, ας πούμε για μία σειρά που είναι για να την βλέπεις τα καλοκαίρια σου ξαπλωμένος στην αιώρα.

Είσαι στη Χαβάη; Δεν είσαι (εκτός κι αν είσαι ο @MarkosDask) ή κάνεις τις διακοπές σου εκεί. Και σίγουρα, όπως μας δίδαξε ο George Clooney στο The Descendants, η Χαβάη δεν είναι ο παράδεισος που όλοι σκεφτόμαστε. Ή μάλλον είναι παράδεισος αλλά ακόμα κι εκεί υπάρχουν προβλήματα.

Και ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις μια γεύση από Χαβάη, πέρα από το να αρχίσεις τα ντοκιμαντέρ, είναι για μένα να περάσεις μερικές ώρες βλέποντας το Hawaii Five-O. Ναι, το remake της παλιάς κλασικής σειράς που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τέλος της τρίτης σεζόν της σειράς με την τέταρτη να αναμένεται να ξεκινήσει στις 27 Σεπτεμβρίου. Μια σούπερ ομάδα της αστυνομίας αναλαμβάνει τις πιο δύσκολες υποθέσεις στο νησί. Στα νησιά για να ακριβολογούμε.

 

Θα μου πεις ότι δεν έχεις ανάγκη να δεις μια χαζοσειρά (γιατί περί χαζοσειράς πρόκειται) για να μάθεις πράγματα για τη Χαβάη. Σίγουρα όχι. Αλλά υπάρχουν τόσοι άλλοι λόγοι που κάνουν αυτή τη σειρά όχι απλά να επιβιώνει χρόνο με το χρόνο αλλά να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Στις γυναίκες, αλλά ποιος είπε ότι δεν βλέπουμε γυναικείες σειρές;

Το Hawaii Five-0 δεν είναι γυναικείο, πέρα από την πλάκα. Είναι chill, είναι cool και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χαρακτηρίσει μία σειρά που μπορεί να δηλώνει αστυνομική αλλά είναι φρικτά ευχάριστη και χαλαρωτική.

 

Τουλάχιστον αυτό είναι για μένα το Hawaii Five-0. Μία σειρά για να χαλαρώσω μερικά βράδια, πάνω από ένα πιάτο φαγητό. Ιδανικά θα την έβλεπα σε οθόνη προβολής στον κήπο ξαπλωμένος σε αιώρα αλλά μου λείπει η οθόνη προβολής και η αιώρα για να το κάνω αυτό.

Έχεις κι εσύ μερικές τέτοιες σειρές. Που βλέπεις απλά για να χαλαρώσεις. Που δεν θα πατήσεις pause για να πας μέχρι το ψυγείο να πάρεις άλλη μια μπίρα. Που δεν έγινε και τίποτα αν μιλάς στο τηλέφωνο όσο εκτελίσσεται η πλοκή. Γιατί ακόμα και το πιο σοβαρό στοιχείο της πλοκής είναι φρικτά ανιαρό.

Αλλά δεν σε νοιάζει γιατί το μάτι σου γεμίζει από ωραίες εικόνες, μία πλοκή στο κάθε επεισόδιο που σε κρατά έστω σε μία μικρή εγρήγορση. Κι είσαι ευχαριστημένος με αυτά που σου δίνουν σε αυτή τη σειρά.

Τι σου προσφέρει αυτή η σειρά; Πάμε λίγο

Hawaii 1-0: Δύο ωραίοι τύποι

 

Όσο κι αν με εκνευρίζει ο Steve McGarrett (γιατί αρέσει στα κορίτσια) είναι ο πρωταγωνιστής και main character της υπόθεσης. Είναι ο μάχιμος που θα σκεφτεί να δώσει την λύση, θα πέσει από τη γέφυρα, θα πλακώσει τους άλλους στο ξύλο και και και. Σαφέστατα είναι πολύ φλώρος σε σχέση με ομοίους του σε άλλες σειρές αλλά εντάξει, στο Hawaii Five-O παίζει. Αυτός όμως που τον κάνει να μοιάζει πιο συμπαθής είναι ο συνεργάτης του, ο Danny Williams. Συμπαθής φιγούρα, κλασικό Αμερικανάκι της πόλης αλλά σίγουρα αυτός που βάζει τον κουλ παράγοντα σε αυτό το δίδυμο.

Hawaii 2-0: Η υπερcoolοσύνη της Χαβάης

 

Οι άνθρωποι κυκλοφορούν με βερμούδες, πάνε για surf και σε χαιρετάνε εγκάρδια. Η επιτομή του cool στη σειρά είναι ο Kamekona. Ένας γιγαντιαίος τύπος που βοηθά την ομάδα του Five-O σε διάφορες υποθέσεις. Γυρολόγος είναι και εσχάτως ιδιοκτήτης καντίνας με γαρίδες παντός τύπου. Πολύ ωραίος τύπος, ζηλευτός.

Hawaii 3-0: Η Χαβανέζα που ποθώ

 

Σε παλαιότερο κείμενο για εκείνη την είχα γράψει Χαβαγιάνα στον τίτλο, μου είχε φανεί πολύ φυσιολογικό και ω του θαύματος δεν είχατε κράξει. Χαβανέζα λοιπόν η Kono και εμφανέστατα η “ωραία” της σειράς αν και η κοπέλα του leader του Five-O, Katherine, την χτυπάει στα ίσια. Η Kono όμως κερδίζει στα σημεία. Δεν θα φτάσουμε μέχρι τη Χαβάη για να τα φτιάξουμε με Αμερικανάκι και μάλιστα που υπηρετεί στο Αμερικανικό Ναυτικό.

Hawaii 4-0: Το κράμα των υποθέσεων

 

Όπως και να το κάνουμε, σε κάποιες σειρές βαριέμαι λίγο με τις υποθέσεις. Εντάξει, Νέα Υόρκη, κάποιος πέθανε (SO WHAT?). Στη Χαβάη και στην συγκεκριμένη σειρά έχουμε πολλές διαφορετικές υποθέσεις. Ναι, είναι γελοίο αυτή η σειρά να αναπαριστά την εγκληματικότητα της Yakuza, είναι τουλάχιστον σαθρό να αναλαμβάνουν υποθέσεις των πεζοναυτών, είναι πάρα πολύ αστείο να τους βλέπεις να πηγαίνουν στις ζούγκλες της Βόρειας Κορέας να απελευθερώσουν Αμερικανούς στρατιώτες. Αλλά τουλάχιστον έχουμε μια εναλλαγή.

Hawaii 5-0: Το τα τα τα τα τααααα ταααα

 

Ή όπως αλλιώς μπορεί να περιγραφεί γραπτώς το original theme song της σειράς.