© thekidlaroI / Instagram
ΜΟΥΣΙΚΗ

Kid LAROI, ο Justin Bieber της streaming εποχης

Δύσκολη εφηβεία, δολοφονίες, ναρκωτικά μες στο σπίτι, και καταγωγή από τους Αβορίγινες. Τα εκατομμύρια views του 18χρονου Αυστραλού έχουν πολλές ιστορίες να πουν.

Δεν ξέρω αν ασχολήθηκες με το Billboard Hot 100 της τελευταίας εβδομάδας. Ασχολήθηκα εγώ για εσένα, από προσωπική διαστροφή, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι το ποιος είναι στο Νο1 της λίστας των singles. Εκεί θα βρεις τον Justin Bieber με το διάδοχο του, Kid LAROI και το «Stay». Για τρίτη εβδομάδα.

Ο Kid LAROI εξελίχθηκε από χρήστης του SoundCloud σε παγκοσμίου βεληνεκούς σταρ. Κάτι που είχε συμβεί με τον Bieber με το YouTube.

Όπως προχωράς στη λίστα της τελευταίας λίστας των Billboards, θα ξαναβρείς τον Kid LAROI -των 2.67 εκατομμυρίων subscribers στο κανάλι του στο YouTube-, με το Not Sober. Παρεμπιπτόντως, απέκτησε κανάλι στο YouTube το Φεβρουάριο του 2018.

Τη σήμερον ημέρα όσα έχει «ανεβάσει» έχουν μαζί 716.578.158 views. Το video που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα views, μετά τη συνεργασία με τον Bieber είναι αυτό που ακολουθεί:

Στο Instagram έχει 3.500.000 followers, στο ΤikTok 2.5 εκατομμύρια, στο Twitter περί τους 406.000 και στο Facebook 535 χιλιάδες.

Ειρήσθω εν παρόδω, αν θες να του στείλεις μήνυμα (λέμε τώρα) στη σελίδα στο Facebook διαθέτει και το email του. Έχει επιλέξει να είναι επικοινωνιακός και να μοιράζεται τις σκέψεις και τα σκοτάδια του, εστιάζοντας σε θέματα ψυχικής υγείας ή το πόσο αδιάφορο είναι να προσδιορίζουμε το φύλο μας – αφού δεν είναι αυτό που μας προσδιορίζει.

Οι δουλειές του έχουν δισεκατομμύρια streams, σε όλες τις μουσικές πλατφόρμες. Για όλους αυτούς τους λόγους κρίναμε πως έχει ένα νόημα να σου πούμε και ποιος είναι αυτός ο τύπος – τον οποίο θα τον έλεγες Justin Bieber της εποχής του streaming (ο αυθεντικός ήταν της εποχής του YouTube).

Δεν ξέρω αν παρατήρησες, αλλά μοιάζουν εμφανισιακά. Η μουσική τους πάλι, δεν θα έλεγες πως έχει μεγάλη σχέση. Δηλαδή, η μουσική του Bieber όταν ήταν στην ηλικία του Charlton Kenneth Jeffrey Howard με αυτή του Αυστραλού δεν έχουν την παραμικρή σχέση.

Εξ ου και ο Αυστραλός έχει γίνει αποδεκτός στη neo-American hip hop, όπως αποδεικνύεται και από τις συνεργασίες του με τους Lil Mosey και Corbin -μεταξύ πάρα πολλών άλλων. Σε αυτά που κυκλοφορούν και τον αφορούν είναι και ότι δεν χρησιμοποιεί autotune.

Infobombing για τον Kid LAROI

✌  O ράπερ, τραγουδιστής και συνθέτης (έτσι συστήνεται) γεννήθηκε στις 17/8 του 2003 στο Waterloo, προάστιο του Σίδνεϊ στη Νέας Νότια Ουαλία της Αυστραλίας.

✌ Το καλλιτεχνικό του όνομα (Laroi) ανήκει στους Kamilaroi, φυλή Αβορίγινων που ζούσαν στο έδαφος το οποίο είναι σήμερα η πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Αυστραλίας έως το νότιο Κουίνσλνατ – εξ ου και είναι μια εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων αυτοχθόνων εθνών της χώρας.

✌ Οι γονείς του έχουν σχέση με τη μουσική βιομηχανία. Ο πατέρας του, Nick Howard, είναι μουσικός παραγωγός και ηχολήπτης που έχει δουλέψει με σταρ της χώρας του. Δεν θα έλεγες πως ήταν σταθερά στη ζωή των παιδιών του (ο Kid LAROI έχει και έναν αδελφό), μετά το διαζύγιο με τη σύζυγο του – όταν ο νεαρός σταρ ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Αυτό ίσχυε για τον θείο του μικρού, που δολοφονήθηκε το 2015. «Έγινε η έμπνευση και το κίνητρο μου για να επιτύχω και να γλιτώσω ανάλογης μοίρας».

✌ Ο θείος Doug πουλούσε ναρκωτικά για να συντηρήσει την αδελφή του, Sloane, και το παιδί της. Μετά τη δολοφονία του, ο Howard πήγε εσώκλειστος σε σχολείο στην Αδελαΐδα. Εκεί έπαιζαν σε λούπα στο μυαλό του, φράσεις που συνήθιζε να του λέει ο συγχωρεμένος για να του δίνει κίνητρα να κάνει κάτι με τη ζωή του. ‘Εγιναν το Work it Out που πόσταρε στο Facebook το 2016, σε ηλικία 13 χρόνων (δες από πάνω).

✌ Οι καθηγητές και οι συμμαθητές δεν εκτίμησαν την κατάθεση ψυχής. Προέκυψαν προβλήματα, τέτοια που ο μικρός επέστρεψε στο Waterloo, στη φτώχεια και τα πραγματικά προβλήματα – όπως το πώς είναι να ζεις χωρίς νερό και να βλέπεις τη μητέρα σου να είναι «βαποράκι». Έχει πει: «Σε ένα σημείο, φοβήθηκα πως θα τη χάσω. Ήταν πραγματικά τρομακτικό. Όλη μου τη ζωή, η μητέρα μου είναι η καλύτερη μου φίλη».

✌ Η έξωση δεν άργησε να έλθει, η Sloane και ο Howard έμειναν στο δρόμο και για μήνες ζούσαν σε καναπέδες φίλων. Στο ναδίρ ο μικρός εξέλιξε τους τρόπους που είχε να αναγνωριστεί το ταλέντο του από κάποιον -δεν έχανε διαγωνισμό, ενώ πάντα έβρισκε τρόπους να μπει σε συναυλίες.

Ειρήσθω εν παρόδω, η Sloane είχε δηλώσει το πάλαι ποτέ πως «πολλοί επιτυχημένοι ράπερ είναι από το Harlem και έχουν πραγματικές ιστορίες να διηγηθούν. Στην Αυστραλία, οι περισσότεροι ράπερ είναι αντιγραφάκηδες». Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να ξαναδείς πώς συστήνεται ο γιος της.

✌ Το παιδί που ενηλικιώθηκε φέτος μεγάλωσε με ακούσματα όπως τις δουλειές των Fugees, της Erykah Badu, του Kanye West, του Lil Wayne και του Tupac – δηλαδή, ό,τι άρεσε στη μητέρα του που αργότερα έγινε ατζέντης ταλέντων, έχει δημιουργήσει δισκογραφική εταιρία και έχει διατελέσει στέλεχος μουσικής εταιρίας που ασχολείται με καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν ρίζες στους Αβορίγινες.

«Το να ξέρω και να θυμάμαι πάντα από πού προέρχομαι, από πού προέρχεται η οικογένεια μου παραμένει σημαντικό για εμένα. Όπως είναι σημαντικό να το κουβαλάω πάντα και να είμαι υπερήφανος για αυτήν την κληρονομιά».

✌ Ο πατέρας της Sloane και άρα παππούς του σημερινού πρωταγωνιστή, ήταν μέλος της «Κλεμμένης Γενιάς». Δηλαδή των παιδιών μεικτής καταγωγής Αβορίγινων και Torres Strait Islander που απομάκρυναν δια νόμου η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η εκκλησία της Αυστραλίας από τις οικογένειες τους, προκειμένου να μεγαλώσουν σε σπίτια λευκών. «Έμαθαν» πως είναι Ισπανοί, εξ ου και το σκούρο χρώμα στο δέρμα τους. Ο παππούς του Kid LAROI έμαθε την αλήθεια, όταν ήταν 18. Η πρακτική αυτή ήταν πραγματικότητα από το 1905 έως τη δεκαετία του ’70.

«Πρώτη φορά ενδιαφέρθηκα για την hip hop όταν άκουσα κάποιον να αφηγείται ιστορία που μου θύμιζε τη δική μου. Ήταν το Dear Mama του Tupac. Κάποιος τύπος, από άλλη χώρα με μια τελείως διαφορετική συνθήκη ζωής έλεγε πράγματα με τα οποία ένιωσα να συνδέομαι πλήρως. Ήταν cool»

✌ Το 2018, όταν η οικογένεια του βρέθηκε στο ναδίρ, ανέβασε στο SoundCloud το 14 With a Dream, έχοντας αποφασίσει να διαχειριστεί ο ίδιος ό,τι αφορά την καριέρα που ήθελε να κάνει. Ήταν η εξέλιξη των raps που ηχογραφούσε στο κινητό της μητέρας του -και επίσης, παρουσίαζε στο SoundCloud.

✌ Όταν έβαλε το 14 With a Dream στο Spotify, ξεπέρασε το 1.000.000 streams σε τρεις μήνες. Τότε τον ανακάλυψε ο George Dickinson της Grade A (με έδρα στο Chicago), τον «σύστησε» στον αδελφό του, Lil Bibby, έστειλε μήνυμα στο DM του μικρού και το συνέχισαν από εκεί. Σύντομα συναντήθηκαν και αποφάσισαν να συνεργαστούν. «Όταν γνωριστήκαμε ο Howard έπινε νερό από το νεροχύτη. Ήταν πάντα ταπεινός, αλλά μόλις κατάλαβα πώς μεγάλωσε, το μόνο που ήθελα ήταν να τον βοηθήσω» έχει πει ο Lil Bibby, ο οποίος δυο χρόνια νωρίτερα είχε υπογράψει τον Juice WRLD.

✌ Tο παιδί αυτό πρόλαβε να ξεχωρίσει για το μελωδική hip hop του, να γίνει δημοφιλής emo rapper πριν πεθάνει από υπερβολική χρήση ναρκωτικών, το 2019. «Ήταν ο μεγάλος μου αδελφός. Μου έμαθε πολλά» είχε σχολιάσει. Όταν τελείωσε το album του διάλεξε ως πρώτο single το Go. Σε αυτό είχε έναν από τους στίχους του Juice WRLD. Το αποτέλεσμα έχει ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια streams στο Spotify. Τίμησε τη μνήμη του φίλου του και σε τραγούδι του τελευταίου του album (Tell me why), στο οποίο μιλάει για την επιρροή που είχε ο θάνατος του Jarad Anthony Higgins στη ψυχική του υγεία. Μεταξύ άλλων λέει «δεν μπορώ να μετρήσω τα δάκρυα που έριξα και τις άυπνες νύχτες. έχω δει όλα μου τα είδωλα να πεθαίνουν, μπροστά στα μάτια μου».

✌ Το 2019 εμφανίστηκε στο κατόπι του νεαρού η Columbia Records που συμφώνησε να τον μοιραστεί με την Grade A (στην Αυστραλία τον διαχειριζόταν η Sony Music). Άρχισαν οι περιοδείες από την Αυστραλία και μετά εμφανίστηκε στο YouTube το Let her Go, των περισσοτέρων από 31.5 εκατομμυρίων views στο YouTube.

✌ Τον περασμένο Ιούλιο δημιούργησε το F*ck Love που σαρώνει τα Billboards. «Είμαι ένας γ… ρούκι. Οι ρούκι δεν πουλάνε 40.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα» σχολίασε. Στην ηλικία που είναι, το επίπεδο της φήμης που απολαμβάνει μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο. Οι άνθρωποι της Grade A είναι δίπλα του να τον βοηθούν, από το να αναγνωρίζει ποιος πραγματικά είναι αυτός που έχει απέναντι του, έως το πώς να διαχειρίζεται τα χρήματα του και την πίεση που αυξάνεται επιτυχία, με την επιτυχία. Οι μέντορες του λένε πως έχουν επικεντρώσει «στο να μη χάσει τον εαυτό του».

✌ Ο Kid LAROI που πια ζει στο Los Angeles με τη μητέρα και τον αδελφό του, λέει πως έχει δυο θεωρίες: «Ενώ όλοι μας έχουμε ένα προκαθορισμένο μονοπάτι που πρέπει να διανύσουμε, αν σκεφτόμαστε πως είναι αρκετά μεγάλο και δουλέψουμε πολύ σκληρά, μπορούμε να καταφέρουμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Την ίδια ώρα πιστεύω πως κάποιος εκεί ψηλά ελέγχει την εξέλιξη». Τον τελευταίο καιρό έχει σχέση που έχει αποκαλύψει, με τη celebrity του ΤikTok, Κatarina Deme.

Μεταξύ των αλλαγών που έχει ζήσει είναι και στην εμφάνιση του. Πάντα είχε ενδιαφέρον για τη μόδα, τώρα έχει και χρήματα να το υποστηρίξει, όπως και έχει το ενδιαφέρον μεγάλων brands όπως είναι τα Celine, Louis Vuitton και Comme des Garcons να του δίνουν δωρεάν, τα τελευταία προϊόντα. Εξακολουθεί να λατρεύει τα πλεχτά πουλόβερ. Και τη μητέρα του.