ENTERTAINMENT

Keep ‘em separated: 10 τραγούδια των The Offspring και τα “θυμωμένα” 90s

Οι The Offspring έρχονται στο Release Athens 2024 και φέρνουν μαζί τους μνήμες από εποχές που η φράση “You gotta keep 'em separated” ήταν η “κωδική ονομασία” της μη συμμόρφωσης σε τίποτα.

Ούτε και οι ίδιοι οι The Offspring δεν πιστεύουν ότι μπαίνοντας στο 2024 το “υπερόπλο” τους που λέγεται “Smashκλείνει 30 χρόνια και είναι πιο “δυνατό” από ποτέ! Το Release Athens 2024 μας έφτιαξε τη μέρα όταν ανακοίνωσε ότι οι The Offspring έρχονται την Κυριακή 9 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού, σε μία βραδιά αφιερωμένη στο ατόφιο rock ‘n’ roll μαζί με τους The Subways & Danko Jones.

Και ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε (εντάξει αφού βγάλαμε εισιτήρια) είναι να ξαναθυμηθούμε τα τραγούδια τους, που υπήρξαν οι πανκ “ύμνοι νεανικής εξέγερσης” των 90ς.

Οι The Offspring δημιουργήθηκαν το 1984 στην Καλιφόρνια και προμετωπίδα της επιτυχίας τους ήταν η κυκλοφορία του αξεπέραστου “Smash” (1994) στην Epitaph Records, το οποίο έχει πλέον ξεπεράσει τις 11 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, αποτελώντας μέχρι σήμερα το εμπορικότερο άλμπουμ ανεξάρτητης εταιρείας στην ιστορία της μουσικής.

Τα singles “Come Out And Play”, “Self Esteem” και “Gotta Get Away” εξελίχθηκαν σε διαχρονικούς ύμνους μιας ολόκληρης γενιάς και σφράγισαν τη θέση της μπάντας στην κορυφή του μουσικού στερεώματος.

The Offspring και Gotta Get Away από όλα όσα μας περιορίζουν

Από τις πρώτες μέρες τους στην underground punk σκηνή (εντάξει αφού ξεπέρασαν το τραύμα της αποτυχίας τους σε μαθητικό μουσικό διαγωνισμό στο Λύκειο) μέχρι την mainstream επιτυχία τους, οι The Offspring παρέμειναν πάντα πιστοί στις ρίζες τους, χωρίς να υποκύψουν στις πιέσεις της μουσικής βιομηχανίας. Οι ωμοί και χιουμοριστικοί τους στίχοι ήρθαν να εκφράσουν την αγωνία μιας γενιάς που αναζητά νόημα σε έναν κόσμο γεμάτο χάος και αβεβαιότητα.

Πίσω από τη μη συμμόρφωση των Offspring κρύβεται ένα βαθύτερο μήνυμα ενδυνάμωσης και ανθεκτικότητας. Οι στίχοι τους συχνά αγγίζουν θέματα αποξένωσης, κοινωνικής αδικίας και τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής. Ωστόσο, μέσα στο χάος, υπάρχει μια αίσθηση χιούμορ και ελπίδας, μια πίστη ότι ακόμα και μπροστά στις αντιξοότητες, έχουμε τη δύναμη να δημιουργήσουμε το δικό μας πεπρωμένο.

Και πάνω από όλα η ατμόσφαιρα των The Offspring είναι μια αντανάκλαση της εποχής στην οποία αναδύθηκαν. Η μουσική τους μιλάει σε μια γενιά που παλεύει με την οικονομική αβεβαιότητα, την πολιτική αναταραχή και την κοινωνική ανισότητα. Σου θυμίζει κάτι; Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

10 τραγούδια των The Offspring που περιμένουμε στο Release

Οι Dexter Holland, Noodle, Todd Morse, Jonah Nimoy και Brandon Pertzborn ετοιμάζονται για Πλατεία Νερού και χωρίς άλλη καθυστέρηση ιδού 10 από τα πιο “δυνατά” κομμάτια των The Offspring… [η σειρά είναι τυχαία].

1. Way Down the Line
Από “Ixnay on the Hombre” (1996)

Το ‘Way Down the Line’, ξεκινάει σαν ένα κομμάτι boy band της δεκαετίας του ’60 και γρήγορα μεταμορφώνεται σε μία ολοκληρωτική μουσική θύελλα. Πίσω από το ροκ, υπάρχει ένα σοβαρό μήνυμα, με το συγκρότημα να θίγει την οικογενειακή βία, την εφηβική εγκυμοσύνη, τη φτώχεια, την παχυσαρκία και την πιθανότητα οι γενιές να είναι καταδικασμένες να επαναλάβουν το παρελθόν. Όπως τραγουδάει ο Dexter Holland, “Τίποτα δεν αλλάζει γιατί όλα είναι ίδια / Ο κόσμος που παίρνεις είναι αυτός που δίνεις / Όλα συμβαίνουν ξανά, πολύ πιο κάτω”.

2. Pretty Fly (For a White Guy)
Από το “Americana” (1998)

Η εύστοχη άποψη των Offspring για την ενσωμάτωση της αστικής κουλτούρας από τους λευκούς νέους δεν ήταν μόνο αρκετά έξυπνη, αλλά είχε και ρυθμό από τον οποίο δεν μπορούσες να ξεφύγεις. Για άλλη μια φορά, αντλώντας από την ποπ κουλτούρα, η μπάντα ξεκινάει το τραγούδι με το ψευδογερμανικό άνοιγμα των Def Leppard στο ‘Rock of Ages’ πριν αφήσει την ευφυΐα των ντράμς του Ron Welty και το κιθαριστικό παίξιμο του Noodles να οδηγήσουν το κομμάτι σταθερά και δυνατά.

3. Genocide
Από το “Smash” (1994)

Ψάχνοντας λίγο καλύτερα το ντεμπούτο δίσκο των Offspring ‘Smash’ βρίσκουμε ένα διαμαντάκι που ονομάζεται “Genocide”. Από τις καταιγιστικές εναρκτήριες κιθαριστικές νότες, η μπάντα ξεκινάει μιλώντας για τον άνθρωπο που έρχεται αντιμέτωπος με τον άλλο άνθρωπο και ο Dexter Holland να τραγουδά σαρκάζοντας: “Every day / On our fellow man we prey / Dog eat dog / To get by / Hope you like my genocide”.

4. All I Want
Από το “Ixnay on the Hombre” (1996)

Το ‘All I Want’ είναι μια εύκολη επιλογή για τη λίστα με τα 10 καλύτερα τραγούδια των Offspring, όχι μόνο λόγω του ότι είναι εκρηκτικό και χαρακτηριστικό της μπάντας, αλλά επειδή το κομμάτι δείχνει ότι η λεγόμενη punk ανατροφή τους δεν είχε ξεχαστεί μόλις μπήκαν στα μεγάλα σαλόνια. Αυτό το υπερτροφοδοτούμενο τζαμάρισμα είναι φτιαγμένο για να μπεις live στο “circle pit”. Στιχουργικά, το τραγούδι είναι ο ύμνος της “αντίδρασης”, καθώς ο Dexter Holland τραγουδάει για μια ζωή στην οποία δεν γουστάρει να τον ελέγχουν.

5. Gotta Get Away
Από το ‘Smash’ (1994)

Το “Gotta Get Away” ήταν το τρίτο single από το άλμπουμ “Smash” που έκανε θραύση και το τραγούδι αφήνει τους “δεύτερους παίκτες” του συγκροτήματος να πάρουν τα φώτα της δημοσιότητας. Ο σφυροκοπημένος ρυθμός των ντραμς του Ron Welty και τα στιβαρά χτυπήματα στο μπάσο του Greg K. χαράσσουν πορεία. Το τραγούδι κατέληξε να είναι ένα από τα τελευταία κομμάτια που γράφτηκαν για το άλμπουμ και πήρε επάνω του κάποια από την ενέργεια της πίεσης που ένιωθε ο Dexter Holland να ολοκληρώσει το δίσκο του συγκροτήματος.

6. Hammerhead
From: ‘Rise and Fall, Rage and Grace’ (2008)

Όταν έφτασε το 2008, οι Offspring ένιωσαν την ανάγκη να ταρακουνήσουν ξανά τα πράγματα και το “Hammerhead”, ένα από τα πιο επικά κομμάτια που έχει ηχογραφήσει το συγκρότημα, ήταν ό,τι έπρεπε. Το κομμάτι είναι ένα ξέφρενο τραγούδι που βασίζεται στην οπτική ενός πεπλανημένου πιστολέρο που αισθάνεται ότι κάνει στον κόσμο ένα μεγαλύτερο καλό με το να εξοντώνει τους στόχους του.

7. Self Esteem
From: ‘Smash’ (1994)

Η μπάντα δημιουργεί μια ωδή στη χαμηλή αυτοεκτίμηση (και σηκώνει το φρύδι στους Nirvana) χτυπώντας την ευαίσθητη χορδή των οπαδών της. Το “Self Esteem” έγινε το στάνταρ κομμάτι που τραγουδούν στις συναυλίες για χρόνια και ένα από τα καλύτερα των Offspring. Ο Holland έγραψε το τραγούδι για μία από τις φίλες του, και θα έπρεπε να έχει την οπτική γωνία μιας γυναίκας. Όμως είναι γραμμένο από την οπτική γωνία ενός άντρα που αφήνει την κοπέλα του να τον υποτιμά. Όπως τραγουδάει ο Holland στο κομμάτι, “Όσο περισσότερο υποφέρεις, τόσο περισσότερο δείχνει ότι νοιάζεσαι πραγματικά”.

8. The Kids Aren’t Alright
Από το “Americana” (1998)

Χαλαρά παραπέμποντας στον τίτλο του τραγουδιού των Who, “The Kids Are Alright”, οι Offspring επέλεξαν να κάνουν μια σκληρή “δήλωση” για τα προβλήματα που περνάει η νεολαία. Ο Holland έγραψε το κομμάτι αφού επισκέφθηκε ξανά τη γειτονιά του Garden Grove, στην Καλιφόρνια, όπου πολλοί από τους παιδικούς του φίλους είχαν αντιμετωπίσει πολύ άσχημες καταστάσεις. Ο τραγουδιστής αναλογίζεται το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα: “Τίποτα δεν είναι δωρεάν / Νοσταλγώντας αυτό που ήταν κάποτε / Ακόμα είναι δύσκολο / Δύσκολο να το δεις / Εύθραυστη ζωή, θρυμματισμένα όνειρα”.

9. Gone Away
Από το: “Ixnay on the Hombre” (1996)

Μια τραγωδία μπορεί συχνά να οδηγήσει σε εμπνευσμένη μουσική, και τέτοια είναι η περίπτωση του “Gone Away”. Ο Holland έγραψε το κομμάτι για τη φίλη του, η οποία έφυγε από τη ζωή μετά από ένα τραγικό αυτοκινητιστικό ατύχημα. Καθώς ο τραγουδιστής τραγουδά: “Φτάνω στον ουρανό και φωνάζω το όνομά σου”, υπάρχει μια συγκίνηση στη φωνή του που σπάνια συναντάμε σε άλλα τραγούδια των Offspring. Το “Gone Away” αξίζει την υψηλή του θέση σε αυτή τη λίστα ως ένα από τα πιο ειλικρινή και ανοιχτά κομμάτια που έχει δημιουργήσει ποτέ το συγκρότημα.

10. Come Out and Play
Από το “Smash” (1994)

Με την πρώτη ακρόαση, το “Come Out and Play” των Offspring μοιάζει με ένα τραγούδι απόλυτο “κόλλημα”. Με μια πιο προσεκτική ματιά στους στίχους καταλαβαίνουμε ότι το συγκρότημα ασχολείται με την οπλοκατοχή και τις συμμορίες στα σχολεία.Το κομμάτι, με το δημοφιλές ρεφρέν του “Gotta keep ’em separated”, έγινε το τραγούδι που έκανε τεράστια θραύση και παραμένει αγαπημένο μέχρι σήμερα, κερδίζοντας τη θέση Νο 1 στη λίστα μας με τα 10 καλύτερα τραγούδια των Offspring.