NETFLIX

Kingdom, το κορεάτικο Walking Dead εποχής που πρέπει να ανακαλύψεις

Η πρώτη σεζόν του πολυαναμενόμενου υβρίδιου Game of Thrones και The Walking Dead πίνεται μονορούφι.

Δεν χρειάζεται να ξέρεις τι σου γίνεται σχετικά με τον Κορεάτικο κινηματογράφο για να εκτιμήσεις την εμφανή ποιότητα και την υπόκωφη φιλοδοξία του συγκεκριμένου τρομο-δράματος εποχής (βλέπε 600 χρόνια πίσω, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Joseon) σχετικά με έναν πρίγκιπα (ο Rick με μοβ φτερωτό καπέλο ένα πράγμα) που ψάχνει να δει τι ακριβώς συμβαίνει με τον πατέρα βασιλιά του, ο οποίος έχει μολυνθεί ανεπανόρθωτα από ένα μυστηριώδη ιό.

Καταλήγοντας να ανακαλύψει, εκεί στο νότο της χώρας του, μια ολόκληρη πόλη γεμάτα πεινασμένα πλάσματα που κοιμούνται όλη την ημέρα και, με το που δύσει ο ήλιος, αρχίζουν και ψάχνουν ανθρώπινη σάρκα για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις τους.

Δεν χρειάζεται να μπεις στο τριπάκι, όπως εμφανώς επιθυμούν να κάνεις οι δημιουργοί του, να το συγκρίνεις με το Game of Thrones από την άποψη ότι εδώ, βασικό μέρος της πλοκής, έχει να κάνει με το παιχνίδι των θρόνων ανάμεσα στην αδίστακτη φατριά που έχει διπλαρώσει τον βασιλιά (ο αυλικός, η νεαρή σύζυγός του) και τους υπόλοιπους που βασικά πεθαίνουν από την πείνα.

Δεν χρειάζεται να μπεις στο τριπάκι να συγκρίνεις αν τα ζόμπι εδώ (που έγιναν έτσι επειδή, SPOILER, μέσα στην πείνα τους έφαγαν μια κατσαρόλα με ανθρώπινο κρέας) είναι πιο γρήγορα (που είναι-τύπου τρέχουν σαν τον Μπολτ, τύπου μου θυμίζουν αυτά που κυνηγούσαν τον Brad τον Pitt στο World War Z), πιο έξυπνα και πιο ικανά από τα αντίστοιχα του TWD.

Εσύ το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι, με το που τελειώσει το τελευταίο από τα -λίγα, πολύ λίγα, απελπιστικά λίγα (βλέπε 8)- επεισόδια της πρώτης σεζόν θα νοιώσεις την ανάγκη να μπεις επιτόπου στο Google για να τσεκάρεις πότε, μα επιτέλους πότε, θα ξεκινήσει η 2η σεζόν.

Γιατί ναι, αν δεν το κατάλαβες ήδη, η πρώτη τελειώνει -SPOILER- με μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για το ανθρώπινο είδος και ένα υπέροχο cliffhanger (εύγε στον σκηνοθέτη Kim Seong-hun που μας έδειξε ήδη τι μπορεί να κάνει από το ‘The Tunnel’) από αυτά που σε κάνει να θέλεις να ρίξεις ότι βαρύ έχεις πρόχειρο πάνω στην οθόνη.

Κατά τα άλλα είναι σημαντικό να τονιστεί η εμμονή των δημιουργών του στην ιστορική ακρίβεια, όπως αυτή είναι εμφανής από τα συγκλονιστικά κουστούμια των ευγενών (με έμφαση στα φτερωτά καπέλα), τα παλάτια (οι άνθρωποι σχεδόν πρόσθεσαν νέες πτέρυγες για να αναδείξουν την πολυπλοκότητα της όλης ιστορίας) και τα λοιπά ‘οπτικά ξηροκάρπια’ μιας παραγωγής που αποπνέει πλούτο, βάθος και επιβλητικότητα.

Όπως επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια φρέσκια προσέγγιση σε ένα ελαφρώς κορεσμένο είδος που ξεκινάει γραμμικά από την αρχή της εξάπλωσης του ίου αλλά δεν έχουμε πραγματικά ιδέα μέχρι πόσο ‘World War Z’ θα καταλήξει να είναι στα πλαίσια της 2ης σεζόν που έχει ήδη πάρει ντουγρού πράσινο φως.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Kingdom ξεπερνάει κατά πολύ τις προσδοκίες των τηλεθεατών, και μάλιστα σε πολλά επίπεδα (παραγωγή, στόρι, ίντριγκα, σκηνές μαχών), αγγίζοντας σχεδόν αυτές των ‘είδες που στα’ λεγα και δεν με πίστευες’ δημιουργών του.

* To ‘Kingdom’ στριμάρει στο Netflix και έχει ήδη ανανεωθεί για 2η σεζόν.

ΚΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΕΑ:

13 σπουδαίες Κορεάτικες ταινίες
Η μεγάλη δύναμη του ‘Okja’