Jordan Strauss/Invision/AP
ΣΙΝΕΜΑ

O John Boyega είναι πιο έξαλλος με την Disney και το Star Wars απ’ ό,τι εσύ

Ο ηθοποιός σε μια εξαιρετική συνέντευξη στο αγγλικό GQ μίλησε για το Black Lives Matter κίνημα και για το πώς είναι να σε καθορίζει η φυλή σου στο Χολιγουντιανό σύστημα.

«Αυτό που θα έλεγα στη Disney είναι να μην φέρεις έναν Μαύρο χαρακτήρα, να τον μαρκετάρεις σα να είναι πολύ πιο σημαντικός στο franchise από ό,τι είναι και μετά να τον σπρώχνεις στο περιθώριο», λέει χωρίς φίλτρο ο John Boyega μιλώντας στο αγγλικό GQ για την εμπειρία του ως μέλος του καστ της πρόσφατης Star Wars τριλογίας.

Εκεί ο ηθοποιός έπαιξε τον Finn, έναν stormtrooper που αντιστέκεται στις δυνάμεις του κακού και στον ίδιο τον προγραμματισμό του- μια συναρπαστική ιδέα όταν παρουσιάστηκε στην πρώτη ταινία της σειράς, ‘Force Awakens’ αλλά τελικά που καμία από τις επόμενες ταινίες δεν εκμεταλλεύτηκε.

Η παραπάνω φράση πάνω στον corporate κυνισμό και την εκμετάλλευση δεν ήταν η πρώτη φορά που ο John Boyega είχε αφήσει να φανεί το πρόβλημά του με το όλο ντισνεϊκό οικοσύστημα του Star Wars. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε μπόλικο δηλητήριο εναντίον του από φανς που δε μπορούσαν να δεχτούν την ύπαρξη ενός Μαύρου stormtrooper κι ενώ στην αρχή, άβγαλτος ακόμα στο Χολιγουντιανό σύστημα άφηνε τις επιθέσεις να τον προσπερνούν, σταδιακά φάνηκε πως κάτι τέτοιο δε μπορούσε να συνεχιστεί.

«Είμαι το μόνο μέλος του καστ που είχε την δική του ξεχωριστή εμπειρία αυτού του franchise βάσει της φυλής του», λέει στον δημοσιογράφο. «Σε θυμώνει σε μια διαδικασία σαν αυτή. Σε κάνει πιο μαχητικό. Σε αλλάζει. Επειδή συνειδητοποιείς, ‘Έχω αυτή την ευκαιρία αλλά είμαι σε μια βιομηχανία που δεν ήταν καν έτοιμη για μένα’. Κανείς άλλος στο καστ δεν είχε ανθρώπους να λέει πως θα μποϋκοτάρουν την ταινία επειδή έπαιζαν σε αυτή. Κανείς δεν είχε αυτό τον ξεσηκωμό και τις απειλές θανάτου στα DMs τους στο Instagram και στο social media να λένε, ‘Μαύρο αυτό και μαύρο εκείνο και δεν έπρεπε να είσαι Stormtrooper’. Κανείς άλλος δεν είχε αυτή την εμπειρία. Κι όμως οι άνθρωποι εκπλήσσονται που είμαι έτσι. Αυτό είναι που με εκνευρίζει», εξηγεί ευθύτατα.

Δεν είναι λίγες φορές που έχει τουητάρει τρολάροντας το βαθύ Star Wars fandom, ή κι εκείνες που πολύ απλά, μοιάζει να έχει φτάσει στα όριά του. Πιο πρόσφατο ήταν ένα τουήτ που αργότερα έσβησε, στο ξέσπασμα των Black Lives Matter ξεσηκωμών, λέγοντας λίγο ως πολύ, «αυτό το Star Wars σας γάμησε τα μυαλά».

Λίγες μέρες αργότερα, ο Boyega βρέθηκε σε μια συγκέντρωση Black Lives Matter όπου και χωρίς να είναι προσχεδιασμένο, πήρε ένα μεγάφωνο και μίλησε παθιασμένα.

Στο GQ o Boyega λέει για εκείνη τη στιγμή πως «νιώθω πως ειδικά ως celebrities, πρέπει να μιλάμε μέσα από αυτό το φίλτρο επαγγελματισμού και συναισθηματικής νοημοσύνης. Κάποιες φορές έχεις την ανάγκη απλά να είσαι θυμωμένος. Πρέπει να αναπτύξεις ό,τι είναι αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Κάποιες φορές δεν έχεις αρκετό χρόνο να παίξεις το παιχνίδι».

Όλο το άρθρο, που αξίζει να διαβάσετε, συζητά σε βάθος και με ειλικρινή τρόπο το πώς ο ηθοποιός ένιωσε τις αρχικές του υποχωρήσεις να συσσωρεύουν μέσα του θυμό, σε συνδυασμό με την όλο και μεγαλύτερη συναίσθηση της κοινωνικής κατάστασης γύρω του. Και έχει πράγματι ενδιαφέρον, το πώς Τα Brands θέλουν σε κάθε περίπτωση να μπορούν να μαρκετάρουν ένα αγνό, πράο προφίλ ενός μέλους του καστ που θα φαίνεται μονίμως ευγνώμων για τα πάντα, δίχως να ταρακουνά κανέναν φωνάζωντας, συμμετέχοντας σε διαμαρτυρίες και, ναι, θυμώνοντας.

Στη συνέντευξη ο Boyega μιλά μεταξύ άλλων για την πρώτη φορά που βίωσε ρατσιστική επίθεση μεγαλώνοντας στην Αγγλία με αγνώστους να τους πετάνε μπουκάλια και να τους βρίζουν με λέξεις που μικρός ακόμα, δεν καταλάβαινε πλήρως: «Το μόνο που άκουγα ήταν ‘μαϊμού’ και ‘γορίλα’. Πριν από αυτό, οι γονείς μου ήθελαν να βλέπω τον κόσμο με τον πιο θετικό τρόπο». Μιλά και για το πώς στο διάστημα μετά την επιτυχία του ‘Force Awakens’ βρέθηκε στο επίκεντρο του Χόλιγουντ και το πώς εκείνη η περίοδος τον συντάραξε.

Victoria Jones/PA

Ανάμεσα σε όλα τα πρότζεκτ με τα οποία ενεπλάκη τότε, ξεχωρίζει το θεατρικό ανέβασμα του ‘Βόιτσεκ’ στο Λονδίνο, που κατά τον ίδιο ήταν μέρος της προσπάθειάς του να απευθύνει το θυμό του στη δουλειά του. Λέει στον δημοσιογράφο πως, εκτελώντας έναν βίαιο φόνο κάθε μέρα, στο τέλος κάθε περφόρμανς του ‘Βόιτσεκ’, ένιωθε να στραγγαλίζει όλα τα πράγματα που έξαφνα δεν μπορούσε να ελέγξει στη ζωή του. Η όλη συνθήκη όμως δεν τον ικανοποιούσε και διαπίστωσε πως το να είναι καυτό, ανερχόμενο όνομα στους χολιγουντιανούς κύκλους, διέκοπτε πολύ ποιοτικό χρόνο για τον ίδιο. «Εκείνη την περίοδο ήθελα απλώς να τιμωρήσω κάποιον, αλλά δεν υπήρχε κανείς εκτός από εμένα».

Παράλληλα, η εμπειρία στο Star Wars είχε αρχίσει να αποκαλύπτεται ως κάτι το όχι ιδανικό. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η περιγραφή του για το πώς ο στυλίστας στα τζάνκετ του ‘Force Awakens’ «κρίντζαρε με κάποια ρούχα που ήθελα να φορέσω» ή τον κομμωτή που δεν είχε ιδέα πώς να δουλέψει με μαλλιά σαν τα δικά του αλλά υποδυόταν που ήξερε. Ήταν χαρούμενος τότε και μόνο που βρισκόταν εκεί οπότε δεν παραπονέθηκε άλλο, όμως θυμάται κάτι που πάντα του έλεγε ο πατέρας του: «Μην δίνεις υπερβολικό σεβασμό».

Κατά τα φαινόμενα, αυτό που έμεινε μετά τον αρχικό ενθουσιασμό ήταν μόνο τα κατάλοιπα μιας branding επιχείρησης της Disney και της Lucasafilms, που δεν είχαν πλέον θέση στο στόρι για τον χαρακτήρα που είχε ξεσηκώσει τόσες συζητήσεις. «Ξέρατε τι να κάνετε με την Dairy Ridley, ξέρατε τι να κάνετε με τον Adam Driver», λέει στο πιο ξεκάθαρο σημείο της συνέντευξης.

Vianney Le Caer/Invision/AP

«Ξέρατε τι να κάνετε με όλους αυτούς τους άλλους ανθρώπους αλλά όταν έφτασε στην Kelly Marie Tran, όταν έφτασε στον John Boyega, δεν ξέρετε τίποτα [σσ. “You know fuck all”]. Οπότε τι θέλετε να πω; Αυτό που θέλουν να πεις είναι “Απόλαυσα που ήμουν κομμάτι αυτού του πράγματος. Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία…” Όχι, όχι, όχι. Θα δεχτώ αυτή τη συμφωνία όταν είναι μια εκπληκτική εμπειρία. Έδωσαν όλες αυτές τις αποχρώσεις στον Adam Driver και στην Daisy Ridley. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η Daisy το γνωρίζει αυτό. Ο Adam το γνωρίζει αυτό. Όλοι το γνωρίζουν. Δεν εκθέτω τίποτα».

Η Disney πολύ απλά είπε πως θέλει έναν Μαύρο κεντρικό χαρακτήρα χωρίς κανείς να σιγουρευτεί πως έχουν ιδέα ποιος θα είναι αυτός, τι του συμβαίνει, τι θα του συμβεί, γιατί είναι εκεί.

Ο επόμενος ρόλος του John Boyega είναι στο ‘Small Axe’, το φιλόδοξο πρότζεκτ του Steve McQueen για το οποίο σας γράφαμε περισσότερα φέτος κατά τη διάρκεια του Μη-Φεστιβάλ Καννών. Κάτι μας λέει πως αυτή θα είναι μια πολύ πιο μεστή εμπειρία για τον ίδιο.