ΒΙΒΛΙΟ

Κι αν ζούσαμε μαζί με τα ρομπότ;

Τουλάχιστον έτσι φαντάζεται τον κόσμο μας ο Σουηδός καλλιτέχνης Simon Stålenhag. Δεν θα μας πείραζε πολύ να αποτύπωνε την πραγματικότητα.

Ο Simon Stålenhag είναι ένας νεαρός Σουηδός καλλιτέχνης που ζει και δημιουργεί στην εξοχή, λίγο έξω από την Στοκχόλμη. Στον επαγγελματικό του χρόνο ασχολείται με ταινίες, διαφημιστικά, βιβλία και video games, στα οποία συνεισφέρει ως σχεδιαστής, illustrator και σύμβουλος.

Πριν λίγα χρόνια δημιούργησε μάλιστα μία εταιρεία, την Pixeltruss, μία εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού. πρόσφατο δημιούργημά τους το παιχνίδι Ripple Dot Zero στο οποίο είναι εμφανέστατες οι καλλιτεχνικές πινελιές του Stålenhag. Αν τουλάχιστον πάρεις μία ιδέα από τα έργα του παρακάτω.

Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, όπως διάβασα σε μία συνέντευξή του στο Verge, έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του δημιουργικότητας σε πίνακες οι οποίοι αποτυπώνουν το τοπίο της Σουηδίας, όχι όπως πραγματικά είναι, αλλά όπως θα φάνταζε αν σε αυτό συνυπήρχαν μαζί με τους σημερινούς κατοίκους, τα διάφορα ανθρωποειδή, ρομπότ, ζώα και άλλα φαντασιουργήματα της ποπ κουλτούρας.

Ο ίδιος λέει ότι είναι λάτρης των ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Ότι από μικρός έμαθε να ζει με εικόνες από ρομπότ που θα μπουν κάποια στιγμή στη ζωή μας, με εικόνες από δεινόσαυρους που θα επιστρέψουν στη ζωή μας. Με εικόνες βγαλμένες από τη φαντασία διαφόρων δημιουργών, σεναριογράφων και συγγραφέων.

Ο Simon Stålenhag αποφάσισε λοιπόν να εντάξει όλες αυτές τις εικασίες μέσα στους πίνακές του. Να ταιριάξει μερικές απόλυτα ρεαλιστικές εικόνες με δανεικά δημιουργήματα ταινιών, βιβλίων και εξιστορήσεων.

Δες τις δημιουργίες του και σκέψου αν θα σε πείραζε να ζεις σε αυτό το περιβάλλον.

 

Να σημειωθεί ότι τα έργα αυτά τα δημιούργησε απλά με ένα Wacom tablet και ένα ψηφιακό στυλό.