GAMES
SPONSORED

Κάρτες γραφικών για gamers

Δείξε μου την κάρτα γραφικών σου να σου πω τι σηκώνει το gaming rig σου. Η αρχαία αυτή κινέζικη παροιμία (not) δείχνει τη σημασία της κάρτας γραφικών σε ένα gaming PC και αληθεύει 100%.

Αυτό που κάνει άλλωστε ένα σύστημα φτιαγμένο για να ικανοποιεί τα «θέλω» ακόμα και του πιο απαιτητικού gamer να διαφέρει έναντι ενός οποιουδήποτε άλλου πανίσχυρου desktop, είναι η κάρτα γραφικών: gaming PC χωρίς αξιόλογη τέτοια απλά δεν γίνεται, είτε μιλάμε για καινούρια αγορά, είτε για αναβάθμιση. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η κάρτα καταλήγει να είναι το ακριβότερο υποσύστημα ολόκληρου του υπολογιστή, αν και ο γενικός κανόνας λέει πως οφείλει να είναι στα ίδια «κυβικά» με το υπόλοιπο PC, αφού σε διαφορετική περίπτωση τμήμα της ισχύος της θα παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Ποιες είναι όμως οι πιο hot κάρτες που κυκλοφορούν στην αγορά; Έλα να ρίξουμε μια ματιά σε προτάσεις για κάθε budget που θα κάνουν τη διαφορά χαρίζοντάς σου high-end εμπειρίες gaming. Η σειρά αναφοράς είναι από τη φθηνότερη στην ακριβότερη.

Gigabyte GeForce RTX 3060 Gaming OC 8 GB

Για ‘σένα που θες κάτι οικονομικό και ταυτόχρονα value for money, η περίπτωση της Gigabyte είναι ό,τι πρέπει. Οι κάρτες της σειράς RTX 3000 άλλωστε μόνο ξεπερασμένες δεν είναι και η RTX 3060 Gaming OC θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο ακόμα και στα πιο απαιτητικά video games. Έρχεται με 8 GB μνήμης GDDR6 με εύρος διαύλου 128 bit και ενσωματώνει 3584 πυρήνες CUDA, 28 Ray Tracing 2ης γενιάς και 112 Tensor 3ης γενιάς, υποστηρίζοντας πρότυπο PCI Express 4.0. Βασίζεται στην αρχιτεκτονική Ampere και είναι εφοδιασμένη με το σύστημα ψύξης WINDFORCE 2X που απαρτίζεται από δύο ανεμιστήρες 90 χιλ.

MSI GeForce RTX 4070 Ti Ventus 3X OC 12 GB

Αν θες να επενδύσεις πάση θυσία στη νέα γενιά καρτών της NVIDIA, τότε η RTX 4070 Ti Ventus 3X OC της MSI είναι ιδανική. Η απόδοσή της μοιάζει να ‘ναι βγαλμένη από άλλο πλανήτη -για να καταλάβεις, μιλάμε για 10 φορές εκείνη της GeForce GTX 1080 Ti! Υποστηρίζει DLSS 3, διαθέτει πυρήνες Ray Tracing 3ης γενιάς και Tensor 4ης καθώς και άλλους 7680 CUDA, ενώ ενσωματώνει μνήμη 12 GB GDDR6X με δίαυλο 192 bit, ό,τι χρειάζεται δηλαδή για να αποδίδει σταθερά τουλάχιστον 120 fps στα 1440p. Το φοβερό είναι ότι για όλα αυτά, χρειάζεται κατά μέσο όρο 43% λιγότερη ενέργεια από την RTX 3090 Ti!

Sapphire Radeon RX 7900 XT Vapor-X 20 GB

Ναι, αλλά τι γίνεται για εκείνους που θέλουν μία πρόταση από το στρατόπεδο της AMD; Παρ’ ότι η NVIDIA αποτελεί την κυρίαρχο στον χώρο των καρτών γραφικών, η μεγάλη της αντίπαλος έχει εξαιρετικές προτάσεις που μάλιστα επιτυγχάνουν πολύ καλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης. Πάρε για παράδειγμα τη Radeon RX 7900 XT Vapor-X της Sapphire, μια κάρτα που από πλευράς επιδόσεων σχεδόν κοιτά στα μάτια την RTX 4070 Ti! Με αρχιτεκτονική RDNA 3, Ray Tracing 2ης γενιάς, σχεδιασμό MCM, τεχνολογίες FidelityFX Super Resolution 3, AMD Infinity Cache και Radiance Display Engine και μνήμη 20 GB GDDR6 320-bit, υποστηρίζει DirectX 12 Ultimate και Vulkan για 4K gaming χωρίς όρια.

Gigabyte GeForce RTX 4080 Xtreme WATERFORCE 16 GB

Εδώ το πράγμα σοβαρεύει. Η RTX 4080 της NVIDIA δεν είναι για όλους και η έκδοση της Gigabyte να είσαι σίγουρος ότι είναι από τις καλύτερες που κυκλοφορούν -αν όχι η καλύτερη. Με 16 GB μνήμης GDDR6X και δίαυλο επικοινωνίας 256 bit, πυρήνες Tensor 4ης γενιάς, Ray Tracing 3ης και την εκπληκτική αρχιτεκτονική Ada Lovelace, δε θα έχει κανένα πρόβλημα να τρέξει κάθε τίτλο με υπερυψηλή ανάλυση και κορυφαία framerates. Είναι εξοπλισμένη δε με σύστημα υδρόψυξης WATERFORCE το οποίο απαρτίζεται από μονάδα αλουμινίου 360 χιλ. και τρεις φωτιζόμενους ανεμιστήρες των 120 χιλ. για να επιδοθείς σε overclocking χωρίς άγχος.

ASUS GeForce RTX 4090 ROG Strix OC 24 GB

Αν τώρα απλά θες ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί και δε σε ενδιαφέρει πόσο θα σου κοστίσει, μην πας παρακάτω: η ASUS GeForce RTX 4090 ROG Strix OC 24 GB είναι κατά πάσα πιθανότητα η απόλυτη κορυφή. Βασίζεται στην αρχιτεκτονική Ada Lovelace, διαθέτει τεχνολογία DLSS 3, πυρήνες Ray Tracing 3ης γενιάς και Tensor 4ης ενώ ενσωματώνει AI για ακόμα πιο ρεαλιστικά γραφικά. Διαθέτει 24 GB μνήμης GDDR6X, σύστημα ψύξης με πατενταρισμένο θάλαμο υγροποίησης και ψηφιακό σύστημα τροφοδοσίας με πυκνωτές 15K για να σου προσφέρει απόδοση που ξεπερνά τα 100 fps σε ανάλυση 4Κ! Πλαισιώνεται δε από το λογισμικό GPU Tweak III για να τη φέρεις στα μέτρα σου εύκολα και γρήγορα.